ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Latraac: Ο «παράδεισος» των skaters στον Κεραμεικό

Στην ιστορική συνοικία του Κεραμεικού, όπου η πολυφυλετική ταυτότητα της πόλης συναντά την τέχνη του δρόμου και το νεανικό παλμό, έχει κανείς την αίσθηση ότι συνεχώς κάτι νέο συμβαίνει. Και, πράγματι, πίσω από μια σιδερένια γκαραζόπορτα στην οδό Λεωνίδου, ανακαλύψαμε το next big thing που οι skaters της πόλης υποδέχθηκαν πρόσφατα με ενθουσιασμό.

Και το όνομα αυτού: Latraac. Ένας κήπος που φιλοξενεί την πρώτη, υψηλών προδιαγραφών, ψηφιακά κατασκευασμένη ράμπα για transition skateboarding στην Αθήνα. Ο αρχιτέκτονας, σχεδιαστής και -φυσικά- skater Ζάχος Βάρφης, είναι το δημιουργικό πνεύμα πίσω από αυτό το φιλόδοξο έργο.

Skate και αρχιτεκτονική

Η ιδέα ουσιαστικά προέκυψε από την αγάπη του Ζάχου Βάρφη για το transition skateboarding, δηλαδή το skate σε ράμπες (σε αντιπαραβολή με το street skate), και τις αρχιτεκτονικές σπουδές του στο Λονδίνο, όπου εξειδικεύτηκε στην τρισδιάστατη σχεδίαση και την ψηφιακή κατασκευή. “Η ράμπα κατασκευάστηκε με 3D software, όπου σχεδιάζεις τη γεωμετρία που θέλεις και στη συνέχεια τη μετατρέπεις σε τμήματα τα οποία κόβονται ψηφιακά. Αυτά στη συνέχεια συναρμολογούνται, κουμπώνουν το ένα με το άλλο και συνθέτουν τη γεωμετρία της ράμπας”, μας εξηγεί ο Ζάχος προσπαθώντας να μας βάλει στον κόσμο του 3D fabrication.

“Για τη συγκεκριμένη κατασκευή χρειάστηκαν 53 φύλλα κόντρα πλακέ σημύδας, μέσα από τα οποία κόπηκαν 609 κομμάτια. Χρησιμοποιήσαμε έναν αλγόριθμο που μεγιστοποίησε την τοποθέτηση των κομματιών πάνω στα φύλλα, ώστε να υπάρχει η λιγότερη δυνατή απώλεια υλικού”.

Γιατί όμως επέλεξε τη γειτονιά του Κεραμεικού για να στήσει αυτό το project; “Αυτό που ήθελα ήταν να ομορφύνω την Αθήνα με ένα δικό μου τρόπο και ήταν σημαντικό για μένα αυτό να γίνει κάπου στο κέντρο. Ο Κεραμεικός μου φάνηκε ότι ήταν μια περιοχή όπου μπορούσα να βρω έναν τέτοιο χώρο και επίσης μου ταίριαζε με την ταυτότητα και την κουλτούρα του» skate «.

Το όραμα του Βάρφη εκτείνεται πέρα από τη δημιουργία ενός skatepark όπου θα μαζεύονται οι φίλοι του, χωρίς να ενοχλούν και χωρίς να ενοχλούνται: θεωρεί την αρχιτεκτονική ως όχημα για κοινωνική αλλαγή και πιστεύει πως το Latraac είναι ένα λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτο το πλαίσιο, το Latraac στον Κεραμεικό φιλοδοξεί ήδη μουσικά ή καλλιτεχνικά δρώμενα.

Πρόσφατα παρουσιάστηκε στην ενότητα Design του βρετανικού Independent. Εμπνευσμένος από αντίστοιχα skateboard parks στο εξωτερικό –στις ΗΠΑ, στην Ιταλία και στη Γερμανία- o Ζάχος Βάρφης άντλησε 3.380 ευρώ από crowd-funding, με την υποστήριξη του θρύλου του skate, Tony Hawk. Προσθέτοντας σε αυτά μια ιδιωτική επιχορήγηση, νοίκιασε τον μεταβιομηχανικό χώρο στον Κεραμεικό και «έκτισε» με τα χέρια του το Latraac.

Κλείνοντας να προσθέσουμε ότι ο χώρος είναι ανοικτός για τους λάτρες του σπορ από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ στο σημείο λειτουργεί και καφετέρια.

Κώστας Κορέλης

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων