ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Στ.Θεοδωράκης:“ Όλοι όσοι συνάντησα κατά τις επαφές μου στο Στρασβούργο αφήνουν ανοιχτό παράθυροι να προκύψει λύση στο Eurogroup της Δευτέρας. Λένε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να μη χαθεί η προσδοκία του Φεβρουαρίου”

Όλοι όσοι συνάντησα κατά τις επαφές μου στο Στρασβούργο αφήνουν ανοιχτό παράθυροι να προκύψει λύση στο Eurogroup της Δευτέρας. Λένε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να μη χαθεί η προσδοκία του Φεβρουαρίου” δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταύρος Θεοδωράκης στον Αθήνα 9.84 και στη Νόνη Καραγιάννη

Αναφερόμενος στο ΠΟΤΑΜΙ τόνισε ότι θα κατέβει αυτόνομο στις εκλογές, εκτός κι αν δημιουργηθεί νέος φορέας με όλες τις δυνάμεις του κέντρου έστω και χωρίς τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ Θεοδωράκης τόνισε ωστόσο ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις δυνάμεις που θα προστρέξουν και εφόσον υπάρξει κρίσιμη μάζα που θα δημιουργεί κάτι καινούργιο.Διαφορετικά -επεσήμανε- ότι ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ θα συνεχίσει την πορεία του.

Αναλυτικά :

Δημοσιογράφος: Γίνεται αυτή τη στιγμή μια συζήτηση στη Βουλή. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε μια κατάσταση δύσκολης καθημερινότητας και αύξησης της εγκληματικότητας και ο Πρωθυπουργός του είπε

ότι επιχειρεί να καλλιεργήσει ένα κλίμα φόβου, ενώ υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοικτά στην ελληνική οικονομία, όπως η αξιολόγηση. Θα ήθελα την άποψή σας.

Στ. Θεοδωράκης: “Ο φόβος είναι κυρίαρχος στις γειτονιές της πόλης μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ένα φαινόμενο των τελευταίων μηνών, ούτε των τελευταίων δύο ετών. Τα ίδια προβλήματα είχαμε και με την προηγούμενη και την προ-προηγούμενη κυβέρνηση. Αν εξαιρέσεις την ασφάλεια που μπορεί να νοιώθουν κάποιοι επειδή φυλάσσονται σε περιοχές που θεωρούνται πιό προνομιούχες, σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας και πολλές γειτονιές της Αθήνας κυριαρχεί η ανομία. Αυτό είναι ένα γεγονός και πρέπει να βρεθούμε απέναντι ,α πόλυτα, όλοι μαζί.

Οπως ξέρετε, εμείς είχαμε πάρει την πρωτοβουλία και είπαμε στον δήμαρχο Αθηναίων, τουλάχιστον όσον αφορά την Αθήνα, να πάρει ο ίδιος την πρωτοβουλία να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς στο Δήμαο και να αναλάβουν όλοι μαζί, οι αρχηγοί του δημοκρατικού μετώπου, την ευθύνη και να εξουσιοδοτήσουν και τον Δήμαρχο και την ΕΛΑΣ σε συνεργασία με τους δημιουργικούς φορείς της πόλης να προχωρήσουν σε κάποιες τολμηρές λύσεις.Ολοι μαζί.”

Δημοσιογράφος: Αναρωτιέμαι άν θέλετε κάποια διευκρίνιση.Πώς δηλαδή θα αναλάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί την ευθύνη και με ποιό τρόπο να εξουσιοδοτηθούν-άν εξουσιοδοτηθούν- πολίτες , για να κάνουν τι;

Στ.Θεοδωράκης :”Οχι πολίτες… να σας πώ τι υπάρχει.Οταν μιλάς με το Υπ Δημοσίας Τάξης και με την προηγούμενη κυβέρνηση και με αυτήν, λένε ότι πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα, αλλά δεν ξέρουμε αν συμφωνεί ο δήμος.Ο δήμος λέει να παρθούν κάποια μέτρα, αλλά δεν ξέρουμε τι λένε οι σύλλογοι των περιοχών.Οι σύλλογοι των περιοχών λένε ότι δεν έχουν την κάλυψη των πολιτικών κομμάτων.Αρα πρέπει να καθήσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και να πούμε …υπερασπιζόμαστε τους νόμους; μάλιστα , θέλουμε να υπάρξει ένα σχέδιο για την Αθήνα στο οποίο θα μετέχει ο Δήμος, υποχρεωτικά η Αστυνομία και φορείς που δραστηριοποιούνται σε κάθε γειτονιά;Πιστεύω ότι όλα αυτά έιναι υπεκφυγές… Αν φύγουμε πίσω από το ναί αλλά θα διαφωνήσει η ΝΔ εάν κάνουμε αυτό, θα διαφωνήσει ο δήμος άν κάνουμε το άλλο, θα βρισκόμαστε σε αυτή την εσαεί εκκρεμότητα.”

Δημοσιογράφος: Εκτίμησή σας είναι ότι μια ενδεχόμενη επαγρύπνηση των πολιτών απέναντι σε φαινόμενα εγκληματικότητας μπορεί να είναι αρκετή; Ξέρετε το αντιμετωπίζου με επιφύλαξη διότι έχουμε και ορισμένα περιστατικά των ταγμάτων εφόδου που συγκροτούνται ουσιατικά από ακροδεξιά στοιχεία και έχουν τις γνωστές δράσεις σε γειτονιές της πόλης.

Στ. Θεοδωράκης: “ Εχετε δίκιο, το πρόβλημα δεν είναι μονομερές.

Υπάρχουν και ακροαριστερές και ακροδεξιές δυνάμεις που δημιουργούν προβλήματα, ανάλογα με τις περιοχές στις οποίες έχουν την κυριαρχία.Εάν πχ πάς σε περιοχές όπως ο Αγ.Παντελεήμονας, οι ακροδεξιοί κάνουν κάθε τόσο πάρτυ. Κυνηγούν μετανάστες , δημιουργούν προβλήματα κλπ. Αυτά δεν είναι μόνον αστυνομικά , προφανώς πρέπι να υπα΄ρχει αστυνομική παρουσία, αλλά επιτρέψτε μου , είναι και κοινωνικά ζητήματα.Θα πρέπει να υπάρχει ένα μέτωπο της κοινωνίας απέναντι σε αυτές τις συμπεριφορές“

Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι ότι ενδεχομένως μιλάτε για ένα μέτωπο τέλους της ανοχής.

Στ.Θεοδωράκης: “Ναί , ναί”

Δημοσιογράφος: “ Να πάμε στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επίσκεψή σας στο Στρασβούργο όπου συναντηθήκατε με τους αρχηγούς των τριών μεγαλυτέρων πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, είχατε συνάντηση με τον κ.Αβραμόπουλο , τον Κύπριο Επίτροπο κο Στυλιανίδη

τον κο Μοσκοβισί και άλλους.Υπάρχει ένα κλίμα στο εσωτερικό της χώρας το οποίο εξάγεται, ένα στο εξωτερικό που εισάγεται δημιουργώντας μια τεράστια σύγχυση. Νομίζω ότι στο διαταύτα μπορούμε να πούμε ότι η ημερομηνία της 20ής Φεβρουαρίου είναι ένας μάλλον μη εφικτός στόχος για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση; Αναρωτιέμαι,απ όλες τις συναντήσεις που είχατε, άν διαβλέπετε ότι υπάρχει ενδεχόμενο μιας πολιτικής συμφωνίας.

Στ. Θεοδωράκης: “ Κοιτάξτε, υπάρχουν τρία κοινά σημεία με όλους τους συζητητές.

Το ένα είναι ότι και οι ίδιοι διαπιστώνουν καθυστερήσεις και αναβλητικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης. Καθένας στον τομέα στον οποίο ξέρει την κυβέρνηση. Η λοιπόν τα υπουργεία δεν είναι έτοιμα, ή οι υπουργοί δεν είναι διατεθειμένοι να υλοποιήσουν αυτά που αποφασίζει η Βουλή, αυτό το κλίμα που λέμε και εμείς εδώ… Γενικά δηλαδή πετάμε τη μπάλα στην εξέδρα και καθυστερούμε.

Το δεύτερο στοιχείο,που είναι ενδιαφέρον για τους Ελληνες, είναι ότι όλοι διαπιστώνουν πώς το ΔΝΤ τραβάει τα πράγματα στά άκρα.

Είναι δηλαδή σημαντικό ότι οι ίδιοι αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι το έχει παρακάνει το ΔΝΤ με τις απαιτήσεις του και ότι τα στοιχεία που παρουσιάζει για την ελληνική οικονομία, δεν είναι εκείνα της ΕΕ και μειώνουν την προσπάθεια της Ελλάδας.

Το επόμενο ζήτημα που θέτουν σε σχέση με το ΔΝΤ, είναι η εμμονή του για το χρέος και πρόσθετες εξασφαλίσεις οι οποίες δεν είναι του παρόντος για τους ευρωπαίους αξιωματούχους”

Δημοσιογράφος: Το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους ξέρετε ότι προκύπτει μέσα από το κατασταστικό του Ταμείου για το που μπορεί να μετέχει και να δανείζει κλπ Απλώς θέλω να καταλάβω, εφόσον αποκομίσατε αυτό το κλίμα, αν υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων στην επιχειρηματολογία του IMF ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα προκειμένου τα πρωτογενή πλεονάσματα που είναι τόσο υψηλά , να είναι ο στόχος εφικτός. Πού ακριβώς έγκειται η διαφορά και σε τελική ανάλυση, άν το κλίμα είναι αυτό, διερωτώμαι γιατί πραγματικά να υπάρχει αυτή η επιμονή της ευρωπαικής θεσμικής ελίτ να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα;

Στ. Θεοδωράκης: ‘Από τη στιγμή που το ΔΝΤ είναι μέσα στο πρόγραμμα είναι πολύ δύσκολο να πειστούν και κοινοβούλια που έχουν ενισχύσει τη χώρα μας, ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται χωρίς αυτό. Είναι σωστή η παρατήρηση ότι άν κάναμε τώρα το πρόγραμμα, ίσως να μην ήταν σωστό να έχουμε το ΔΝΤ.”

Δημοσιογράφος: Αυτή η παρατήρηση είναι μια πλειοψηφική τάση, θα μπορούσε να πεί κανείς;

Στ Θεοδωράκης: “ Είναι κοινός τόπος και για αυτό είπα ότι ήταν ενδιαφέρον.Οι ευρωπαίοι δήλωναν αιφνιδιασμένοι, έλεγαν δεν το περιμέναμε και καθένας εκ των συνομιλητών μου υποστήριζε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ Δεν είναι εύκολο να βγεί το Ταμείο από το πρόγραμμα , εντελώς. Το ΔΝΤ πρέπει να περιορίσει τις απαιτήσεις του και να μην αξιώνει να ληφθούν όλα τα πρόσθετα μέτρα αυτή τη στιγμή.

Το τρίτο χαρακτηριστικό, που έχει ενδιαφέρον, είναι ότι όλοι όσοι συνάντησα κατά τις επαφές μου στο Στρασβούργο αφήνουν ανοιχτό παραθυράκι να προκύψει λύση στο Eurogroup της Δευτέρας.

Δημοσιογράφος : Αποκομίζετε δηλαδή την άποψη ότι η προσδοκία της 20ής Φεβρουαρίου, δεν έχει χαθεί.

Στ. Θεοδωράκης: “ Ναί , η προσδοκία της 20ής Φεβρουαρίου δεν έχει χαθεί.Και είμαι αιφνιδιασμένος γιατί ξέροντας ότι σήμερα είναι Παρασκευή και ότι έχουμε ελάχιστα περιθώρια, λέω ότι έχει χαθεί.Ομως οι περισσότεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι καταβάλλεται μια προσπάθεια η οποία μπορεί να κρατήσει ζωντανή την υπόθεση μέχρι την Δευτέρα το πρωί.”

Δημοσιογράφος: Στις επαφές που είχατε θεωρείτε ότι αυτή η άποψη για προληπτική νομοθέτηση νέων μέτρων, έχει κερδίσει έδαφος στις πολιτικές ηγεσίες της ΕΕ;

Στ. Θεοδωράκης: “Οχι, παρά το γεγονός -και αυτό είναι δυσάρεστο – ότι θεωρούν πώς οι Ελληνες καθυστερούν και δεν υλοποιούν ί παρόλα αυτά είναι πιό ελαστικοί σε σχέση τουλάχιστον με αυτά που ξέρουμε ότι απαιτεί το ΔΝΤ για τα πρόσθετα μέτρα.”

Δημοσιογράφος: Αυτό το κομμάτι της επιχειρηματολογίας για την προληπτική νομοθέτηση είναι κάτι που τίθεται όμως και από πλευράς ευρωπαικών θεσμών και όχι μόνον από το ΔΝΤ.

Στ Θεοδωράκης: “Το μέχρι ποίου σημείου όμως θα φτάσει η προληπτική νομοθέτηση είναι σημαντικό. Οι ευρωπαίοι λένε ότι το ΔΝΤ τραβάει περισσότερο απ όσο έπρεπε τα πράγματα.“

Δημοσιογράφος : Κρατάω αυτό που λέτε για το παραθυράκι..

Στ.Θεοδωράκης: “Μα είναι σημαντικό… Ακόμα και ο πρόεδρος των Γερμανικών Λαικών Κομμάτων ο κ Μάνφρεντ Βέμπερ είχε μια ξεκάθαρη λογική.Οτι ίσως θα έπρεπε να δούμε τα λάθη του ΔΝΤ αυτή τη στιγμή για να εξετάσουμε άν θα μειωθεί ο ρόλος του στο πρόγραμμα. Δεν ήταν μισόλογα, αλλά ξεκάθαρες κουβέντες”

Δημοσιογράφος: Να πάμε λίγο και στις συναντήσεις σας με τους Επιτρόπους .Υπάρχει το τεράστιο θέμα του προσφυγικού και είχατε ένα δείπνο εργασίας με τον κ. Αβραμόπουλο και με τον κ Ευριπίδη Στυλιανίδη ο οποίος εμμέσως ασχολείται και με την ανθρωπιστική κρίση και διαχειρίζεται κυρίως το κομμάτι που συνδέεται με τις ΜΚΟ.

Τι διαπιστώνετε;

Στ Θεοδωράκης: “ Εμείς βάλαμε ένα θέμα στους ευρωπαίους αξιωματούχους.Υπάρχει εξ αρχής ένα λάθος στο σχεδιασμό. Δεν είναι δυνατόν να μην χρηματοδοτούνται οι δήμοι για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης . Οι κανονισμοί της ΕΕ δεν επιτρέπουν την απευθείας χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Οτι δηλαδή τα 520 εκατομμύρια ευρώ που παίρνει η Ελλάδα πρέπει να περάσουν μέσα από προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εγώ όμως δεν μιλώ μόνο για αυτό.Τούς θέσαμε και το ζήτημα ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ενισχύσεις σε μεγάλες ΜΚΟ . Εκτίμηση μας είναι ότι κάποια λεφτά έπρεπε να πηγαίνουν απευθείας, βέβαια με υποβολή μελετών, στους δήμους που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και κυρίως στους 5 νησιωτικούς δήμους που έχουν την μεγαλύτερη ευθύνη “

Δημοσιογράφος: “ Αυτό όμως που λέτε δεν είναι και ευθύνη της κυβέρνησης για το πώς μπορεί να διαχειριστεί αυτά τα χρήματα; Αυτο που λέτε για τις ΜΚΟ είναι συγκεκριμένος όρος για την εμπλοκή πχ του κ Στυλιανίδη στην υπόθεση να δοθούν επι πλέον χρήματα.Και άν θυμάμαι καλά ήταν αγώνας του κ.Γιούνκερ να δοθούν χρήματα μέσω αυτής της οδού. Αναρωτιέμαι άν διαπιστώσατε από τις συνομιλίες που είχατε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας κεντρικός πυλώνας , ενδεχομένως μια ενιαία διαχειριστική αρχή προκειμ΄νου αυτή να μπορεί να διαχειριστεί τα χρήματα που παίρνει η χώρα και τα χρήματα που παίρνουν οι ΜΚΟ. Ωστε να υπάρχει μια διαχείριση και στο πώς δρούν οι ΜΚΟ.

Στ Θεοδωράκης : “ Η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει την ΕΕ και τους επιτρόπους ότι θα προχωρήσει άμεσα σε 2-3 πράγματα. Πχ στην οικονομική ενίσχυση των μεταναστών και των οικογενειών τους ώστε να μην υπάρχουν συσσίτια και να τρέφονται οι ίδιοι με τα χρήματα που τους δίνει η ΕΕ. Εκεί έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ Ενώ στην Τουρκία ήδη ισχύει κάτι τέτοιο, στην Ελλάδα το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει πολύ.Αυτό σημειωτέον θα ενισχύσει σημαντικά τις τοπικές κοινωνίες. Θα παίρνουν περίπου 400 ευρώ μηναίως .Αυτόείναι κάτι για το οποίο έχουν ήδη δεσμευτεί οι κκ Χαρίτσης και Μουζάλας ότι θα γίνει μέσα στο επόμενο σύντομο διάστημα.Αλλά και εκεί παλι διαπιστώνονται καθυστερήσειςΜε ευθύνη δική μας καθυστερεί αυτό το πρόγραμμα όπως και το πρόγραμμα της στέγασης. Δηλαδή κάποιοι να μένουν σε διαμερίσματα που θα πληρώνει η ΕΕ Αν αυτά τα δύο προγράμματα υλοποιηθούν τον Μάρτιο όπως λέει η κυβέρνηση , τότε θα διευκολυνθεί σημαντικά η ζωή των προσφύγων και μεταναστών και θα τονωθεί η τοπική οικονομία.”

Δημοσιογράφος: Στα του οίκου σας τώρα. Ανακοινώσατε την κυοφορούμενη σύμπλευσή σας με την ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ την κίνηση των τριών πρώην υπουργών και αναρωτιέμαι άν εκτιμάτε ότι αυτή η απόφαση ενδέχεται να δημιουργήσει περαιτέρω αναταράξεις στην ΚΟ του ΠΟΤΑΜΙΟΥ ;

Στ. Θεοδωράκης: “Η απόφασή μας είναι ομόφωνη. Ολοι στο Πολιτικό Συμβούλιο συμφώνησαν , εκτός από τον κο Λυκούδη ο οποίος απουσίαζε, ότι το ΠΟΤΑΜΙ συνεχίζει,είναι παρόν,ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ θα κατέβει στις εκλογές .Το καταγράψαμε κιόλας στη σχετική απόφαση.”

Δημοσιογράφος : Θα κατέβει αυτόνομο;

Στ. Θεοδωράκης: “ Δεδομένο αυτό. Το ΠΟΤΑΜΙ θα κατέβει αυτόνομο στις εκλογές, εκτός κι αν δημιουργηθεί ένας νέος χώρος με όλες τις δυνάμεις του κέντρου,έστω και χωρίς τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και πέρα εμείς θα επιμείνουμε με τις αρχές μας και όλα αυτά που θεωρούμε χρήσιμα για την ελληνική κοινωνία, να τα λέμε και να δημιουργούμε διάφορες συμμαχίες. Εκεί εντάσεται και η συμμαχία με τους τρείς.Αυτές οι συμμαχίες είναι χρήσιμο να υπάρχουν και για τον εκσυγχρονιστικό , μεταρρυθμιστικό χώρο”

Δημοσιογράφος : Στο όλες τις δυνάμεις του κέντρου που λέτε όμως έχουμε ήδη μιάν απώλεια, μιάν άρνηση .Το ΠΑΣΟΚ.

Στ.Θεοδωράκης : “Δικαίωμά του .Εμείς δεν μπορούμε παρά να λέμε ότι απαίτηση της κοινωνίας είναι η δημιουργία ενός κεντρώου μεγάλου πόλου.Εαν στο ΠΑΣΟΚ κρίνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει αυτή η υπόθεση να το πούν στην κοινωνία.Ολοι θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα νέο κίνημα του Κέντρου με διαδικασίες που έχουμε προβλέψει ώστε να εκφράζεται ως κύρια δύναμη το Κέντρο και όχι ως συμπληρωματική.”

Δημοσιογράφος: Απ ότι αντιλαμβάνομαι η μή συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ δεν θα σας αποτρέψει από το στόχο να συμπλεύσετε με τους τρείς , σε ένα καινούργιο εγχείρημα.

Στ Θεοδωράκης: “Αυτό θα εξαρτηθεί από τις δυνάμεις που θα προστρέξουν, τα πράγματα δεν γίνονται στα χαρτιά. Εάν υπάρχει μία κρίσιμη μάζα που θα δημιουργεί κάτι καινούργιο,ένα καινούργιο πράγμα,ναί .Διαφορετικά ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ θα συνεχίσει την πορεία του “

                          «ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΛ.: 210 34 12 490 (εσωτ.: 241, 242) – FAX: 210 34 11 397 – e-mail: [email protected]

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων