ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Π.Πετράκης: «Η καλύτερη λύση για τη δυνατότητα εξόδου της χώρας στις αγορές, στο τέλος του προγράμματος, είναι η ένταξη στην προληπτική γραμμή πίστωσης»

Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Παναγιώτης Πετράκης μίλησε στον ΑΘΗΝΑ 9.84. Εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τη δυνατότητα εξόδου της χώρας στις αγορές, με το τέλος του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση, η καλύτερη λύση θα ήταν η ένταξη στην προληπτική γραμμή πίστωση.Έθεσε ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Οικονομίας τη μείωση της φορολογίας και την προσέλκυση επενδύσεων. 

*Δημοσιογράφος: Την εκτίμηση σας για το eurogroup:

«Μπροστά μας εκτυλίσσεται ένα έργο που θα έχει ακόμη μία πράξη, το καλοκαίρι του 2018. Είδαμε το πρώτο μισό του δημοσιονομικού πλαισίου το  οποίο θα ενεργοποιηθεί μετά το τρίτο μνημόνιο και είναι και το αρνητικό.Μετά  θα δούμε το μισό το οποίο εκτιμώ ότι θα είναι το θετικό. Κατόπιν υπάρχουν δύο εκδοχές, ή ένα τέταρτο μνημόνιο ή η ένταξη στην προληπτική γραμμή πίστωσης. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του eurogroup.

*Δημοσιογράφος: Αυτός είναι ένας οδικός χάρτης που θα μας βγάλει στις αγορές;

«Αυτό είναι ανοικτό. Η προληπτική γραμμή πίστωσης είναι ένα πλαίσιο το οποίο έχει υποχρεώσεις και δυνατότητες, βγαίνεις στις αγορές με μικρά νούμερα και αν αυτό δεν πετύχει έχεις τη δυνατότητα να προστρέξεις στα χρηματοοικονομικά υπόλοιπα που έχουν φυλαχτεί για σένα, τα υπόλοιπα του τρίτου μνημονίου που σου επιτρέπουν να αντικαταστήσεις τις δημοσιονομικές σου ανάγκες από αυτό. Προσωπικά προτιμώ αυτή τη λύση από το τέταρτο μνημόνιο γιατί η διαφορά τους είναι στην ποιότητα της επιτροπείας.

Σχετικά με τις προβλέψεις για το 2060 αυτά ανάγονται στη σφαίρα της ευχής και όχι των οικονομικών προβλέψεων. Είναι μια πολύ μακρινή εικόνα. Την προσοχή μας θα πρέπει να τη δώσουμε την επόμενη πενταετία με το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Είναι σαφείς οι υποχρεώσεις. Τα μέτρα που ψηφίστηκαν είναι επαρκή για να μας καλύψουν την περίοδο. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί έως το 2022, δεν συζητάω για το 2060.Θα υπάρξουν πολύ σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. 

Για να πάρουμε ανάσα, με θέσεις εργασίας και να γίνει καλύτερη η καθημερινότητα πρέπει να δούμε αν υπάρχει Οικονομική πολιτική μετά; Βρισκόμαστε σε μία θετική πορεία και όχι σε κατάσταση ύφεσης. Πιστεύω ότι ναι υπάρχει Οικονομική πολιτική μετά την εφαρμογή του πλαισίου. Το ζήτημα της υπερφορολόγησης για την τέταρτη προγραμματική περίοδο πρέπει  να μειωθεί. Αυτή η κίνηση είναι βέβαιο ότι θα έχει πολύ καλύτερες επιπτώσεις στην καθημερινότητα μας. Πρέπει να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση οπωσδήποτε. Μετά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των ξένων κεφαλαίων ώστε να υπάρχουν επενδύσεις στην Ελλάδας και τρίτον πρέπει να σπάσουμε το απόστημα της μη σχέσης Πανεπιστημίου,  έρευνας  και αγοράς. Αν εφαρμοστούν αυτές οι τρεις εκφάνσεις θα βελτιωθεί η Οικονομία».

*Δημοσιογράφος: Η συζήτηση για το χρέος;

«Θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές, στις αρχές του 2018. Η ρύθμιση του χρέους είναι γνωστή, θα τη δώσουν αργότερα. Επειδή βλέπω κάποιες λεπτομέρειες στην επέκταση του efsf, θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει ρύθμιση. Άρα υπάρχουν λεπτομέρειες που θα τις δούμε το 2018. Καταρχήν, θα ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο;΄Ουσιαστικά  αυτό είναι αλλαγή του Συντάγματος , όπως απαγόρευση ελλειμμάτων. Ευθύνη έχουν και οι εταίροι για την κατάσταση στο μέλλον, καθώς είναι επικίνδυνο μήπως συνηθίσουμε να ζήσουμε με τα μνημόνια.

Η στενή επίβλεψη αποδυναμώνει το αίσθημα της κοινωνίας να ενηλικιωθεί. Ο 21ος αιώνας θέλει ενήλικες κοινωνίες.Θα πρότεινα να διαμορφώσουμε ένα κοινωνικό μοτίβο να βρίσκονται οι ευθύνες στα χέρια μας, ωρίμασε πια ο καιρός στα πλαίσια των ευρύτερων υποχρεώσεων που έχουμε στην ευρωζώνη».

ΑΘΗΝΑ 9.84-ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων