ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

... ακόμα και όταν είσαι ο Δαυίδ στην όλη υπόθεση, όταν έχεις λογικά επιχειρήματα, όταν προσπαθείς να σώσεις την παρτίδα επικαλούμενος πραγματικά στοιχεία και γεγονότα και όχι πολιτικά τσιτάτα, τότε αντιμετωπίζεσαι θετικότερα και με καλό μάτι ακόμα και από κάποιους στη Βόρεια Ευρώπη, που δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο στην καχυποψία τους απέναντι στον ευρωπαϊκό Νότο και την Ελλάδα

Οι τραπεζίτες πήραν το όπλο τους

Από το Νεκτάριο Β. Νώτη

Νεκτάριος Β. Νώτης«Το ξεκίνημα του 2017 ήταν απογοητευτικό. Υπήρξε παύση στην πρόοδο, που είχαν επιτύχει οι τράπεζες. Πρέπει να δοθεί θετικό σήμα στις αγορές, στους επενδυτές και στους καταθέτες, ώστε να επιστρέψουν στις τράπεζες», είπε χαρακτηριστικά η κ. Νουί, αναφερόμενη στην άμεση ανάγκη της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Οι στόχοι, που πρέπει να πιάσουν οι τράπεζες για τη μείωση των NPEs παραμένουν, είπε… Αλλά σε χειρότερο περιβάλλον, θα προσέθετα.

Κι αυτό είναι το πλέον μεγάλο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ της διατήρησης σε καθεστώς εξορθολογισμού των οικονομικών τους, από τη μία πλευρά, και της απορρόφησης των κραδασμών από το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον – που επηρεάζουν τα οικονομικά τους στοιχεία και την κεφαλαιακή τους επάρκεια -, από την άλλη (χωρίς ουδείς να παραγνωρίζει και να δίνει συγχωροχάρτι στα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος).

Σε αυτό το πλαίσιο, η αλλαγή στη διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών φαίνεται ότι ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαία.

Η Ένωση έχει αποκτήσει πλέον νέα δυναμική, σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσει όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Η χθεσινή επίσκεψη του Προεδρείου της Ένωσης στη Φρανκφούρτη και οι συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του SSM και της ΕΚΤ έδειξαν από τη μια πλευρά την προσπάθεια της πλευράς των ελληνικών τραπεζών να προβάλλουν τα κρίσιμα θέματα και να προτείνουν λύσεις (όπως ότι προτίθενται να καλύψουν με δικά τους έξοδα το σχετικό κόστος, ώστε να λειτουργήσει άμεσα η πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό), και από την άλλη πλευρά τη θετική υποδοχή της συνολικής αυτής προσπάθειας από τη Φρανκφούρτη (όπως ότι βλέπει θετικά το θέμα της ασυλίας των τραπεζικών στελεχών, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αναδιάρθρωσης των προβληματικών δανείων), δεδομένης της αναβάθμισης του φορέα σε θεσμικό επίπεδο.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Ότι, ακόμα και σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, ακόμα και όταν είσαι ο Δαυίδ στην όλη υπόθεση, όταν έχεις λογικά επιχειρήματα, όταν προσπαθείς να σώσεις την παρτίδα επικαλούμενος πραγματικά στοιχεία και γεγονότα και όχι πολιτικά τσιτάτα, τότε αντιμετωπίζεσαι θετικότερα και με καλό μάτι ακόμα και από κάποιους στη Βόρεια Ευρώπη, που δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο στην καχυποψία τους απέναντι στον ευρωπαϊκό Νότο και την Ελλάδα.

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων