ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Πέντε εστιατόρια ανοίγουν τις κουζίνες τους σε πρόσφυγες σεφ

Πέντε εστιατόρια της Αθήνας ανοίγουν τις κουζίνες τους σε πρόσφυγες με ταλέντο στη μαγειρική, εμπλουτίζοντας το μενού τους με πιάτα εμπνευσμένα από τη συριακή, την ιρανική, τη σομαλική, την κουρδική και την αφγανική παράδοση. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από χθες 18 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 22 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων.

Πρόκειται για το Refugee Food Festival που αποτελεί έμπνευση της γαλλικής οργάνωσης «Food Sweet Food» που υποστηρίζει ότι το να μοιράζεσαι φαγητό είναι ο καλύτερος τρόπος να δημιουργείς δεσμούς και να ανακαλύπτεις άλλους πολιτισμούς.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται στην Αθήνα (παράλληλα με το Παρίσι, τη Μασσαλία, το Μπορντό, τη Λυών, τη Λιλ, τη Μαδρίτη, τη Φλωρεντία, τη Ρώμη, το Μιλάνο, το Μπάρι, τις Βρυξέλλες και το Αμστερνταμ), χάρη στην ομάδα των Athens Insider, τη συνεργασία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την υποστήριξη του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, του Solidarity Now και του Δικτύου Μεταναστριών Melissa, που συμφώνησαν ότι αυτός είναι ο νοστιμότερος τρόπος να γιορτάσουμε τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων ( σήμερα 20 Ιουνίου).

Μικρά έργα τέχνης

Ήδη, τα τηγάνια έχουν πάρει φωτιά για τις δοκιμές των νέων πιάτων. Στις 18 Ιουνίου, το vegan εστιατόριο «YI» της Γλυφάδας σέρβιρε πιάτα που εμπνεύστηκε η Μαμπουμπέκ από το Ιράν. Η νεαρή πρόσφυγας που έφτασε πριν από ένα χρόνο στην Αθήνα αγαπά πολύ τη μαγειρική και έχει γίνει διάσημη στους κόλπους των μεταναστών της πόλης για τα πιλάφια και τα μυρωδάτα μαγειρευτά της, με τα ρόδια, τις κανέλες και τις μέντες.

Σήμερα, όσοι κλείσουν τραπέζι στις «Σεϋχέλλες» του Κεραμεικού, θα γνωρίσουν τις κουρδικές γεύσεις του Μπρασάνκ, που επίσης βρίσκεται ένα χρόνο στη χώρα μας. Ο σεφ του εστιατορίου Φώτης Φωτεινόγλου εντυπωσιάστηκε με την επιμέλεια που ο συνάδελφός του από τη Συρία επέλεγε τα συστατικά των πιάτων του, που έχουν χαρακτηριστεί μικρά έργα τέχνης.

Στις 20 και 21 Ιουνίου, το διάσημο μενού του «Βασίλαινα» θα είναι εμπλουτισμένο με πιάτα από τη σομαλική κουζίνα. Επισκέπτης-σεφ θα είναι ο Χασάν, που σπούδασε στην Αθήνα με υποτροφία μαγειρική ως εξαιρετικό ταλέντο και εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια. Μολονότι έφυγε πολύ μικρός από την πατρίδα του, οι μυρωδιές, οι γεύσεις, τα μπαχάρια παραμένουν ζωντανά στη μνήμη του.

Την Τετάρτη 21 Ιουνίου, επίσης, στη gastro-pub «7 Food Sins», στην καρδιά της Πλάκας, οι θαμώνες θα ταξιδέψουν στη Δαμασκό. Εκεί είχε το εστιατόριό του ο Abdul Rehman, μια πολύ επιτυχημένη επιχείρηση που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. «Ημουν ο βασιλιάς του σαουάρμα και του φαλάφελ» θυμάται. Σήμερα ο Αμπντουλ μαγειρεύει εθελοντικά για 80 πρόσφυγες στην Τήλο, όμως ονειρεύεται ότι τέτοιες μέρες του χρόνου θα έχει το δικό του εστιατόριο.

Στις 22 Ιουνίου, τέλος, ο Ηλίας, ο σεφ του γνωστού στεκιού της οδού Σκουφά, «ΙΤ», θα συνασπιστεί με τον Αφγανό Reza. Ο Reza εδώ και τρία χρόνια διατηρεί το δικό του εστιατόριο στα Εξάρχεια, τη «Φωλιά», όπου σερβίρει πιάτα από τη χώρα του, πειράζοντας όμως τις παραδοσιακές συνταγές.

Μέσο ένταξης

Οι διοργανωτές του φεστιβάλ μας καλούν όλους να κλείσουμε έγκαιρα τραπέζι στη μεγάλη γιορτή, στόχος της οποίας είναι η αλλαγή των αντιλήψεων σε σχέση με τους πρόσφυγες. «Πίσω από τους πρόσφυγες άλλωστε είναι άντρες και γυναίκες με μοναδικές δεξιότητες και ταλέντα. Οι σεφ που συμμετέχουν βλέπουν τη μαγειρική ως μέσο ένταξής τους στη νέα τους πατρίδα», όπως σημειώνει η Ύπατη Αρμοστεία. Από την πλευρά τους υπόσχονται υψηλής ποιότητας πιάτα, φτιαγμένα με ποιοτικές πρώτες ύλες και μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία για τους Αθηναίους που θα τα δοκιμάσουν.

Κώστας Κορέλλης

Print Friendly



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων