ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

«Μυστικά του συρταριού – Η τέχνη και οι τεχνίτες της ημερολογιακής γραφής» της Κατερίνας Σχινά

Μία ανθολογία ημερολογιακών εγγραφών, σταχυολογημένες από την εποχή της εμφάνισης του είδους, τον 17ο αιώνα, έως εκείνη της ευρείας του διάδοσης, τον 20ο αιώνα, με αποσπάσματα από ιδιωτικές σημειώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η ιδιαίτερη ομορφιά του συγκεκριμένου λογοτεχνικού είδους, ξεδιπλώνεται μέσα από τα κείμενα 130 διαφορετικών εκφραστών του, διάσημων συγγραφέων, μουσικών, εικαστικών καλλιτεχνών και στοχαστών, αλλά και άσημων θεματοφυλάκων μνήμης, που απαθανάτισαν σε ημερολόγια σκέψεις και μαρτυρίες.

Το βιβλίο συμπληρώνεται με πλήρη κατάλογο βιογραφικών, που ρίχνουν φως στην προσωπικότητα που κρύβεται πίσω από κάθε κείμενο, προσφέροντας στον αναγνώστη ένα συναρπαστικό παιγνίδι αντιστοίχισης μεταξύ βιωματικής πορείας και ιδιωτικής έκφρασης.

Μια διόλου τυχαία επιλογή ημερολογιακών εγγράφων, από την κριτικό λογοτεχνίας, μεταφράστρια και δημοσιογράφο, Κατερίνα Σχινά, θραύσματα μνήμης και ενδοσκόπησης, που μας ανοίγουν μικρά παράθυρα στην επίσημη ιστορία, μέσα από αυτοσχολιαστικές εγγραφές γνωστών προσωπικοτήτων, αλλά και μυστικές γρίλιες στην ανθρώπινη ψυχή. «Ασυνέχειες, ανακολουθίες, αντιφάσεις, παλινδρομήσεις, αγωνίες, ύστερες σκέψεις, αναδιατάξεις», αυτά χαρακτηρίζουν, κατά τη Σχινά την ημερολογιακή εγγραφή, επιτρέποντας στο συγκεκριμένο είδος γραπτού λόγου να συνδυάζει τη χρονογραφία, την κοινωνική κριτική και τη μυστική εξομολόγηση.

Από τις εκδόσεις Πατάκη

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων