ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Κ.Χατζηδάκης: «Εμείς δεν θα δίναμε μάχη οπισθοφυλακών όπως κάνει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Αν προχωρούσαν σε συμφωνία για τα ενεργειακά θα ήταν ελαφρύτερα τα δημοσιονομικά μέτρα. Δίνουν μάχη εκεί και αφήνουν τις συντάξεις και το αφορολόγητο»

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ Κωστής Χατζηδάκης μίλησε στον ΑΘΗΝΑ 9.84  και στην  εκπομπή ΑΘΗΝΑ ΣΗΜΕΡΑ με τη Νόνη Καραγιάννη:

*Δημοσιογράφος: Έχουμε ακόμη ένα eurogroup, η αξιολόγηση δεν κλείνει. Ποια είναι η στρατηγική προετοιμασία της ΝΔ από εδώ και πέρα με δεδομένο και το σενάριο των εκλογών φαίνεται να ‘είναι στο τραπέζι’ από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη;

«Εμείς προετοιμαζόμαστε για δύο διαφορετικά σκηνικά. Το ένα σκηνικό είναι να κλείσει με κάποιο τρόπο η αξιολόγηση, οπότε δεν έχουμε και καμία αμφιβολία  ότι η κυβέρνηση θα πανηγυρίσει για μία μεγάλη επιτυχία η οποία θα αφορά στη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου.Δεν θα μπορεί να κρυφτεί αυτό αλλά η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα επικοινωνιακά  τρικ της για να καλύψει αυτή την ήττα.

Το δεύτερο σενάριο είναι της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, οπότε ξέρουμε από το παρελθόν τι θα γίνει. Η κυβέρνηση θα πει ότι την πρόδωσαν οι δανειστές οι οποίοι σε συνεργασία με τη ΝΔ κάνουν σενάρια εναντίον της χώρας. Και στη μία περίπτωση και στην άλλη δηλαδή θα έχουμε κάποια πανηγύρια από πλευρά της κυβέρνησης αλλά δυστυχώς και στις δύο εξελίξεις τελικά θα έχουμε μία επιβεβαίωση της αποτυχίας, της πολιτικής της κυβέρνησης.

Στη δεύτερη περίπτωση είναι προφανές, δηλαδή στην περίπτωση της απόδρασης  μέσω εκλογών, στην πρώτη περίπτωση ακόμη και να κλείσει η αξιολόγηση με αυτή την κυβέρνηση, φοβάμαι ότι δεν θα έχει μία θετική αντανάκλαση στην οικονομία με την έννοια ότι ήδη έχει χαθεί η εμπιστοσύνη και όπως ξέρουμε η εμπιστοσύνη ‘φεύγει με το άλογο και επιστρέφει με τα πόδια’.

*Δημοσιογράφος:Να δούμε τα σενάρια αναλυτικά. ‘Μη ολοκλήρωση’ της αξιολόγησης αναφερθήκατε σε απόδραση.Υπάρχει και ένα σενάριο ‘μη ολοκλήρωσης’ της αξιολόγησης σε συνθήκες για τη χώρα να βρίσκονται στο ΄μη περαιτέρω’ και όχι με απόδραση της κυβέρνησης,  μέσα από εκλογές. Στην επεξεργασία της ΝΔ, για την προσφυγή σε εκλογές μπορεί να υπάρξει -σε περίπτωση έκτακτων και δραματικών γεγονότων- μία άλλη εκδοχή πολιτικής λύσης;

«Η κυβέρνηση αυτή δίνει πολλή μεγαλύτερη σημασία στα επικοινωνιακά τρικ, παρά στην ουσία. Γι΄αυτό από την πλευρά μας, είμαστε αποφασισμένοι να παρουσιάζουμε όλη την εικόνα στον ελληνικό λαό μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας και εξηγώντας ότι το μόνο που μένει στη χώρα να κάνει, είναι να ακολουθήσει τον δρόμο της σοβαρότητας. Με όλους αυτούς τους τυχοδιωκτισμούς, το πράγμα χειροτερεύει».

*Δημοσιογράφος: Αυτό μπορεί να είναι στο πλαίσιο της ευχής ή της επιθυμίας που έχει. Αλλά πάντα υπάρχει ο απρόβλεπτος παράγοντας, στο πως συμπεριφέρεται μία κυβερνητική πλειοψηφία, που δεν είναι πια πλειοψηφία ή να τη χάνει. Είναι δύσκολα σενάρια  τα οποία τα έχουμε στο μυαλό μας. Ποια είναι η στάση της ΝΔ;

«Εμείς έχουμε θέσει το ζήτημα της πολιτικής αλλαγής, μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα άλλης προσέγγισης την οποία ζητήσαμε μέσω του κ. Μειμαράκη τον  Σεπτέμβριο του 2015,  ωστόσο η κυβέρνηση την είχε απορρίψει. Στη συνέχεια είδαμε ότι με τους χειρισμούς του κ.Τσίπρα και της κυβέρνησης συνολικά, τα κόμματα που κυβερνούν σήμερα, τα χαρακτηρίζει μία πρωτοφανής αναξιοπιστία. Γι’αυτό η ΝΔ παίρνει τις αποστάσεις της καθώς δεν πιστεύει ότι ακόμη κι αν αλλάξουν μπορεί να είναι αξιόπιστοι εταίροι.

Σε αυτή τη στροφή της Ελλάδας προς τη σοβαρότητα, όπως έχουν κινηθεί δεν χωράνε και το λέω με λύπη.Θα’πρεπε μία χώρα να διαθέτει ένα ένστικτο αυτοσυντήρησης για να επιβιώσει μέσα από δύσκολες συνθήκες. ‘Το ταγκό απαιτεί δύο’! Βλέπουμε σταδιακά και τη δραματική οπισθοδρόμηση στην οικονομία το τελευταίο τετράμηνο. Τώρα τους ήρθε να κάνουν εξεταστική επιτροπή για την Υγεία που έπρεπε να την κάνουν εδώ και δύο χρόνια. Θέλουν να αλλάξουν το σύστημα της εκλογής Οργάνων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να βάλουν απλή αναλογική για να διαλυθεί εκτός από τη Βουλή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πραγματικά δεν ξέρεις, από που να τους πιάσεις «.

*Δημοσιογράφος:Τα θέμα της Υγείας είναι τεράστιο. Η ΝΔ αν έρθει σχετική πρόταση στη Βουλή θα ψηφίσει για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής; 

«Θα τη ψηφίσουμε αν συμπεριλαμβάνει και το 2015, δηλαδή τα τελευταία χρόνια.Θα πρέπει δεχτούν και τη δική μας πρόταση. Αν ζητάμε γενικά, πολιτική αλλαγή δεν το ζητάμε γιατί έχουμε κάποιες μαγικές λύσεις αλλά γιατί πιστεύουμε ότι όσο προχωρούμε προς αυτή την πορεία της τελευταίας περιόδου,τόσο βαραίνει ο λογαριασμός και για εμάς ως επόμενη κυβέρνηση της χώρας- σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις- αλλά και για κάθε νοικοκυριό. Τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με επικοινωνιακά τρικ».

*Δημοσιογράφος: Αποτελεί θετική έκβαση να κλείσει η αξιολόγηση γρήγορα;

«Δεν εξαρτάται από εμάς. Εξαρτάται από την κυβέρνηση.Θυμάμαι την έκθεση του ΔΝΤ, που ζητούσε το καλοκαίρι του 2014, μέτρα της τάξεως των 3,8 δισ. και στη συνέχεια για την ίδια διετία πήρε μέτρα για 5,6 δισ. ακριβώς διπλάσια, επειδή ξέφυγαν τα πράγματα και επιβαρύνθηκε η κατάσταση. Το ίδιο έγινε και με την αξιολόγηση και το είχε πει και ο κ.Χουλιαράκης που είπε ότι αν καθυστερήσει η αξιολόγηση θα ζητάμε 4ο  μνημόνιο. Ας συνεννοηθούν μεταξύ τους αλλά το μόνο που κάνουμε είναι σημειώνουμε την αρνητική εξέλιξη των πραγμάτων».

*Δημοσιογράφος:Από τις επαφές σας με τον διεθνή παράγοντα αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει περιθώριο μίας πολιτικής συμφωνίας στο θέμα της αξιολόγησης;

«Πάντα είναι το ίδιο μοτίβο δηλαδή, έρχονται τα τεχνικά κλιμάκια καταλήγουν σε κάποια συμπεράσματα και στο τέλος από το 2010,  γίνονται κάποιοι συμβιβασμοί αφού όμως έχει διαμορφωθεί μία εικόνα για τα βασικά. Η κυβέρνηση που ήρθε νόμιζε ότι εμείς είμασταν αφελείς και ότι τα ήξεραν από την Κουμουνδούρου.Τα είχαμε συζητήσει με τον κ.Βαρουφάκη αλλά τελικά μυαλό δεν έβαλαν. Δεν υποσχόμαστε ότι όταν θα έρθουμε θα κλείσει η αξιολόγηση με κάποιο μαγικό τρόπο.Υποσχόμαστε δύο διαφορετικά πράγματα:

Πρώτον μία διαφορετική τακτική στην αξιολόγηση, δηλαδή δεν θα δίναμε όπως  κάνει η κυβέρνηση μία μάχη οπισθοφυλακών με ζημιά για τη χώρα στα ενεργειακά, στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, όπως στο θέμα της ΔΕΗ. Γιατί με μία συμφωνία στα ενεργειακά θα ήταν ελαφρύτερο και το δημοσιονομικό πακέτο. Η κυβέρνηση δεν το καταλαβαίνει, δίνει μάχη για την ενέργεια και αφήνει τις συντάξεις και το αφορολόγητο!».

*Δημοσιογράφος:Θα δίνατε μάχη για το θέμα της κατάργησης των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις;

«Ξεκινάμε από το δημοσιονομικό πακέτο. Δε θεωρούμε ότι πρέπει να προστατεύουμε μία αγορά η οποία έτσι όπως λειτουργεί θα πάρει στον λαιμό της τη ΔΕΗ και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην αγορά, είναι λάθος μάχη!

Να πάμε στο δεύτερο ζήτημα μετά την τακτική, στην ουσία! θα ερχόμαστε με ένα δικό μας πακέτο αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, στην Παιδεία και θα λέγαμε ιδού έχετε μία νέα κυβέρνηση με Υπουργούς που είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων, με ένα δικό της πρόγραμμα προκειμένου να αυξηθεί η αξιοπιστία της χώρας. Άρα  να πάμε και να τους πούμε, η χώρα ακολουθεί το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Κύπρου και θέλουμε μία ισάξια μεταχείριση!».

*Δημοσιογράφος: Με δεδομένο το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Ποια είναι η θέση της ΝΔ στο θέμα της προσωπικής διαφοράς και  στους μισθούς στο Δημόσιο;

«Εμείς δε ψηφίσαμε τον νόμο Κατρούγκαλου. Το ασφαλιστικό για να σταθεί δεν φτάνουν οι καλές προθέσεις της όποιας κυβέρνησης.Χρειάζεται να υπάρχουν εισφορές. Για να υπάρχουν εισφορές πρέπει να υπάρχουν εργαζόμενοι.Για να υπάρχουν εργαζόμενοι πρέπει να υπάρχουν επενδύσεις. Και για να υπάρχουν επενδύσεις δεν μπορεί να έχουμε τη σημερινή κυβέρνηση που στο σύνολό της έχει αλλεργία απέναντι στην επιχειρηματικότητα.Σημαντικό παράδειγμα είναι το θέμα του Ελληνικού, μετά την υπογραφή της σύμβασης, που αν το πήγαιναν πιο γρήγορα θα δούλευαν εκεί χιλιάδες άνθρωποι.Θα λέγαμε ότι είναι μία τονωτική ένωση και ότι κάτι ξεκίνησε σε αυτή τη χώρα που ταλανίζεται από τη λιτότητα και τα μνημόνια. Δεν το θέλουν. Τελικά αυτό είναι ιδεοληψία. Πήραν το κόστος, έκαναν τη στροφή το καλοκαίρι του 2015 και μετά κάθονται και τα κλωθάνε!».

ΑΘΗΝΑ 9.84-ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων