ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Γ.Παγουλάτος: “Πολύ δύσκολες και κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες και για τη συνοχή της κυβέρνησης,ενδεχομένως”

Πολύ δύσκολες και κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες και για τη συνοχή της κυβέρνησης ”δήλωσε στον Αθήνα 984 και τη Νόνη Καραγιάννη, ο καθηγητής Ευρωπαικής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Γιώργος Παγουλάτος

Αναλυτικά:

Δημοσιογράφος: Εχουμε ένα τέταρτο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση;

Γ.Παγουλάτος: “Πρακτικά, είναι ένα πακέτο μέτρων, το οποίο εκτείνεται πέραν του υφιστάμενου προγράμματος, επομένως με αυτή την έννοια θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα πλαίσιο υποχρεώσεων που ισοδυναμεί με τέταρτο μνημόνιο. Προφανώς, δεν έρχεται μαζί με χρηματοδότηση. Η ελπίδα είναι ότι μετά τη λήξη αυτού του προγράμματος, θα μπορεί η χώρα, έχοντας κάνει μία- δύο προσπάθειες πρόβασης στις αγορές, να τις έχει, πιθανώς με τη στήριξη μιας πιστωτικής γραμμής του ΕΣΜ, σαν αυτή δηλαδή που είχε αποπειραθεί να εγκαθιδρύσει η ευρωζώνη το 2014 και δεν συνέβη λόγω των πολιτικών εξελίξεων.”

Δημοσιογράφος: Αρα, καταλαβαίνω ότι έχουμε ένα μνημόνιο 3 σύν χωρίς χρηματοδότηση, αφού ακόμα είναι ασαφής και η θέση του ΔΝΤ.

Γ. Παγουλάτος: “Ναι.Το ΔΝΤ έχει πεί ότι χρειάζεται την εσωτερική συμφωνία για τα μέτρα. Αυτό έκλεισε και είναι το κομμάτι της αξιολόγησης της τεχνικής συμφωνίας.”

Δημοσιογράφος : Τα μέτρα, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, είναι διαφορετικά από αυτά που συζητούσαμε το Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο;

Γ Παγουλάτος: Προέκυψαν γιά την περίοδο μετά το 2018 με επιμονή του ΔΝΤ, με την έννοια , όπως λέτε , της προληπτικής δέσμευσης προκειμένου να εξασφαλιστεί ο στόχος του πλεονάσματος 3,5%. Εχουν διαρκή χαρακτήρα, αφορούν και δαπάνες και έσοδα.

Το ΔΝΤ μπήκε σε αυτά τα μέτρα με τη λογική ότι εφόσον η ΕΕ ζητά στόχο 3,5% από πλευράς του, θέλει να διασφαλίσει ότι μπορεί να επιτυγχάνεται με διάρκεια και σταθερότητα, κάτι που απαιτεί μόνιμες παρεμβάσεις, όπως στο κομμάτι των δαπανών οι συντάξεις, που είναι και το μεγαλύτερο κονδύλι τις δαπάνες και στά έσοδα, με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με μείωση του αφορολόγητου περίπου στις 5 χιλιάδες ευρώ , με τη λογική ότι παραπάνω φορολογικά βάρη με παραιτέρω αύξηση των φορολογικών συντελεστών, δεν θα είχαμε το αποτέλεσμα στο οποίο αποσκοπούσαμε. ”

Δημοσιογράφος: Το ΔΝΤ έχει δηλώσει ρητά ότι χωρίς πειστικό χάρτη για την εξέλιξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Η εκτίμησή σας είναι ότι τελικά μπορεί να βρεθεί τελικά ένα modus vivendi μεταξύ Βερολίνου και ΙMF;

Γ. Παγουλάτος: “Υπάρχει μια συμφωνία κορυφής, μεταξύ κυριών των κυριών Αγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ, στην υλοποίηση της οποίας βρισκόμαστε.

Είναι ένα πλαίσιο πολιτικής συμφωνίας- όπως επισημαίνετε- υπό την έννοια ότι γίνεται στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, αλλά υλοποιείται στο πρακτικό ή τεχνικό επίπεδο. Οταν έρθει η ώρα του Γιούρογκρουπ προκειμένου να παραγάγει αυτή την περίφημη ανακοίνωση ή δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους, θα είναι μια δέσμευση η οποία θα είναι η ελάχιστη δυνατή ως προς τον χαρακτήρα της συγκεκριμενοποίησης για τη γερμανική πλευρά , αλλά και η ελάχιστη που χρειάζεται το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Εν όψει και των γερμανικών εκλογών, το Βερολίνο δεν μπορεί να “σηκώσε锨πολιτικά, το βάρος μιας επιπλέον παραχώρησης ή μεταφοράς πόρων πρός την Ελλάδα,διότι έτσι θα εισπραχθεί, οποιαδήποτε συγκεριμενοποίηση των μέτρων. Την επομένη η ΜΠΙΛΝΤ θα βγεί και θα πεί ότι τόσα δις ευρώ εκόμα μεταφέρονται από τον γερμανό φορολογούμενο προς τους Ελληνες. ”

Δημοσιογράφος: Αρα το πιό πιθανό σενάριο είναι να έχουμε μια επανατοποθέτηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων που είχαμε στο Γιούρογκρουπ;

Γ Παγουλάτος: “Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα είναι αυτά, η συγκεκριμενοποίηση των οποίων εκκρεμεί. Εκτίμησή μου είναι ότι όταν γίνει, θα περιγράφει με μεγαλύτερη σαφήνεια το είδος των παρεμβάσεων που θα υιοθετηθούν, χωρίς όμως-πιθανότατα- να τις ποσοτικοποιεί.’”

Δημοσιογράφος: Αρα, αυτή η απόφαση θα είναι κοντά στο πολιτικό άλλοθι της κυβέρνησης και θα μπορεί ενδεχομένως να εργαλειοποιηθεί πολιτικά;

Γ Παγουλάτος: “ Η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να βαφτίσει πολιτικά οποιαδήποτε αναφορά της λέξης χρέος σε απόφαση του Γιούρογκρουπ σε επιτυχία, δικαίωση ή οτιδήποτε άλλο, επομένως θα επιχειρήσει να την αξιοποιήσει πολιτικά. Στην πραγματικότητα, η μόνη πρακτική χρήση που θα έχει αυτή η δήλωση και δεν είναι διόλου αμελητέα, είναι ότι θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Οσον αφορά όμως το χρέος δεν θα έχει καμμία άμεση , πρακτική συνέπεια.”

Δημοσιογράφος: Το κομμάτι αυτό όμως που ανοίγει το δρόμο της συμμετοχής στην ποσοτική χαλάρωση, σε ποιά σημεία της πραγματικής οικονομίας θα παρέχει ενδεχομένως διεξόδους ή ασφαλιστικές δικλείδες;

Γ Παγουλάτος: “ Είναι σημαντικό γιατί θα συμπαρασύρει τα κόστη χρηματοδότησης όχι μόνον για το δημόσιο, αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα , θα βελτιώσει το πιστοληπτικό προφίλ της χώρας, όπως και κάποιες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας από σχετικούς οίκους, θα τροφοδοτήσει θετικά δημοσιεύματα και αναλύσεις, θα δώσει τη δυνατότητα στον Ο.Δ.ΔΗ.Χ να επιχειρήσει τις πρώτες μικρές τοποθετήσεις ομολόγων στην αγορά ,ώστε να αρχίσει να φτιάχνεται μιά καμπύλη αποδόσεων, προκειμένου να μπορέσουμε – μετά το 2018- να επιχειρήσουμε μια προστατευμένη και με δίχτυ ασφαλείας,δοκιμαστική έξοδο τις αγορές, με μικρό ποσό.Ολα αυτά, συνυπολογίζοντάς τα , είναι σαφώς θετικά. Οπως εκτιμήθηκε μετά και τη συμφωνία της Μάλτας βρισκόμαστε ”

Δημοσιογράφος : Να τολμήσω και μια πολιτική πρόβλεψη, πέραν της οικονομικής ανάλυσης, με δεδομένα τα οικονομικά στοιχεία. Η κυβέρνηση έχει αυτοδιαψευστεί στην επιχειρηματολογία της, όλο το προηγούμενο διάστημα για τις συντάξεις και τη μείωσή τους, αλλά και το ότι δεν θα πέσει το αφορολόγητο. Εκτιμάτε ότι μπορεί να διαχειριστεί πολιτικά αυτή την νέα κατάσταση, το επόμενο διάστημα;

Γ. Παγουλάτος: “Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το διάστημα που θα έχει μπροστά της μετά την ψήφιση των μέτρων, που θα είναι οδυνηρή, καθώς όπως εκτιμώ θα δεχθεί ένα ακόμα σημαντικό πλήγμα στην ήδη πολύ χαμηλή δημοτικότητά της.

Η κυβέρνηση, θα επιχειρήσει να καβαλήσει το κύμα μιας προσδοκώμενης ανάκαμψης της οικονομίας μετά από μια 8ετία ύφεσης και να την αξιοποιήσει πολιτικά. Αυτό της δίνει το χρόνο για να προσδοκά ότι μέχρι το 2018 στο πρώτο μισό του έτους, θα έχει μπορέσει να πεί ότι βγάζει τη χώρα από ην ύφεση και έχουμε ανάκαμψη της οικονομίας. Πάντως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες και κρίσιμες και για τη συνοχή της κυβέρνησης,ενδεχομένως.”

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων