ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

«Για το Σχολείο» του Σταύρου Ζουμπουλάκη

Υπέρ ενός σχολείου των γνώσεων και όχι των δεξιοτήτων. Υπέρ της διδασκαλίας και όχι της επικοινωνίας ή της ψυχολογικοποίησης. Υπέρ ενός σχολείου κλειστού στη ζωή, μακριά από το “θόρυβο του εφήμερου”.

ekdoseisPolisΗ συλλογή δοκιμίων με τίτλο “Για το σχολείο” του Σταύρου Ζουμπουλάκη είναι μια προσέγγιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, υπερασπιστική του γνωσιοκεντρικού χαρακτήρα του σχολείου και του κεντρικού του ρόλου ως θεσμού μετάδοσης της πολιτισμικής παράδοσης.

Ο συγγραφέας απορρίπτει τη θεωρία των χρήσιμων γνώσεων, εξετάζει με σκεπτικισμό το σχολείο που πρέπει πάση θυσία να τέρπει και να ευχαριστεί, υπενθυμίζει ότι η μάθηση απαιτεί μόχθο και δεν μπορεί να είναι συνέχεια ευχάριστη.

Τα δοκίμια “Για το σχολείο”, επαναφέρουν στο κέντρο της σχολικής ζωής τη διδασκαλία και τον σπουδαίο ρόλο του δασκάλου του οποίου η δικαίωση πρέπει να είναι η μετάδοση της γνώσης.

Υπενθυμίζουν ακόμη την εξ ορισμού άνιση σχέση του με το μαθητή. Την ιδρυτική δηλαδή συνθήκη του σχολείου “ότι υπάρχει κάποιος που γνωρίζει (ο δάσκαλος) και κάποιος που δεν γνωρίζει(ο μαθητής) και ότι ο δεύτερος προσέρχεται στον πρώτο για να διδαχτεί και να μάθει”.

Επισημαίνουν την παρατεταμένη κρίση εντός της οποίας λειτουργεί το σχολείο ως θεσμός μετάδοσης της γνώσης, διερευνώντας τα αίτια και προτείνοντας λύσεις.

Το βιβλίο αγγίζει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την συζήτηση για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, των Αρχαίων Ελληνικών και της Λογοτεχνίας έως τις μαθητικές παρελάσεις, τη Βουλή των εφήβων και τις καταλήψεις.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πόλις.

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων