ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
πρόσφυγες

ΕΣΠ: Παταγώδης αποτυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

Παταγώδης αποτυχία στο σεβασμό των πλέον βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων αποτελεί η εφαρμογής της κοινής δήλωσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, σύμφωνα με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες που πραγματοποιεί διημερίδα στο Impact Hub, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους της Συμφωνίας.

Η εφαρμογή της έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις διαδικασίες ασύλου στα σύνορα αλλά και σοβαρές εκπτώσεις στο νομικό καθεστώς, με τους πρόσφυγες να υφίστανται τις σοβαρότερες συνέπειες, ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι της οργάνωσης. Η επαναφορά της διοικητικής κράτησης αλλά και η παραμονή προσφύγων και μεταναστών για άγνωστο χρονικό διάστημα σε κακές συνθήκες στα hot spot επιδεινώνουν τη θέση τους καθημερινά.

Παρά τη μείωση των προσφυγικών ροών, που αποδίδεται συχνά στην εφαρμογή της Συμφωνίας, οι καταγεγραμμένοι θάνατοι αλλά και οι αγνοούμενοι στη Μεσόγειο ξεπέρασαν τις 5.000 για το 2016, ενώ έχουν ενισχυθεί και τα φαινόμενα διακίνησης ανθρώπων στην ενδοχώρα, καθότι πρόσφυγες και μετανάστες αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να απομακρυνθούν από τα νησιά.

Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις ευάλωτων περιπτώσεων που έχουν επιστρέψει στην Τουρκία, σύμφωνα με τους νομικούς του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, καθώς η ταχύτητα στις διαδικασίες αποτελεί εμπόδιο στον εντοπισμό των ευάλωτων, την ίδια ώρα που υπάρχουν καταγγελίες για ανθρώπους που είχαν εκφράσει βούληση για υποβολή αίτησης ασύλου, ωστόσο επέστρεψαν στην Τουρκία.

Θεμελιώδης και μοναδική λύση για τη διαχείριση του προσφυγικού, σύμφωνα με το Συμβούλιο, αποτελεί η διασφάλιση και η προάσπιση του δικαιώματος όλων των ανθρώπων σε πρόσβαση σε δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία ασύλου και πάντα με γνώμονα τον σεβασμό στα θεμελιώδη τους δικαιώματα μέσω της ανάπτυξης ασφαλών διόδων.

 

Φωτεινή Κοκκινάκη

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων