ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Αλλάζει ο νόμος περί ιθαγένειας

Αλλάζει το καθεστώς απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Αθήνα 9.84, μέσα στις επόμενες μέρες ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης θα φέρει σχετική διάταξη στη Βουλή βάσει της οποίας περνά εκ νέου στην δικαιοδοσία του υπουργείου το τμήμα Ιθαγένειας, από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, και εντάσσεται στην Γενική Γραμματεία Εκλογών καθώς και οι τρεις του επιτροπές Πολιτογράφησης.

Στο πλαίσιο της μεταφοράς της αρμοδιότητας το υπουργείο Εσωτερικών ξεκινά την απλοποίηση της διαδικασίας απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας από τους αλλοδαπούς που ζουν και εργάζονται νόμιμα στην χώρα τουλάχιστον επτά χρόνια. Ο ίδιος νόμος που θέσπισε ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος και «μαλάκωσε» ο Γιάννης Ραγκούσης το 2010 προβλέπει ακόμη την αυτόματη απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με την γέννηση των παιδιών των νόμιμων αλλοδαπών που ζουν στην χώρα, ή σε αντίθετη περίπτωση αν το παιδί του αλλοδαπού έχει φοιτήσει έξι χρόνια σε ελληνικό σχολείο. Τα ανήλικα πρέπει να δηλωθούν από τους γονείς για να αποκτήσουν την ιθαγένεια. Για τους ενήλικους χρειάζεται νόμιμη παραμονή επτά ετών στην χώρα, ενώ πριν χρειαζόντουσαν δέκα χρόνια παραμονής και εργασίας.

Οι αλλαγές στην όλη διαδικασία απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών έχουν να κάνουν, σε πρώτη φάση, με τις εξετάσεις γλωσσομάθειας που δίνουν οι αλλοδαποί στις επιτροπές Πολιτογράφησης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, στόχος του υπουργείου είναι να κάνει πιο βατές τις εξετάσεις των αλλοδαπών, καθώς σήμερα εκφράζονται πολλά παράπονα από τους εξεταζόμενους ως προς την ύλη που πρέπει να έχουν διαβάσει για να πετύχουν στις εξετάσεις. Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να γίνονται συχνότερα εξετάσεις απόκτησης ιθαγένειας ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μην περιμένουν κάποιους μήνες και χρόνια προκειμένου να οριστούν οι ημερομηνίες των εξετάσεων. Να σημειωθεί ότι, σήμερα οι υποψήφιοι για την ελληνική ιθαγένειας θα πρέπει να γνωρίζουν ελληνική ιστορία και γεωγραφία, ενώ μέσα από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών τους παρέχεται δωρεάν η εξεταστέα ύλη. Οι εξετάσεις είναι προφορικές ώστε οι εξεταστές να διαπιστώνουν αν οι υποψήφιοι έλληνες γνωρίζουν καλά την γλώσσα της νέας τους πατρίδας.

Σε δεύτερη φάση το υπουργείο Εσωτερικών θα ξεκινήσει τη διαδικασία αλλαγής των κριτηρίων απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας. Γι αυτό το θέμα θα υπάρξει δημόσιος διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις και η όλη διαδικασία των κριτηρίων να μην αδικεί τους αλλοδαπούς που θέλουν να παραμείνουν στην χώρα ως έλληνες.

Να σημειωθεί ότι, σήμερα υπάρχουν αρκετές χιλιάδες αλλοδαποί που δεν είχαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις να νομιμοποιηθούν με το νόμο Παυλόπουλου. Ο κόσμος αυτός ζει και εργάζεται κάτω από ένα ιδιότυπο καθεστώς το οποίο σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζει παράνομη την διαμονή τους στην χώρα άσχετα αν ζουν στην Ελλάδα πολλά χρόνια, έχουν δημιουργήσει οικογένειες και έχουν αναπτύξει και επαγγελματικές δραστηριότητες.

Ο στόχος του υπουργείου είναι μέσα στο τρέχον έτος να έχει ολοκληρώσει και νομοθετήσει όλες τις αλλαγές στην νομοθεσία περί απόκτηση ιθαγένειας. Παράλληλα, ενδέχεται να γίνουν και αλλαγές στην όλη διαδικασία απόκτησης αδειών παραμονής – εργασίας, καθώς υπάρχουν πολλά παράπονα για κυκλώματα τα οποία αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τους αλλοδαπούς.

Στο μεταξύ, στην ίδια νομοθετική ρύθμιση για την ιθαγένεια το υπουργείο Εσωτερικών θα «περάσει» διάταξη βάσει της οποίας θα προστατεύονται νομικά οι υπάλληλοι της ΕΥΠ. Ειδικότερα το Δημόσιο θα αναλαμβάνει την νομική τους υποστήριξη για θέματα που έχουν να κάνουν αποκλειστικά με δράσεις της υπηρεσίας τους. Πρόκειται για ένα χρόνιο αίτημα των υπαλλήλων της ΕΥΠ οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται στα δικαστήρια κατηγορούμενοι όταν οι ίδιοι είχαν εντολές από την υπηρεσία τους να «κυνηγήσουν» το οργανωμένο έγκλημα.

Γ. Μανουσακάκης

Print Friendly, PDF & Email4 thoughts on “Αλλάζει ο νόμος περί ιθαγένειας

 1. Diana

  Γεια σας,
  Ειμαι απο 1993 στην Ελλαδα.Εχω ερθει με τιν οικογενια μου.( ο λογο_ πηρανε τον σιζιγος μου εδω σαν ποδοσφεριστη)
  Πριν 3 χρονια εδωσα εξετασεις..δεν περασα ο λογος ….συγγνωμη..απλα τι δεν με ρωτισαν..ποιος μελοποιησε τον υμνο.ποια χρονια..κ.τ.λ
  Ολλα τα ειπα και σωστα γιατι διαβασα..
  Απλα ανθρωπος εισαι..μια ημερομηνια αν ξεχασεις..η μουσικος (ονοματα εννοω)
  Με κοπσανε!!! Ειπα βεβαια…
  Ετσι πρεπι να ειναι..??!!! Τοσο σκληα!!!
  Γνωριζω ατομα που δεν μπορουν να πουν το ονομα τους..και εχουν ιθαγενεια!!???
  Προς θεου!!! Και απο μενα ηθελαν τα παντα να πω….αφου .οι Ελληνεςοι ιδιοι δεν ξερουν…???😉
  Νομιζω τα ατομα που εξεταζουν ειναι ρατσιστες!!!!!!
  Ειμαι απο την Βουλγαρια!
  Δουλευα απο 2002.._2009 σαν αισθητικος
  μετα ανερη..και απο 2013 ως τωρα..στο νοσοκομειο..(στα μαγειρεια).
  Εχω σπιτι…πλιρονω τα παντα..βαση νομους!
  Θελω…να εχω…ιθαγενεια..απλα δεν τουλμαω..αλλο!!!!

  Reply
 2. fredi

  Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ κε Σκουρλέτης
  Λέγομαι Άλφρεντ Στάσα του Στέφανου και ζητώ την κατανόηση σας για τον χρόνο σας
  Έχοντας την εμπιστοσύνη πως εσείς θα μπορέσετε να με καταλάβετε και θα με νοιώσετε πήρα το θάρρος να σας αφηγηθώ την ιστορία μου.
  Ήρθα από την Αλβανία το 1996, όχι σαν οικονομικός μετανάστης αλλά επειδή η κόρη μου Αθηνά έπασχε από βαριάς μορφής Μεσογειακή Αναιμία και στην χώρα μου δεν υπήρχε περίπτωση να επιζήσει.
  Με την θέληση του Θεού και την τεράστια βοήθεια των γιατρών του Νοσοκομείου Παίδων, οι οποίοι κάνανε τα πάντα για την κόρη μου έως που της κάνανε και μεταμόσχευση μυελού των οστών, την κάνανε εντελώς καλά.
  Αυτό με έκανε να αγαπήσω ακόμα περισσότερο αυτήν την χώρα και τους ανθρώπους της. Αποφάσισα να ζήσω, να δουλέψω και να προσφέρω σε αυτήν την χώρα που μου φέρθηκε τόσο καλά και απλόχερα. Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω την ζωή μου εδώ για πάντα.
  Έβαλα όλες μου τις οικονομίες και τις δυνάμεις μου και άνοιξα μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση στην γειτονιά που ζω, στου Ζωγράφου. Την ημέρα που πήρα την άδεια για να μπορέσω να δουλέψω, για πρώτη φορά στην ζωή μου ένοιωσα μια ανακούφιση γιατί η υγεία της κόρης μου πλέον ήταν πολύ καλά και επίσης είχα και μία δική μου δουλειά. Τι άλλο καλύτερο να ζητήσει ένας άνθρωπος;
  Αλλά, ακριβώς τέσσερεις ώρες μετά, το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο γιός μου ο Στέφανος ένοιωσε μια ενόχληση στο λαιμό. Ήτανε ένα είδος καρκίνου, λέμφωμα.
  Εκείνη την στιγμή λέω μέσα μου πως δεν υπάρχει άλλο, αληθινά κατέρρευσα. Δεν μπορώ ούτε τώρα να σας περιγράψω πως ένοιωθα.
  Όμως όπως και την πρώτη φορά με την κόρη μου την Αθηνά, και τώρα και μάλιστα και με το παραπάνω, όλοι οι γιατροί, νοσοκόμοι ψυχολόγοι και γείτονες μου σταθήκανε και με βοηθήσανε όσο δεν μπορεί να φανταστεί άνθρωπος στην επιτυχημένη αντιμετώπιση και αυτής της δυσκολίας.
  Μετά από όλα αυτά συνειδητοποίησα οριστικά πως για μένα και τα παιδιά μου η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που θα ήθελα να ζήσουμε και να δουλέψω και έτσι αποφάσισα να προσπαθήσω και να κάνω ότι χρειαστεί για να αποκτήσω την Ελληνική Ιθαγένεια για όλη μου την οικογένεια.
  Στο νοσοκομείο είχα γνωρίσει τον πατέρα ενός παιδιού που υπέφερε με το ίδιο πρόβλημα με το γιό μου, ο οποίος είναι δικηγόρος. Του ζήτησα να με βοηθήσει με τις διαδικασίες της απόκτησης της Ελληνικής Ιθαγένειας και του έδωσα μάλιστα 2000 Ευρώ για τα παράβολα και τα άλλα έξοδα.
  Περάσανε πέντε χρόνια και παρόλο που όλα τα έγγραφα μας ήτανε εντάξει με ότι ζήταγε ο νόμος δεν έγινε τίποτα. Δεν ξέρω τι ακριβώς έκανε γιατί μετά από αυτά που είχαμε περάσει μαζί στα νοσοκομεία με τα παιδιά μας τον εμπιστευόμουνα πολύ και δεν τον έλεγξα ποτέ. Μάλλον αργά κατάλαβα πως όλον αυτόν τον καιρό δεν είχε κάνει τίποτα. Για χάρη των παιδιών μας απλά τον ευχαρίστησα για τις προσπάθειες του, δεν του ζήτησα καμιά εξήγηση ή τα χρήματα μου.
  Αποφάσισα λοιπόν να ξεκινήσω πάλι από την αρχή. Μάζεψα όλα τα δικαιολογητικά που χρειάζονταν, πλήρωσα ξανά τα νόμιμα παράβολα. Η υπηρεσία τα δέχτηκε και μου έδωσε τους αριθμούς πρωτοκόλλου. Το πρόβλημα μου όμως πια είναι ο χρόνος. Περιμέναμε άσκοπα ήδη πέντε χρόνια την πρώτη φορά και τώρα μου είπαν πως χρειάζεται να περιμένουμε άλλα τρία χρόνια.
  Νομικά είμαστε όλοι απολύτως εντάξει. Όλοι στην οικογένεια έχουμε μακροχρόνιες άδειες παραμονής. Διατηρούμε ακόμα την οικογενειακή μας επιχείρηση. Αλλά για να ενταχθούμε καλύτερα και ισότιμα στην ελληνική κοινωνία και για να πραγματοποιηθούν τα σχέδια που έχω για τα παιδιά μου, χρειαζόμαστε να αποκτήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα την Ελληνική Ιθαγένεια. Η κόρη μου η Αθηνά τελειώνει την σχολή της στο πανεπιστήμιο. Σπουδάζει εργοθεραπεία και θέλει να προσφέρει όσο περισσότερο μπορεί σε ένα πεδίο που υπάρχει μεγάλη ανάγκη στην Ελλάδα. Διάλεξε αυτήν την σχολή για να μπορέσει να ανταποδώσει όσο περισσότερο μπορεί αυτά που κάνανε για την ίδια.
  Ο γιός μου ο Στέφανος τελειώνει φέτος το Λύκειο και θέλει και αυτός να σπουδάσει στα παραϊατρικά επαγγέλματα για τους ίδιους λόγους.
  Ο λόγος που πήρα το θάρρος να σας κουράσω με την ιστορία μου είναι για να σας παρακαλέσω να με βοηθήσετε με το θέμα του χρόνου γιατί ειλικρινά δεν θέλουμε να είμαστε άλλο ξένοι σε αυτήν την χώρα που έχει γίνει για εμένα και την οικογένεια μου η πατρίδα μας.
  Σας ευχόμαστε πρώτα από όλα υγεία και καλή επιτυχία στο πολύ δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει.
  Με εκτίμηση από την οικογένεια Στάσα
  Άλφρεντ
  Μιρέλα
  Αθηνά
  Στέφανος

  Reply
 3. Marianna

  Καλήμερα
  θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για την επιτροπή που με εξέτασε και έμενα για την ελληνική ιθαγένεια (και να φταστη στα αυτιά που πρέπει ).
  Απαράδεκτη συμπεριφορά : σαν να είσαι σε δικαστήριο ,ρατσιστές,απότομη ,κοροϊδεύτηκα αυτή είναι και κανένας άλλος….
  Ύστερα σου λέει το ανώτερο όργανο δεν μπορείς να τους κάνεις τίποτα .Ποιος τούς δίνει το δικαίωμα να μας προσβάλουν ,και να μας συμπεριφερονται έτσι? ((είμαι 21 χρονιά στην Ελλάδα ,παντρεμένη με Έλυνα πολίτη ,έχω 2 αγγορια που θα υπηρετούν το Ελληνικό Κράτος,ιδιοκητο σπίτι πληρώνω ολλος τους φόρους κανονικά,συμμετέχω σε διαφορές δραστηριοτητες του δήμου εδώ και 10 χρονιά .

  θέλω και εγώ να ξερό για τι δεν τους ελέγχουν και τους αφήνουν να σκορπανε φωφο και τρόμο ?

  Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων