ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
Die Welt: Μια συμφωνία «ανταλλαγής» του προσφυγικού με το ασφαλιστικό θα ήταν εύθραυστη και θα έβρισκε αντιδράσεις

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις με στόχο τη συνολική συμφωνία για το χρέος

Σε μια κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία ευελπιστούν όλες οι πλευρές στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, έχοντας πάντως διαφορετική αφετηρία και στόχευση. Στις διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται όλο το τελευταίο διάστημα και θα κορυφωθούν την προσεχή Δευτέρα, επιδίωξη είναι να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι Αλέξης Τσίπρας και Άγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χτες, συμφώνησαν, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού ότι είναι αναγκαία αλλά και εφικτή η εξεύρεση λύσης για το ζήτημα του ελληνικού χρέους στο προσεχές Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Που προσανατολίζονται ΔΝΤ και Βερολίνο

Η συζήτηση στο EuroWorking Group επικεντρώθηκε σε σενάρια παρεμβάσεων χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα συμφωνία. Σύμφωνα με το Reuters οι διαφορές υπάρχουν ανάμεσα σε μια ομάδα χωρών με επικεφαλής την Γερμανία, οι οποίες επιθυμούν την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα για λόγους αξιοπιστίας, ωστόσο έχουν σημαντικές ενστάσεις αναφορικά με μία ρητή δέσμευση αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, φοβούμενες εσωτερικές αντιδράσεις από τους ψηφοφόρους τους. Από την άλλη, «το ΔΝΤ επιθυμεί προκαταβολικά τη μέγιστη δυνατή δέσμευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Όπως φαίνεται και προκειμένου να ικανοποιηθεί και το Βερολίνο, στην παρούσα φάση θα υπάρξει μια δέσμευση έναντι του ΔΝΤ για τα μέτρα αυτά, ώστε το Ταμείο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ενώ η υλοποίησή τους θα γίνει μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018 και εφόσον η Ελλάδα έχει τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της.

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις

Τις επόμενες μέρες θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για την προετοιμασία της συνολικής απόφασης, ενώ οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης θα συναντηθούν το πρωί της Δευτέρας 22 Μαΐου, λίγο πριν τη συνεδρίαση του Εurogroup, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχουν τηρηθεί τα προαπαιτούμενα με τη νομοθέτηση των μέτρων από τη Βουλή. Την ίδια ημέρα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να καταθέσει προτάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία θα ανέρχεται σε περίπου 7 δισ. ευρώ. Το πιθανότερο είναι να καταβληθεί στο σύνολό της, αν και υπάρχουν ευρωπαϊκές φωνές που ζητούν τμηματική καταβολή της. Το ποσό σχετίζεται αφενός με την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας προς τους πιστωτές της, αφετέρου με κονδύλια που κατευθύνονται προς αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες.

Και στο βάθος έξοδος στις αγορές

Εν τω μεταξύ την έξοδό της στις αγορές για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια εξετάζει η Ελλάδα, ακόμα και μέσα στον Ιούλιο, αν οι θεσμοί καθορίσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται τόνισε στο Reuters πως η Ελλάδα βλέπει θετικά την έκδοση νέου κρατικού ομολόγου, καθώς η Αθήνα θέλει να “τεστάρει” τη διάθεση των αγορών πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, στα μέσα του 2018.

Εξάλλου, σε άρθρο η εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνει: «Η Ελλάδα θέλει να τολμήσει την επιστροφή στις κεφαλαιαγορές. Προϋπόθεση είναι ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ευρωπαίοι δανειστές και ΔΝΤ έχουν ωστόσο διαφορετικές απόψεις στο ζήτημα». Η οικονομική εφημερίδα επικαλούμενη πληροφορίες του πρακτορείου Reuters γράφει ότι υπάρχουν σχέδια για ένα πενταετές ομόλογο, με το οποίο να εισρεύσουν στα ταμεία του δημοσίου περίπου 3 δισ.. Στόχος είναι να εξεταστεί το ενδιαφέρον των επενδυτών για ελληνικά ομόλογα πριν ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα μέσα του 2018.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια για την ανάθεση χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Rothchild, σχετικά με την προετοιμασία της χώρας για την έξοδο στις αγορές με διετή ομόλογα, η αμοιβή μπορεί να φτάσει τα 3,2 εκατ. ευρώ, εφόσον ολοκληρωθεί η έξοδος στις αγορές με την έκδοση των 2 ομολόγων.

Γιάννης Λαυράνος

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων