ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Π.Τσακλόγλου: «Ανεδαφικές είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη της τάξης του 2,7% το 2017, ακόμα και εάν η αξιολόγηση είχε κλείσει πέρυσι τον Νοέμβριο»

Ο Πάνος Τσακλόγλου, Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων μίλησε στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και στην εκπομπή ΑΘΗΝΑ ΣΗΜΕΡΑ με τη Νόνη Καραγιάννη:

Δημοσιογράφος: Από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει μία διάθεση να υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις του ΙΜF από την άλλη βλέπω πως ο ευρωπαϊκός Τύπος, δίνει έμφαση στα στοιχεία που συνδέονται με το ποσοστό του πλεονάσματος που είναι διαφορετικό από τον μνημονιακό στόχο το 2018 και στις προσδοκίες  για την ανάπτυξη που είναι οι εκτιμήσεις προς τα κάτω.Ποια είναι η ψύχραιμη αντίδραση σε όλα αυτά;

«Πολύ σωστά θέσατε τα ζητήματα. Ανεδαφικές(υπερβολικές) είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη της τάξης του 2,7% το 2017, ακόμα και εάν η αξιολόγηση είχε κλείσει πέρυσι τον Νοέμβριο.

Οι λόγοι είναι ότι το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώνεται λόγω της φορολογίας από την άλλη ενώ είναι εφικτή η αύξηση των επενδύσεων πρέπει να αλλάξει όλο το κλίμα. Όσο ανακαλύπτεις αρχαιολογικούς χώρους και εκτάσεις, δεν γίνονται επενδύσεις.Οπότε αντανακλάται και στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις οι οποίες λαμβάνουν υπόψιν τους τα στοιχεία από το τελευταίο τρίμηνο του 2016(carryover effect), δηλ τι πηγαίνει από την προηγ. χρονιά στην επόμενη.Οι εκτιμήσεις του Ταμείου θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω όταν συμπεριλάβει και την εικόνα του πρώτου τριμήνου του 2017.

To ΔΝΤ  έχει αστοχίες σχετικά με τις προβλέψεις του όπως αυτό με την πρόβλεψή τους, φέτος, για το πρωτογενές πλεόνασμα λίγο λιγότερο του 3,5% του ΑΕΠ. Δεν συμφωνώ με το ΔΝΤ ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μη διατηρήσιμο. Άρα υπήρχαν κάποια μέτρα που δεν θα υπάρχουν του χρόνου. Οι δύο παράγοντες που προέρχεται αυτό, πιστεύω πως είναι:

1.Τα κέρδη που καταγράφει η ελληνική κυβέρνηση λόγω του μερίσματος που παίρνει από την Τράπεζα της Ελλάδας λόγω του αυξημένου ΕLA (μηχανισμός στήριξης).Αν δεν προσφεύγουν οι τράπεζες μας για δανεισμό από την  κεντρική τράπεζα της χώρας, τελικά η οικονομία θα ομαλοποιηθεί.

2. Έχει αλλάξει ο τρόπος προσφυγής των επιχειρήσεων για φορολογικά ζητήματα δηλαδή αν κάποιος θέλει να αμφισβητήσει την εφορία πρέπει πρώτα να πληρώσει το μισό του προστίμου που  του έχει επιβληθεί και μετά να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Θεωρώ,  ανεδαφική την πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα(ότι θα πέσει τόσο πολύ)  και περαιτέρω δε συμφωνώ και με το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού που εντοπίζει  για το 2018.

Αυτό που λέει το ΔΝΤ ότι αυτή τη στιγμή έτσι όπως είναι το χρέος της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαρο μη βιώσιμο άρα να κάνετε αναδιάρθρωση. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν παράγονται τα πρωτογενή πλεονάσματα που μας ζητάτε, κάντε περικοπή, γιατί διαφορετικά δεν συμμετέχουμε». 

Δημοσιογράφος: Σαν κεντρικό σενάριο ποιο θα βάζατε για τον ρόλο του ΔΝΤ και τη συζήτηση για το χρέος;

«Λόγω των εκλογών στη Γερμανία τον προσεχή Σεπτέμβριο, που δεν επιτρέπουν σαφή ποσοστοποίηση της αναδιάρθρωσης του χρέους, το ΔΝΤ θα οδηγηθεί στην παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά με λίγα χρήματα και, κυρίως, με συμβουλευτικό ρόλο».

ΑΘΗΝΑ 9.84-ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων