ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Γιλντιρίμ προς Παυλόπουλο: Ο Ερντογάν θέλει να επισκεφθεί την Ελλάδα

«Εμείς οι Έλληνες πάντα επιθυμούσαμε, επιθυμούμε και θα επιθυμούμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, πάντα πιστεύαμε ότι εκείνα που μας χωρίζουν πολύ λιγότερα από αυτά μας ενώνουν» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Οι όποιες διαφορές μας μπορούν να επιλυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο» είπε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ έστειλε παράλληλα μήνυμα για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας για την Ευρώπη». Προσέθεσε ωστόσο ότι να μπορεί να ανήκει κανείς στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θα πρέπει να σέβεται στο ακέραιο το διεθνές δίκαιο στο σύνολό του και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιλντιρίμ συμφώνησε πως αυτά, που ενώνουν τις δύο χώρες είναι περισσότερα από αυτά που τις χωρίζουν και πως πρέπει να εργαστούν απο κοινού προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι από την πλευρά της Άγκυρας υπάρχει βούληση και διάθεση γι’ αυτό. Ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα Προέδρου στην Τουρκία εδώ και δεκαετίες και μετέφερε την επιθυμία του Τούρκου ομολόγου του, Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Αθήνα.

Ο κ. Παυλόπουλος εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετικός χαρακτηρίζοντας μια τέτοια κίνηση σημαντική στιγμή, όμως όπως είπε θα πρέπει να προετοιμαστεί πολύ καλά αυτή η επίσκεψη του κ. Ερντογάν ώστε να είναι επιτυχημένη και να έχει ένα πολυ καλό αποτέλεσμα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Άγκυρα έχει πλήρη συνείδηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα σταθερά στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του, κατηγορώντας την ίδια στιγμή την Ε.Ε για τη στάση της το τελευταίο διάστημα, που δεν ικανοποιεί τα αιτήματα της Άγκυρας καθώς και για το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει πολύ στο θέμα της ένταξης.

«Θα είναι πολύ καλό να θέσει η Ε.Ε. με σαφήνεια το όραμά της για το μέλλον και τον ρόλο που θα έχει η Τουρκία σε αυτό» δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ προσθέτοντας ότι η πλήρης ένταξη θα συμβάλει εν γένει στην ασφάλεια της Ε.Ε. Ζήτησε επίσης να υπάρξει μία αναγνώριση από την πλευρά της Ε.Ε. της συμβολής της Τουρκίας στο προσφυγικό και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων