ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
Γιάννης Μουζάλας

Γ.Μουζάλας: Δυσάρεστες αλλά λογικές οι καθυστερήσεις στο Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης

Δυσάρεστες αλλά λογικές λόγω του μεγέθους των ροών, χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, τις καθυστερήσεις στο Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, της Υπηρεσία Ασύλου και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Προγράμματος Μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημείωσε ότι οι καθυστερήσεις δεν θα επηρεάσουν το status των αιτούντων άσυλο, καθώς -όπως διευκρίνισε- «αν με το πέρας του προγράμματος παραμείνουν στην Ελλάδα, άνθρωποι που δικαιούνται relocation, γι’ αυτούς το πρόγραμμα θα συνεχίσει».

Για τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό ο κ. Μουζάλας είπε ότι «η Τουρκία κρατάει τη συμφωνία ελέγχοντας τις ροές».

Όσον αφορά τη διαμαρτυρία 15 ΜΚΟ αναφορικά με την απόφαση που περιορίζει τη δυνατότητα των αιτούντων άσυλο να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Υποβοηθούμενης Εθελούσιας Επιστροφής και Επανένταξης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης ο κ. Μουζάλας είπε: «Δεν πρόκειται για επιλογή ανάμεσα σε δύο δικαιώματα. Πρόκειται για επιλογή ανάμεσα στο άσυλο και την οικειοθελή επιστροφή».

Ο κ. Μουζάλας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διέψευσε άρθρο της Εφημερίδα των Συντακτών περί συμφωνίας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με τη Γερμανία, προκειμένου το γερμανικό κράτος από την 1η Απριλίου να δέχεται με τη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης, μόνο 70 πρόσφυγες τον μήνα. Σημείωσε ωστόσο ότι «υπάρχουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες», χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές.

«Μην υποτιμάτε τα νούμερα που είπαμε σήμερα εδώ. Έχουν πολλή μεγάλη σημασία για τη ζωή αυτών των ανθρώπων», σημείωσε ο κ. Μουζάλας. Και πρόσθεσε: «Η ουσία κρύβεται στα τεχνικά στοιχεία και όχι στα λόγια. Ακόμα και αν τα λέω εγώ».

«Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μετεγκατασταθεί απέχει αρκετά από τον αρχικό στόχο, διότι πολλά κράτη-μέλη αγνοούν τις αποφάσεις των κοινοτικών οργάνων και της ΕΕ», δήλωσε ο Ειδικός Γραμματέας Επικοινωνιακού Σχεδιασμού Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής Γιώργος Φλωρεντής.

«Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε», δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Δανιήλ Εζράς, παραδεχόμενος ωστόσο ότι από πλευράς αριθμών «δεν είναι αυτό που περιμέναμε εξαρχής». Εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Οκτώβριο οι μετεγκατάστασης θα φτάσουν τις 25.000.

Παράλληλα ο κ. Εζράς εξέφρασε την ελπίδα για παράταση του Προγράμματος Μετεγκατάστασης για τουλάχιστον 6 μήνες προκειμένου -όπως είπε- «να βοηθήσουμε και άλλους ανθρώπους να μετεγκατασταθούν σε άλλη χώρα. Πρόκειται όμως για πολιτική απόφαση που πρέπει να παρθεί από τις χώρες-μέλη», τόνισε «οπότε δεν μπορώ να μιλήσω με σιγουριά».

Όσον αφορά την συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό είπε ότι «κανείς δεν μπορεί να ξέρει για το αν θα συνεχίσει να ισχύει. Τα πράγματα αλλάζουν. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τίποτα και να προβλέψει τίποτα. Προσβλέπουμε στο καλύτερο», σημείωσε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Ευχόμαστε να πάρουμε την επέκταση 6 μηνών στο πρόγραμμα Μετεγκατάστασης και βγει κάποια απόφαση που να δίνει σε ένα παρόμοιο πρόγραμμα πιο νόμιμη βάση».

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αλληλεγγύης, δεν ήταν καθόλου απλό εγχείρημα», δήλωσε μεταξύ άλλων η επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου. Χαρακτήρισε απολύτως εφικτό τον στόχο για 14.000 μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο.

«Για πρώτη φορά κατέστη δυνατή μια πρώτη καταγραφή των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα και ο εντοπισμός ευάλωτων, μεταξύ αυτών, ομάδων», είπε -μεταξύ άλλων- η Ζωή Νασίκα, Επικεφαλής για την Μετεγκατάσταση στην Υπηρεσία Ασύλου. Σημείωσε ότι είναι εφικτός ο στόχος της μετεγκατάστασης όλων των αιτούντων άσυλο.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Προγράμματος Μετεγκατάστασης 12.496 από τους 27.104 αιτούντες άσυλο έχουν μετεγκατασταθεί από τη χώρα μας σε άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ ως και τις 30 Απριλίου 2017.

Την τελευταία εβδομάδα 861άτομα μετεγκαταστάθηκαν προς ευρωπαϊκά κράτη.

Την πλειονότητα των αιτούντων άσυλο δέχθηκε η Γαλλία, ενώ ακολουθούν η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Φιλανδία. Οι Σύριοι αποτελούν την πλειονότητα των επωφελούμενων του προγράμματος , ενω ακολουθούν πρόσφυγες από το Ιρακ και την Ερυθραία.

Να σημειωθεί ότι από τα 20.871 αιτήματα που έχουν σταλεί προς τρίτα κράτη τα 9.354 (44,9%) αφορούν ανήλικους εκ των οποίων 568 είναι ασυνόδευτοι. Τους περισσότερους ασυνόδευτους ανήλικους που έχουν ήδη μετεγκατασταθεί (352 άτομα), έχει δεχθεί η Φιλανδία.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει αποδεκτά τα 16.652 αιτήματα μετεγκατάστασης.

Για την καλύτερη λειτουργία του Προγράμματος Μετεγκατάστασης οι εμπλεκόμενες πλευρές εκτιμούν ότι πρέπει:
-να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις για τους αιτούντες άσυλο
-να μειωθεί ο χρόνος της απάντησης των χωρών σε αιτήματα μετεγκατάστασης
-τα κράτη που συμμετέχουν να αιτιολογούν τις απορριπτικές απαντήσεις και να μην αποκλείουν συγκεκριμένες περιπτώσεις
-να μειωθεί ο χρόνος μεταφοράς με δημιουργία δομών υποδοχής στα κράτη- μέλη της μετεγκατάστασης.

Υβόννη Κλάπα

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων