ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Γ.Κατρούγκαλος:«Προσπαθούμε πάντοτε, ως χώρα, να έχουμε μια θέση υπέρ των δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Ομως, οι αποχρώσεις των ψηφισμάτων και ο χρόνος έκδοσής τους, πάντα συναρτώνται και με πολιτικές περιστάσεις που αξιολογούνται »

 

«Προσπαθούμε πάντοτε, ως χώρα, να έχουμε μια θέση υπέρ των δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, για ευνόητους λόγους. Ομως, οι αποχρώσεις των ψηφισμάτων και ο χρόνος έκδοσής τους, πάντα συναρτώνται και με πολιτικές περιστάσεις που αξιολογούνται,διότι τα κράτη έχουν και εξωτερική πολιτική συμφερόντων» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και στους Νεκτάριο Νώτη και Σταμάτη Ζαχαρό,ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ αρμόδιος για ευρωπαικές υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Για την υπόθεση που αφορά τη διοίκηση και τους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ είπε: «Με εντυπωσιάζει η έλλειψη εμπισοσύνης, από πλευράς εταίρων, στο δικαστικό σύστημα της χώρας. Η επιδίωξή τους να προστατεύσουν τους ανθρώπους τους με ασυλία, που είναι πάντοτε οριακή σε επίπεδο συνταγματικότητας,δημιουργεί αμφιβολίες για το πώς νομίζουν και οι ίδιοι ότι λειτουργούν οι άνθρωποί τους.»

Για το ψήφισμα της ΕΕ σχετικά με τις χαμηλές επιδόσεις της Κίνας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γιατί η Ελλάδα ς θέλησε να διαχωρίσει τη θέση της από τους υπόλοιπους ευρωπαίους, σχολίασε:

«Προσπαθούμε πάντοτε, ως χώρα, να έχουμε μια θέση υπέρ των δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, για ευνόητους λόγους. Ομως, οι αποχρώσεις των ψηφισμάτων και ο χρόνος έκδοσής τους συναρτώνται πάντα και με πολιτικές περιστάσεις που αξιολογούνται γιατί τα κράτη έχουν και εξωτερική πολιτική συμφερόντων. Μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι, που άπτονται των εθνικών μας συμφερόντων και μας οδήγησαν να κάνουμε κάτι τέτοιο.»

Για τον ΕΦΚΑ ο κ Κατρούγκαλος τόνισε : «Για το 80% των ανθρώπων ο ασφαλιστικός νόμος έφερε λιγότερες εισφορές »

Αναλυτικά :

Γ.Κατρούγκαλος: «Με εντυπωσιάζει η έλλειψη εμπισοσύνης, από πλευράς εταίρων μας, στο δικαστικό σύστημα της χώρας. Η επιδίωξή τους να προστατεύσουν τους ανθρώπους τους με ασυλία, που είναι οριακή σε επίπεδο συνταγματικότητας, μου δημιουργεί αμφιβολίες για το πώς νομίζουν και οι ίδιοι ότι λειτουργούν οι άνθρωποί τους .»

Δημοσιογράφος: Πως γίνεται σε μία υπόθεση, όπως του ΤΑΙΠΕΔ, η διοίκηση να είναι αθώα και οι εμπειρογνώμονες να παραπέμπονται;

Γ. Κατρούγκαλος: «Κάθε φορά, ειδικά στο Ποινικό Δίκαιο, μια υπόθεση εξετάζεται με βάση τις υποκειμενικές, αλλά και τις αντικειμενικές συνθήκες. Μπορεί πχ σε μία περίπτωση κάποιος να απαλλάσσεται διότι δεν υπάρχει δόλος και σε άλλη να καταδικαστεί.»

Δημοσιογράφος: Τι ακριβώς συνέβη κ. υπουργέ με το ψήφισμα της ΕΕ για την Κίνα και τις χαμηλές επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και γιατί εμείς θελήσαμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας από όλους τους υπόλοιπους ευρωπαίους;

Γ. Κατρούγκαλος: «Δεν είναι ακριβώς στο δικό μου χαρτοφυλάκιο, αλλά μπορώ να πώ ότι κάθε φορά που συζητείται ένα παρόμοιο θέμα που αφορά στην εξωτερική πολιτική και στα ανθρώπινα δικαιώματα εμείς προσπαθούμε πάντοτε, ως χώρα, να έχουμε μια θέση υπέρ των δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, για ευνόητους λόγους. Ομως, οι αποχρώσεις των ψηφισμάτων και ο χρόνος έκδοσής τους συναρτώνται πάντα και με πολιτικές περιστάσεις που αξιολογούνται γιατί τα κράτη έχουν και εξωτερική πολιτική συμφερόντων.Μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι, που άπτονται των εθνικών μας συμφερόντων και οι οποίοι μας οδήγησαν να κάνουμε κάτι τέτοιο.»

Δημοσιογράφος: Λέγοντας εθνικά συμφέροντα, εννοείτε επενδυτικά, ενδεχομένως;

Γ.Κατρούγκαλος:«Η οικονομία είναι εθνικό θέμα, σε μια περίσταση, όπως τώρα, που προσπαθούμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας. Συναρτάται, όχι μόνον με την ανάγκη για δουλειές και ανάπτυξη, αλλά και για να φύγουμε από την επιτροπεία. Από τις βασικές μας φροντίδες είναι να δείχνουμε ότι περιφρουρούμε το κράτος δικαίου και για λόγους αρχής,αλλά και διότι εμείς σε αντίστοιχες περιπτώσεις επικαλούμαστε το κράτος δικαίου.»

Δημοσιογράφος: Αρα ήταν λάθος αυτή μας η ψήφος;

Γ. Κατρούγκαλος: «Πολλές φορές κράτη που είναι υπερασπιστές του κράτους δικαίου,όπως η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν εκτιμήσει ότι οι πολιτικές περιστάσεις, σε σχέση με τα δικά τους συμφέροντα ή αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με αυτά τα κράτη, επιβάλλουν στη συγκεκριμένη στιγμή, είτε να υπάρχουν ηπιότερες αποχρώσεις σε ένα ψήφισμα, είτε να μην εκδοθεί ακαθόλου.»

Δημοσιογράφος: Διερωτώμαι πως μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα, όταν αυτοί που επιχειρούν, αντί να επανεπενδύουν τα χρήματατά τους, καλούνται-βάσει του δικού σας νόμου- να πληρώσουν εισφορές ύψους έως και 42% και τελικά να μην μπορούν, κάτι που φαίνεται και στην εισπραξιμότητα του ΕΦΚΑ που υποχώρησε στο 38%;

Γ Κατρούγκαλος: «Αντίθετα απ ό,τι λέτε και βάσει των στοιχείων που έχουν δημοσιοποιηθεί από τον ΕΦΚΑ, σε αυτό το διάστημα είναι πλεονασματικός. Αυτά που εισπράττει ο ΕΦΚΑ, αυτή τη στιγμή, είναι μικρότερα από αυτά που αποδίδει στις συντάξεις. Αυτός είναι ο στόχος αναφορικά με το εισπρακτικό κομμάτι που θέλουμε να πετύχουμε.Από την άλλη πλευρά, έχουμε ακούσει δηλώσεις προέδρων επιμελητηρίων, όπως αυτές του κ Κορκίδη που δεν ανήκει στο δικό μας πολιτικό χώρο και λένε ότι το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών και εμπόρων πληρώνουν τώρα λιγότερες εισφορές.»

Δημοσιογράφος: Ναί, επειδή κατακλέβουν το κράτος και δεν κόβουν αποδείξεις, να είμαστε ειλικρινείς.

Γ. Κατρούγκαλος: «Το θέμα της εκτεταμένης φοροδιαφυγής πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το ότι λένε όμως ότι τώρα πληρώνουν λιγότερα, οφείλεται στο ότι το εισόδημά τους έχει καθηλωθεί λόγω κρίσης και επειδή, αντίθετα σε σχέση με το προηγούμενο παράλογο ασφαλιστικό νόμο του ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με τον οποίο πλήρωναν τις εισφορές τους με βάση φανταστικά, εικαζόμενα εισοδήματα, τώρα πληρώνουν βάσει του πραγματικού. Αρα για το 80% των ανθρώπων ο ασφαλιστικός νόμος έφερε λιγότερες εισφορές.

Υπάρχει και ένα 20% που πράγματι πληρώνει εισφορές που είναι στο θεό. Ειδικά οι νέοι επιστήμονες, θα πρέπει να πάρουν να σκεφτούν σοβαρά την πρόταση που έκανα για το άν θα θελήσουν να χειριστούν οι ίδιοι, μέσω επαγγελματικών ταμείων, το εφάπαξ και την επικουρική τους σύνταξη, οπότε πράγματι το πανύψηλο 38% των εισφορών να πάει στο 27%. Ως υπόλοιπους λέω ότι όσο έχουμε το 1/4 του πληθυσμού σε ανεργία και ένα μεγάλο μέρος των ελευθέρων επαγγελματιών να μην μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, ο μοναδικός τρόπος να κρατήσουμε τις συντάξεις ακόμα και σε αυτά τα πολύ χαμηλά σημερινά επίπεδα είναι να κρατήσουμε υψηλές εισφορές, στο επίπεδο που είναι και να μην τις μειώσουμε.Οι εισφορές θα μειωθούν από το σημείο εκείνο στο οποίο η ανάπτυξη θα φέρει θέσεις εργασίας ώστε να μεγαλώνει η εισφοροδοτική βάση. Ηταν λοιπόν αναγκαία η παρέμβασή μας ακριβώς για να μην λιγοστέψουν ακόμα περισσότερο οι πολύ χαμηλές συντάξεις και είχε χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης. Προσπαθήσαμε να σκεφτούμε για το 80% και τους πολλούς, ακόμα και άν ξέραμε ότι θα επιβαρυνθούν για ένα διάστημα, που ελπίζω να είναι μικρό λόγω της επιστροφής στην ανάπτυξη, οι σχετικά λιγότεροι. »

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, βρισκόμαστε σε ένα ορόσημο στο οποίο μπορούν να υπάρξουν ανακατατάξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, στο οικονομικό επιτελείο;

Γ.Κατρούγκαλος: «Αυτό είναι δουλειά του Πρωθυπουργού και όχι των υπουργών. Προσωπικά δεν βλέπω το λόγο για κάποια αλλαγή, σε αυτή τη φάση. Είναι επικίνδυνο πολύ να μιλούν οι υπουργοί για ανασχηματισμό.»

Δημοσιογράφος: Κε Κατρούγκαλε, θα ήθελα την προσωπική σας άποψη και όχι μια πολιτική τοπουθέτηση σε αυτό το ερώτημα. Είχαμε συνηθίσει στην Ελλάδα σε παραιτήσεις υπουργών, όταν κάτι συνέβαινε στον τομέα ευθύνης τους. Γιατί δεν γίνεται αυτό με τον ΣΥΡΙΖΑ; είναι όλοι οι υπουργοί επιτυχημένοι και δεν πρέπει να φύγει κανείς από τη θέση του;Αναφέρω ενδεικτικά περιπτώσεις επί προηγουμένων κυβερνήσεων, όπως ο κ Σγουρίδης και άλλοι…

Γ Κατρούγκαλος: «Καθένας, όπως το ανθρώπινο επιτάσσει, έχει το δικαίωμα να θεωρεί εαυτόν επιτυχημένο.Για το λόγο αυτό έχουμε τον Πρωθυπουργό. Δεν υπήρξε καμμία ακραία περίπτωση ηθικής τάξης στις ημέρες μας, που να επιβάλλει παραίτηση. Αντίθετα, υπήρξαν βρώμικες επιθέσεις εναντίον μας, υπήρξα θύμα μιας εξ αυτών, που θέλησαν τάχα να δημιουργήσουν ηθικό θέμα. Αυτό γίνεται διότι οι αντίπαλοί μας αντιλαμβάνονται ότι το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς δημιουργήθηκε στην γερμανική κατοχή και την αντίσταση με το ΕΑΜ, έχει ακόμα ένα πολιτικό κεφάλαιο που αντανακλάται στην Αριστερά.Ο λαός ξέρει ποιοί είμαστε εμείς και ποιοί οι αντίπαλοί μας.»

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων