ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία: 50.000 αστυνομικοί κινητοποιούνται για την ασφαλή διεξαγωγή των εκλογών(upd)

Σε συναγερμό βρίσκεται η Γαλλία μετά το νέο τρομοκρατικό κτύπημα, στο Παρίσι, που σημειώθηκε τρεις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, και την ευθύνη του οποίου ανέλαβε ο ISIS. «Βρισκόμαστε σε απόλυτη επαγρύπνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και σημείωσε ότι «οι πολίτες μας πρέπει να προστατευθούν και θα προστατευθούν». Λίγο πριν από τις 11 το πρωί, ώρα Ελλάδος, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο είχε συγκαλέσει ο Γάλλος Πρόεδρος. Όπως έγινε γνωστό, 50.000 αστυνομικοί με την υποστήριξη 7.000 στρατιωτικών θα διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή του 1ου γύρου των προεδρικών εκλογών.

14.50 Η Γαλλία δεν πρέπει να υποχωρήσει στον φόβο και οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές πρέπει να αποφύγουν την πλειοδοσία μετά την χθεσινή επίθεση στο Παρίσι, δήλωσε ο κεντρώος υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Εμανουέλ Μακρόν.
«Μη υποχωρήσετε στον φόβο, στην διαίρεση και τον εκφοβισμό. Η γενιά μας πρέπει να αντιταχθεί σε αυτήν την πρόκληση», δήλωσε ο Μακρόν από το στρατηγείο της προεκλογικής του εκστρατείας. «Η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη», είπε.
«Η αποδυνάμωση των τοπικών υπηρεσιών Πληροφοριών εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια υπήρξε σφάλμα», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν σε μία επίθεση στην κυβέρνηση του αντιπάλου του και πρωθυπουργού του Νικολά Σαρκοζί Φρανσουά Φιγιόν.

14.35 Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ κατηγορεί την Μαρίν Λεπέν ότι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί χωρίς αιδώ την επίθεση στην Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων για να τροφοδοτήσει τον φόβο και να διαιρέσει τον γαλλικό λαό για μικροπολιτικούς λόγους.
«Ορισμένοι υποψήφιοι επέλεξαν σήμερα το πρωί την ακρότητα και την διαίρεση», δήλωσε σήμερα ο Μπερνάρ Καζνέβ.
Το Εθνικό Μέτωπο έχει καταψηφίσει στο κοινοβούλιο έναν προς έναν όλους τους αντιτρομοκρατικούς νόμους που έχουν παρουσιασθεί, τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός απαντώντας στις δηλώσεις της ακροδεξιάς υποψήφιας η οποία ζήτησε την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων και την απέλαση των αλλοδαπών που βρίσκονται σε καταλόγους παρακολούθησης από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Ο Γάλλος πρωθυπουργός απάντησε και στον Φρανσουά Φιγιόν επισημαίνοντας τις δικές του επιδόσεις στον τομέα της ασφάλειας την εποχή που ήταν πρωθυπουργός στην κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί.

14.30 Ένα χειρόγραφο μήνυμα υπέρ του Ισλαμικού Κράτους βρέθηκε κοντά στο πτώμα του δράστη, Καρίμ Σερφί, δήλωσε σήμερα πηγή που συμμετέχει στην έρευνα.  Πηγές αναφέρουν ότι στο αυτοκίνητου του βρέθηκε επίσης ένα Κοράνι. Υπενθυμίζεται οτι το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση, που πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

12.50 Ο Φρανσουά Φιγιόν, επικαλούμενος σχετική αναφορά της Αστυνομίας, ισχυρίζεται ότι, υπήρξαν και άλλες επιθέσεις χθες το βράδυ

Τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου των εκλογών

«Τίποτα δεν πρέπει να παρεμποδίσει αυτή την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία για τη χώρα μας, που είναι οι προεδρικές εκλογές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ. Η επίθεση στα Ηλύσια Πεδία, ωστόσο αυξάνει την πίεση προς τις δυνάμεις ασφαλείας και την κυβέρνηση.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, 50.000 αστυνομικοί, οι οποίοι θα ενισχυθούν με 7.000 στρατιωτικούς, κινητοποιούνται την ημέρα των εκλογών. Ο υπ. Εσωτερικών Ματιάς Φεκλ υπενθύμισε: «Καμία δύναμη ασφαλείας οπλισμένη δεν πρέπει να εμφανιστεί μέσα ή και πλησίον των εκλογικών τμημάτων. Αυτός είναι ο δημοκρατικός κανόνας», και επεσήμανε: Είναι πιθανόν να υπάρξουν επεισόδια από εξτρεμιστές όλων των αποχρώσεων».

Επίσης, όπως έχει γνωστό, οι πρόεδροι των Εφορευτικών Επιτροπών θα έχουν στη διάθεσή τους έναν τηλεφωνικό αριθμό, προκειμένου κι εφόσον κριθεί αναγκαίο να μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας με τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Υπάρχουν μέτρα τα οποία μπορούν να ληφθούν», εκτίμησε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπ. Εσωτερικών Πιέρ-Ανρί Μπραντέ. «Πρόκειται για μέτρα, τα οποία λαμβάνονται στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και μπορούν να αναπροσαρμόζονται διαρκώς. Υπάρχουν πολλά μέτρα τα οποία δεν είναι ορατά και τα οποία θα πρέπει να μείνουν εμπιστευτικά προκειμένου να είναι αποτελεσματικά».

12.40 Ο Φρανσουά Ολάντ επισκέφθηκε νωρίτερα το πρωί την Αστυνομική Διεύθυνση Παρισιού. «Πρόκειται για μια συνάντηση με τους αστυνομικούς και τις δυνάμειας ασφαλείας, που επέδειξαν παραδειγματικό θάρρος χθες, έχοντας ωστόσο χάσει έναν δικό τους άνθρωπο», το σχόλιο του Προεδρικού Μεγάρου για την επίσκεψη.

12.30 Οι Αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα έναν τηλεφωνικό αριθμό επικοινωνίας, καλώντας όσους υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες, ή αισθάνονται θύματα ή βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, εξαιτίας της χθεσινοβραδινής τρομοκρατικής επίθεσης, να επικοινωνήσουν με αυτόν.

12.25 «Είναι σημαντικό να αποδείξουμε στους αντιπάλους μας ότι, η Γαλλία είναι ενωμένη και δεν φοβάται», δήλωσε ο Φρανσουά Φιγιόν μιλώντας σε δημοσιογράφους. Για τον υποψήφιο πρόεδρο, αυτό μετρά είναι «να σηκώσουμε έναν τοίχο πολιτικής και ηθικής απέναντι στην τρομοκρατία. Η μάχη κατά της τρομοκρατίας πρέπει να είναι η προτεραιότητα της επόμενης Προεδρίας». Επίσης διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι, θα διατηρήσει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και του ελέγχου των συνόρων. Όπως είπε, θα ήθελε επιπλέον 10.000 αστυνομικούς στην υπηρεσία ασφάλειας των Γάλλων κατά τη διάρκεια του 1ου Γύρου των εκλογών.

12.05 Χρήστες των social media από χθες το βράδυ δημιούργησαν στο Twitter το hashtag #BellesChoses (όμορφα πράγματα). Η λέξη-κλειδί παραπέμπει σε φωτογραφίες τοπίων, ζώων, τοποθεσιών και λειτουργεί ως αντίδοτο στα «θλιβερά και αγχωτικά μηνύματα που συνδέονται με την τρομοκρατική επίθεση στα Ηλύσια Πεδία».

12.01 Κλειστά τα περισσότεραα καταστήματα γύρω από το Σανζ Ελιζέ. Πολλοί καταστηματάρχες προτίμησαν να μην ανοίξουν, ενώ ορισμένοι άνοιξαν πολύ αργότερα από το κανονικό, μεταδίδει η εφημερίδα Le Figaro

11.48 «Τις προσεχείς ημέρες, περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί θα κινητοποιηθούν προκειμένου να εγγυηθούν τη διενέργεια των εκλογών με γαλήνη», ανακοίνωσε ο Μπερνάρ Καζνέβ, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας.

11.26 Επίσκεψη του Γάλλου Πρόεδρου Φρανσουά Ολάντ, του πρωθυπουργού Μπερνάρ Καζνέβ και του υπ. Εσωτερικών Ματιάς Φεκλ, στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο ένας από τους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης, μεταδίδουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

11.20 Μαρίν Λε Πεν: Σε αυτήν την βραχύβια κυβέρνηση, που έχει φθαρεί από την αδράνεια, απευθύνω έκκληση να διατάξει την άμεση αποκατάσταση των εθνικών μας συνόρων. Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Φρανσουά Ολάντ και του Νικολά Σαρκοζί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε σήμερα.

11.15 Τα θερμά συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλοπούλου προς τον γαλλικό λαό και τις οικογένειες των θυμάτων διαβίβασε σήμερα το πρωί ο γ.γ της Προεδρίας, πρέσβης Γιώργος Γεννηματάς προς τον πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα, Kριστόφ Σαντεπί.

11.14 Ο δράστης της επίθεσης στο Παρίσι είναι Γάλλος υπήκοος, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου στο δίκτυο VRT. Ωστόσο, οι βελγικές Αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να είχε δεσμούς με το Βέλγιο.

11.02 Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό τον Φρανσουά Ολάντ

11.01 Στις 11.15, η Μαρίν Λε Πεν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου

1100 Με ανάρτησή του στο Twitter, το υπ. Εξωτερικών αναφέρει ότι, καταδικάζει την τρομοκρατία και στέκεται δίπλα στον γαλλικό λαό. «Η Δημοκρατία δεν εκφοβίζεται». Η ανάρτηση έχει γίνει στην ελληνική, τη γαλλική και την αγγλική γλώσσα.

1100 Ένα κυνηγετικό όπλο και βρέθηκε στο αυτοκίνητο του δράστη, μεταδίδει η βελγική «Flandre Press»

10.32 Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας πρέπει να παραμείνει προτεραιότητά μας: Πληροφόρηση, κατάλληλα μέσα για την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, μάχη κατά του ριζοσπαστικού ισλαμισμού, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

10.32 Τρία άτομα, από τον κύκλο του δράστη, προσήχθησαν και ανακρίνονται από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής. Και οι τρεις εντοπίστηκαν σε διάφορα σπίτια, τα οποία ερεύνησε η αστυνομία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

10.22 Ένας άνδρας τον οποίο είχαν υποδείξει οι βελγικές Αρχές ως ύποπτο παραδόθηκε σε Αστυνομικό Τμήμα της Αμβέρσας. «Ο άνδρας για τον οποίο εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από τις βελγικές αρχές παρουσιάστηκε σε αστυνομικό τμήμα της Αμβέρσας δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπ. Εσωτερικών Πιέρ Ανρί Μπραντέ.

10.15 «Τίποτα δεν πρέπει να παρεμποδίσει το δημοκρατικό ραντεβού μας με τις προεδρικές εκλογές», δήλωσε ο Μπερνάρ Καζνέβ.

09.30 Με ανάρτησή του στο Twitter ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης ενώνει τη φωνή του με τον γαλλικό λαό και καταδικάζει την χθεσινοβραδινή επίθεση. «Η Δημοκρατία δεν θα τρομοκρατηθεί», γράφει.

0900 Ξεκίνησε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπό την προεδρία του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Φιγιόν.

0830 Στη δημοσιότητα φωτογραφία του 39χρονου δράστη Καρίμ Σοφρί, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Φωτογραφία του δράστη της επίθεσης στο Σανζ Ελιζέ

0800 Κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι γύρω από το Σανζ Ελιζέ.

Στην επίθεση στη Λεωφόρο Σανζ Ελιζέ στη γαλλική πρωτεύουσα ένας αστυνομικός έχασε την ζωή του, ενώ δύο ακόμα αστυνομικοί τραυματίστηκαν, όπως και μια γυναίκα η οποία περνούσε από την περιοχή, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού.

Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε, μέσω του Amaq, οργάνου προπαγάνδας του στο Διαδίκτυο, την ευθύνη για την αιματηρή ενέργεια, κατά την οποία σκοτώθηκε και ο δράστης της επίθεσης. Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα και τα στοιχεία του αναφέροντας ότι πρόκειται για τον Αμπού Γιουσoύφ τον Βέλγο.

Γνωστός ο δράστης και με συνεργό

Ωστόσο, πηγές προσκείμενες στις έρευνες, ανέφεραν ότι ο ένοπλος δράστης ήταν 39χρονος Καρίμ Σοφρί, προκαλώντας ερωτήματα για το εάν πρόκειται για το ίδιο άτομο, με αυτό που ονομάτισε η τρομοκρατική οργάνωση. Σύμφωνα με τις Αρχές, ο δράστης ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας για την «ριζοσπαστικοποίησή» του, αναφέρουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Το κανάλι BFMTV μετέδωσε ότι, ο δράστης ήταν γνωστός στην γαλλική Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI) για την «ριζοσπαστικοποίησή» του και είχε καταδικαστεί σε 15ετή φυλάκιση για τον πυροβολισμό δύο αστυνομικών το 2001. Σύμφωνα με το κανάλι, πρόσφατα είχε προσαχθεί καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι, «αναζητούσε όπλα για να σκοτώσει αστυνομικούς».

Η αστυνομία της Γαλλίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για δεύτερο δράστη, σύμφωνα με αστυνομική πηγή. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι ο δεύτερος ύποπτος έφτασε στη Γαλλία μέσω τρένου από το Βέλγιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τη νύχτα της Πέμπτης έως και τα ξημερώματα, στην περιοχή Σεν ε Μαρν, η αστυνομία προχώρησε σε έρευνα, στην οικία του δεύτερου ύποπτου. Παράλληλα, διεξάγονται έρευνες για το κατά πόσο ο δράστης είχε κι άλλους συνεργούς, όπως ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος μέσα στην ημέρα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Ο δράστης είχε καταδικαστεί τον Φεβρουάριο του 2015 σε πενταετή φυλάκιση με την κατηγορία της απόπειρας τριών φόνων, δύο από τους οποίους είχαν στόχο αστυνομικούς. Ο ίδιος, είχε παραδεχθεί τα γεγονότα, κατά τη διάρκεια της δίκης. Ωστόσο, αφέθηκε ελεύθερος το 2016. Είχε προηγηθεί καταδίκη του σε 20ετή κάθειρξη. Όπως αναφέρουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, το 2001 οδηγώντας ένα κλεμμένο αυτοκίνητο, κι έχοντας στην κατοχή του ένα όπλο, κυνηγούσε ένα αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν δύο αδέλφια, ένα εκ των οποίων φοιτούσε στην Αστυνομική Ακαδημία. Η «καταδίωξη» τερματίστηκε κάποια στιγμή κι ο δράστης το έβαλε στα πόδια, ωστόσο ο οδηγός και ο αδελφός του τον πλησίασαν. Ο δράστης πυροβόλησε εναντίον τους, τραυματίζοντας και τους δύο στον θώρακα. Συνελήφθη όμως λίγο αργότερα, έχοντας δώσει πλαστά στοιχεία στην Αστυνομία. Δύο ημέρες μετά, τραυμάτισε σοβαρά έναν αστυνομικό, ο οποίος τον έβγαζε από το κελί του, αφού πρώτα κατάφερε να του αφαιρέσει το όπλο.

Δείτε το βίντεο από την στιγμή της επίθεσης

Βίαιος τερματισμός της προεκλογικής εκστρατείας

Το τρομοκρατικό χτύπημα διέκοψε βίαια την προεκλογική εκστρατεία και σημειώθηκε ακριβώς την ώρα, που στο γαλλικό κανάλι France 2, βρισκόταν σε εξέλιξη ένα άτυπο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων. Σημειώνεται ότι, η προεκλογική εκστρατεία λήγει απόψε στις 12 τα μεσάνυχτα.

Σε αντίθεση με την Μαρίν Λε Πεν, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Φρανσουά Φιγιόν, ο Μπενουά Αμόν, εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι, «θα ήταν σοβαρό λάθος να περάσουμε σε ένα καθεστώς φόβου και να μπεί σε παρένθεση ο δημοκρατικός διάλογος». Ο υποψήριος των Σοσιαλιστών αποφάσισε να προχωρήσει κανονικά στο προεκλογικό πρόγραμμά του.

Ο υποψήφιος της Ανυπόταχτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν ευχήθηκε «να μην διακοπεί η διαδικασία της δημοκρατίας και να αποδείξουμε ότι, οι βίαιοι δεν έχουν τον τελευταίο λόγο απέναντι στους δημοκρατικούς». Κύκλοι του κόμματός τους επιβεβαίωσαν ότι, θα συνεχίσει την προεκλογική καμπάνια του. Το ίδιο είναι αποφασισμένοι να κάνουν και οι υποψήφιοι Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, Φιλίπ Πουτού και Ναταλί Αρτό.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ακύρωσε τις προγραμματισμένες μετακινήσεις του. «Με βάση το πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και την ανάγκη κινητοποίησης των αστυνομικών δυνάμεων προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συμπολιτών μας, αποφάσισα να ακυρώσω όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις της τελευταίας ημέρας μου στην επαρχία. Θα μιλήσω μέσα στην ημέρα ενώπιον του γαλλικού λαού», είπε.

Η Μαρίν Λε Πεν, η οποία είχε προγραμματίσει επίσκεψη σε καταφύγιο ζώων, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε δήλωση στις   10 το πρωί ώρα Γαλλίας.

Ο Φρανσουά Φιγιόν, ανέφερε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ενέργεια, τη φύση της οποίας αδυνατούμε ακόμη να χαρακτηρίσουμε, η οποία ωστόσο έχει τρομακτικές ομοιότητες με τρομοκρατική.  Κατόπιν αυτού, ακυρώνω τις μετακινήσεις μου».

 

Newsroom Αθήνα 9.84 – πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων