ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Μπορεί η κρίση να γίνει ευκαιρία;

Της Νόνης Καραγιάννη

Νόνη ΚαραγιάννηΥπάρχει μια παραδοχή στη διεθνή διπλωματία, που λέει ότι ενδεχομένως οι λύσεις μεγάλων προβλημάτων, να προκύπτουν μετά από κρίσεις, μικρές ή μεγαλύτερες, δεν έχει ενδεχομένως σημασία. Σημασία έχει ότι, έπειτα από μια σοβαρή κρίση τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των ΑναστασιάδηΑκιντζί, οι δύο ηγέτες προσέρχονται εκ νέου σε μεταξύ τους συνομιλίες την προσεχή εβδομάδα, παρουσία και του ειδικού εντεταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ισχυρίστηκα εξαρχής, εδώ και μια εβδομάδα περίπου, ότι η στάση του ΔΗΣΥ στην Κυπριακή Βουλή με αφορμή την εγκληματική και επικίνδυνη ανοησία περί ενωτικού δημοψηφίσματος, ήταν καταστροφική.

Και ήταν καταστροφική τόσο σε επίπεδο ουσίας, όσο και συμβολισμών. Η αντίδραση του Μουσταφά Ακιντζί  ήταν αναμενόμενη. Απολύτως αναμενόμενη και φυσικά την παραμικρή σχέση έχει με φληναφήματα, που ακούγονται ότι, ο τουρκοκύπριος ηγέτης εναρμονίστηκε με την στάση της Άγκυρας, που επιδιώκει καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για λόγους, που συνδέονται με το δημοψήφισμα στην Τουρκία και την προσπάθεια του Ερντογάν να συμμαχήσει με εθνικιστικούς κύκλους. Ο Ακιντζί δεν κάνει περίπατο αυτή την ώρα στις διαπραγματεύσεις με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Δεν πηγαίνει εκδρομή μετά από κάθε συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο Ακιντζί παίρνει πάνω του, με τεράστιο πολιτικό κόστος, μια υπόθεση που τόσο στην Άγκυρα, όσο και στην τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει παλιούς υποστηρικτές. Κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που συμβαίνει στη Λευκωσία. Εδώ είναι το προσωπικό πολιτικό βάρος του Προέδρου Αναστασιάδη, που οφείλει να διορθώσει, τώρα, τώρα όμως, το τεράστιο λάθος της Κυπριακής Βουλής, που έπεσε στην παγίδα ενός ακροδεξιού κόμματος.

Το χθεσινό διάγγελμα του Προέδρου Αναστασιάδη, ήταν ως προς το περιεχόμενο του, μια άσκηση ισορροπίας. Ισχυρίζομαι ότι, τα μηνύματα δεν ήταν απολύτως σαφή προκειμένου το τραύμα στις σχέσεις του με τον Μουσταφά Ακιντζί να επουλωθεί δραστικά. Ο κύριος Αναστασιάδης ήταν απολογητικός μεν προς την άλλη πλευρά, επιχείρησε όμως μια μετατόπιση ευθυνών, και προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, που ελπίζω να μην αποδειχτεί βήμα στο κενό. Αμφισβήτησε την αξιοπιστία του Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Ελπίζω να μην αποδειχθεί βήμα στο κενό, γιατί αυτή ακριβώς η τακτική ακολουθήθηκε στο Μοντ Πελερέν (2) από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και είχε τα γνωστά αποτελέσματα.

Ελπίζω, είπα, θα προσθέσω κι εύχομαι.

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων