ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Ν. Σαντορινιός:«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν εκλογές. Οχι για τη διασφάλιση κομματικών τιμαρίων και εξουσίας,αλλά επειδή θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία»

«Πιστεύω ότι μέσα στον Απρίλιο θα μπορέσουμε να κλείσουμε την αξιολόγηση και να πάμε παρακάτω » δήλωσε ο Υφ Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός στον Αθήνα9.84 και στους Νεκτάριο Νώτη και Σταμάτη Ζαχαρό.

Ο κ Σαντορινιός απέκλεισε ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι: «Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν εκλογές. Οχι για τη διασφάλιση κομματικών τιμαρίων και εξουσίας,αλλά γιατί θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία που είναι το τελευταίο που χρειζόμαστε.»

Αναφορικά με το τι θα πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε αυτό που περιγράφει το πρακτορείο Bloomberg, δηλαδή την επανάληψη του δράματος του καλοκαιριού του 2015, που οδήγησε στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης τη χώρα, ο κ Σαντορινιός απάντησε : «Δεν υπάρχει καμμία αναλογία με το 2015.Δεν θα φτάσουμε εκεί. Δεν συμφέρει κανέναν ούτε στην Ευρώπη , ούτε στην Ελλάδα, να κρατήσει αυτή η ιστορία και να οδηγήσει σε αδιέξοδο.Το 2015, τα ταμεία τα οποία μας παρεδόθησαν, ήταν αρνητικά κατά 550 εκατομμύρια. Επίσης, δεν υπήρχε συμφωνία και είχαμε πιεστικότερες ανάγκες, απ όσες έχουμε αυτή τη στιγμή. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι πολύ σύντομα η αξιολόγηση θα κλείσει.»

Αναλυτικά :


Δημοσιογράφος: Ποιά είναι η δική σας άποψη για τη διαπραγμάτευση και τα όσα γράφτηκαν το Σαββατοκύριακο

Ν.Σαντορινιός: «Κρίσιμο το σημερινό Γιούρογκρουπ στο οποίο θα συζητηθούν τα ζητήματα της αξιολόγησης, άν και το θέμα είναι εκτός ατζέντας, όπως είπατε.Θα διαπιστωθεί κατά πόσον υπήρξε πρόοδος και θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις προκειμένου να δούμε και κάποια πολιτικά ζητήματα που υπάρχουν κυρίως σε σχέση με τα εργασιακά και την ενέργεια,δηλαδή τα “αγκάθια” που έχουν απομείνει για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.»

Δημοσιογράφος:Πιστεύετε ότι δεν θα φτάσουμε στο καλοκαίρι,όπως εμμέσως πλήν σαφώς,περιέγραψε ο κ Ντάισελμπλουμ;

Ν.Σαντορινιός:«Πιστεύω ότι μέσα στον Απρίλιο θα μπορέσουμε να κλείσουμε την αξιολόγηση και να πάμε  παρακάτω »

Δημοσιογράφος: Τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε αυτό που περιγράφει το πρακτορείο Bloomberg, δηλαδή την επανάληψη του δράματος του καλοκαιριού του 2015, που οδήγησε στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης τη χώρα;

Ν.Σαντορινιός: «Δεν υπάρχει καμμία αναλογία με το 2015.Δεν θα φτάσουμε εκεί, δεν συμφέρει κανέναν ούτε στην Ευρώπη , ούτε στην Ελλάδα, να κρατήσει αυτή η ιστορία και να οδηγήσει σε αδιέξοδο. Οπως ξέρετε,το 2015, τα ταμεία που μας παρεδόθησαν, ήταν αρνητικά κατά 550 εκατομμύρια. Επίσης, είχαμε και άλλο ένα πρόβλημα, πέραν της αξιολόγησης. Δεν υπήρχε συμφωνία και είχαμε πιό πιεστικές ανάγκες απ όσες έχουμε αυτή τη στιγμή.Είμαι απολύτως σίγουρος ότι πολύ σύντομα η αξιολόγηση θα κλείσει.»

Δημοσιογράφος: Φαίνεται να υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις εντός ΣΥΡΙΖΑ , μια εκ των οποίων φαίνεται να υποστηρίζει ότι πρέπι να γίνουν εκλογές και μάλιστα σύντομα, πιέζοντας κιόλας προς αυτή την κατεύθυνση.Είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα κορυφαίο υπουργό να διαρρέει αυτό το σενάριο.Για ποιό λόγο υπάρχουν δεύτερες σκέψεις σε ένα κομμάτι της κυβέρνησης;

Ν. Σαντορινιός:«Δεν μπορώ να γνωρίζω.Αυτό που ξέρω είναι ότι, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν εκλογές,όχι για τη διασφάλιση κομματικών τιμαρίων και εξουσίας,αλλά επειδή θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα στην οικονομία και αυτή τη στιγμή είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε.Πρέπει να βρεθεί γρήγορα η λύση, ώστε να συνεχίσουμε σε ένα δρόμο οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας.Επομένως οι εκλογές πρέπει να γίνουν στην ώρα τους»

Δημοσιογράφος:Και ποιός φταίει που δεν έκλεισε έγκαίρως η αξιολόγηση;

Ν. Σαντορινιός: «Ευθύνονται οι υπάρχουσες παράλογες απαιτήσεις και μιλώ για το ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι έχει συμφωνηθεί ότι θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερα, τα μέτρα. Επίσης, το γεγονός ότι μεταξύ των εταίρων δεν υπάρχει απόλυτη σύμπνοια.Επομένως, αυτό είναι ένα μέγα ζήτημα, που εμείς, διμερώς ουσιαστικά,με κάθε μία από τις πλευρές προσπαθούμε να συμφωνήσουμε και να κλείσουμε την αξιολόγηση. Υπάρχουν όμως και αντίθετες απόψεις που βοηθούν το ΔΝΤ να είναι ισχυρό στη συζήτηση.»

Για τον ρόλο της Αμερικανικής κυβέρνησης Τράμπ στο κλείσιμο της αξιολόγησης, όσον αφορά το ΔΝΤ, ο κ Σαντορινιός σχολίασε: «Κακά τα ψέμματα, η αμερικανική κυβέρνηση παίζει έναν ουσιαστικό ρόλο στο ΔΝΤ, αλλά νομίζω όχι και τόσο σημαντικό, σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης.Είναι η εμμονική αντίληψη του ΔΝΤ σε ορισμένα ζητήματα, όπως πχ για τις ομαδικές απολύσεις»

Δημοσιογράφος: Εάν φτάσουμε σε ένα σημείο, με τους δανειστές να αποτελούν τοίχο, τι άλλο μπορεί να συμβεί, πέραν των εκλογών;

Ν.Σαντορινιός: «Υπάρχει ήδη μια συμφωνία,της 20ής Φεβρουαρίου, που μιλά για μέτρα και αντίμετρα. Δεν καταλαβαίνω γιατί επανέρχονται σενάρια που, τουλάχιστον σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, έχουν λυθεί.Αυτό που θα γίνει μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι να ψηφιστούν τα μέτρα και τα αντίμετρα.Μαζί θα υλοποιηθούν, αυτό λέει η συμφωνία. Προφανώς άν πάει η οικονομία πέρα από τίς προβλέψεις, θα πρέπει να πάρεις ίσως και άλλα μέτρα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.»

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων