ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Tα όσα προβλέπονται μέχρι σήμερα στο κείμενο του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά, που επιχειρούν να λύσουν.

Εξωδικαστικός μηχανισμός για λίγους

Του Νεκτάριου Β. Νώτη

Νεκτάριος Β. ΝώτηςTα όσα προβλέπονται μέχρι σήμερα στο κείμενο του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά, που επιχειρούν να λύσουν.

Το βασικότερο όλων είναι το γεγονός ότι αποκλείονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών, μετά και τη χαριστική βολή, που δόθηκε με το νέο ασφαλιστικό και την κατακόρυφη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τις οποίες καλούνται να πληρώσουν.

Επιπλέον, οι διαδικασίες, που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αίτησης υπαγωγής και της τελικής έγκρισης – αν αυτή προκύψει –, είναι τόσες πολλές, που οδηγούν σε σημαντικές καθυστερήσεις, αλλά και αυξημένο κόστος στις επιχειρήσεις, που καθιστούν ακριβή – και ίσως απαγορευτική σε κάποιες περιπτώσεις – την όποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Πέραν αυτών, υπάρχουν και άλλα σημεία, που χρήζουν αλλαγών και παρεμβάσεων:

Η προϋπόθεση ότι την 31η Δεκεμβρίου 2016 η επιχείρηση είχε οφειλή από δάνειο σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών ή οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου 2016, θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις εκτός ρύθμισης. Είναι γνωστό, με δεδομένη την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας, ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις είχαν ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της πολυετούς ύφεσης και πριν την 1η Ιουλίου 2016. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η απαλοιφή του χρονικού περιορισμού, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ένταξης και να ευνοηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.

Επίσης, η προϋπόθεση να μην έχει ένας πιστωτής το 85% των απαιτήσεων, αφορά σε ένα μικρό αριθμό επιχειρήσεων, καθώς είναι σύνηθες μια επιχείρηση να διατηρεί σε έναν πιστωτικό φορέα το δανεισμό της. Συνεπώς, θα υπάρξουν άδικοι αποκλεισμοί από τη διαδικασία πλήθους επιχειρήσεων, που μπορεί να ρύθμισαν μεγάλο όγκο οφειλών και να τους απέμεινε μόνον ένα ανοικτό μέτωπο.

Η εξαιρετικά αυστηρή προϋπόθεση για τουλάχιστον μία χρήση με θετικό EBITDA στην τελευταία τριετία, είναι εξαιρετικά περιοριστική και αφήνει εκτός διαδικασίας πλήθος επιχειρήσεων, που θα μπορούσαν να υπαχθούν και να εξυγιανθούν. Με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι περισσότερες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια, πρέπει η μία κερδοφόρα χρήση να αναφέρεται τουλάχιστον στην τελευταία πενταετία.

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων