ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Θα πρέπει να ομολογήσουμε, πάντως, ότι δεν μας ξάφνιασε ιδιαιτέρως ο κ. Ιερώνυμος με την ετεροχρονισμένη πολωτική παρέμβασή του. Πάει καιρός που έχει διαψεύσει όλες τις προσδοκίες που είχαν επενδυθεί στο πρόσωπό του. Για εκσυγχρονιστικού χαρακτήρα αλλαγές στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Πρόβα σύγκρουσης…

Του Βασίλη Πάικου

Δεν ήταν, ακριβώς, εκτός τόπου και χρόνου η τελευταία δημόσια παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ούτε, ακριβώς, από το πουθενά. Η παρέμβαση η «αναμνηστική» της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό και με τον τότε Υπουργό Παιδείας στο μέγαρο Μαξίμου πριν από πέντε μήνες, με αντικείμενο το μάθημα των Θρησκευτικών. Επρόκειτο περί επιλογής ιδιαιτέρως μελετημένης. Με σχέδιο, με αντικείμενο και με στόχο.

Βασίλης ΠάικοςΔεν είναι, εξ’ άλλου, τυχαίο, ότι πραγματοποιήθηκε τρεις μόλις ημέρες μετά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου για της Αναθεώρηση το Συντάγματος. Διόλου τυχαίο.

Στην αναθεώρηση, στο πλαίσιο της οποίας, θα τεθούν, πιθανότατα, σε αμφισβήτηση τα υφιστάμενα προνόμια της Εκκλησίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος λοιπόν θέλησε, προφανώς, ν’ απευθυνθεί προς την κυβερνητική πλευρά για να της πει: «Εδώ είμαστε, ετοιμοπόλεμοι και αποφασισμένοι». Πρόκειται, μ’ άλλα λόγια, για πρόβα σύγκρουσης.

Τόσο απλά…Θα πρέπει να ομολογήσουμε, πάντως, ότι δεν μας ξάφνιασε ιδιαιτέρως ο κ. Ιερώνυμος με την ετεροχρονισμένη πολωτική παρέμβασή του. Πάει καιρός που έχει διαψεύσει όλες τις προσδοκίες που είχαν επενδυθεί στο πρόσωπό του. Για εκσυγχρονιστικού χαρακτήρα αλλαγές στην Εκκλησία της Ελλάδος. Αλλαγές, προπάντων, στο λόγο και στις πρακτικές της. Δεδομένου ότι, πλέον, μονάχα ως προς το «ηγετικό ταμπεραμέντο» μπορεί να διακρίνει κανείς διαφορές από την εποχή Χριστόδουλου. Δηλαδή ως προς το «περιτύλιγμα», και τίποτα ή σχεδόν τίποτα πέραν αυτού.

Δεν μπορεί, ασφαλώς, να πει κανείς τι ακριβώς έγινε και τι αποφασίστηκε σ’ εκείνη τη «διάσκεψη κορυφής» στο Μαξίμου. Πέραν των παρόντων. Ο Αρχιεπίσκοπος υποστηρίζει ότι κατέληξαν στην πραγματοποίηση διμερούς διαλόγου «από μηδενική βάση». Που οδηγεί, προφανώς, σε «συναπόφαση» των δύο μερών επί του περιεχομένου του μαθήματος των Θρησκευτικών. Ο τέως Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης τον διαψεύδει.

Και, πάντως, έχουμε όλοι στη διάθεσή μας την δημόσια, επί του θέματος παρέμβαση του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Που σαφέστατα μιλάει για την αποκλειστικότητα της ευθύνης της Πολιτείας, ως προς τον ορισμό του περιεχομένου όλων των μαθημάτων, και των Θρησκευτικών βεβαίως. Και πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Αφού πρόκειται για ξεκάθαρη συνταγματική πρόβλεψη. Στο πλαίσιο μιας στοιχειωδώς σύγχρονης Δημοκρατίας δυτικού τύπου. Εκεί όπου η Εκκλησία ασφαλώς μπορεί να διαλέγεται με την Πολιτεία, ασφαλώς μπορεί να εκφέρει γνώμη, ασφαλώς μπορεί να διαδραματίζει ρόλο εισηγητικό ή και συμβουλευτικό, επ’ ουδενί όμως να αποφασίζει εκείνη.

Ούτε να συναποφασίζει. Καθαρά πράματα. Καθαρά και ξάστερα…

Είναι για όλους αυτούς τους λόγους που η προχθεσινή παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου δεν ξαφνιάζει μεν, υποψιάζει δε. Υποψιάζει για το σκοπό και τον στόχο της. Μήπως δηλαδή ο Ιεράρχης επιχειρούσε δι’ αυτής να εγγράψει υποθήκες.

Υποθήκες πόλωσης, σύγκρουσης, και μάχης εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος. Ως προς τον ακριβή ρόλο του κάθε μέρους. Και ως προς την –προβλεπόμενη- σαφή διάκριση αυτών των ρόλων. Στην προσπάθειά του να επιβάλει και επ’ αυτού τις θέσεις του. Τις θέσεις τις γνωστές της ελλαδικής Εκκλησίας. Σύμφωνα με τη λογική των οποίων δεν πρέπει ν’ αλλάξει απολύτως τίποτα στη θεσμική δομή του Κράτους.

Τίποτα που να αμφισβητεί και να διαταράσσει τα προνόμια της «κρατούσης» Εκκλησίας.

Είναι έτσι; Δεν είναι; Θα το δούμε. «Ο καιρός γαρ εγγύς εστίν», κατά πως διαβάζουμε στην Αποκάλυψη…

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων