ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Σ. Κοντονής: «Αυτό το ακροδεξιό μόρφωμα το οποίο ενέσκηψε τα τελευταία χρόνια με ένα τρόπο προκλητικό, έρχεται στην βουλή για να υποδείξει αξιόποινες πράξεις και από την άλλη παρανομούν κατάφωρα κατά τρόπο μη ανεκτό από μια οργανωμένη πολιτεία αλλά νομίζω και από το σύνολο των πολιτών.»

 

Ο Στάυρος Κοντονής υπουργός δικαιοσύνης, διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων μίλησε στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και την εκπομπή του Βασίλη Πάϊκου “Μην πυροβολείτε την πολιτική” μεταξύ άλλων τόνισε:

Δημοσιογράφος:Περιμένουμε αύριο την απόφαση για τους τους Τούρκους αξιωματικούς, τι περιμένετε εσείς;

Σ. Κοντονής: “Εγώ δεν θα κάνω κανένα σχολιασμό, ούτε για τις προθέσεις των εισαγγελέων ούτε βεβαίως για την αναμενόμενη απόφαση.

Όπως αντιλαμβάνεστε η θέση του υπουργού δικαιοσύνης δεν είναι να σχολιάζει.

Είναι να τηρεί ευλαβικά τον νόμο και βεβαίως να σέβεται απολύτως την διάκριση των εξουσιών. Η κυβέρνηση θα σεβαστεί απολύτως τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και αυτό στο οποίο θα καταλήξουν.

Εκκρεμεί ακόμα σε δεύτερο βαθμό η έκδοση απόφασης για την αίτηση που έχουν υποβάλλει οι οχτώ στρατιωτικοί Τούρκοι για το άσυλο.

Έχω δηλώσει και το επαναλαμβάνω, ότι αν επιλέξουν οι ίδιοι περαιτέρω δικαστική διερεύνηση του θέματος στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα πρέπει απρόσκοπτα να έχουν αυτήν την δυνατότητα και να ασκήσουν αυτό τους το δικαίωμα.

Η εμπλοκή του υπουργού δικαιοσύνης γίνεται αν η απόφαση είναι θετική για την έκδοση.

Σε αυτήν την περίπτωση ο νόμος προβλέπει την εμπλοκή του υπουργού δικαιοσύνης , όχι για να επανακρίνει τα νομικά ζητήματα που με ένα τρόπο αυθεντικό και αμετάκλητο κρίνει το ανώτατο δικαστήριο.

Δεν είναι εφετείο στον Άρειο Πάγο ο υπουργός δικαιοσύνης.

Αλλά επειδή μπορεί να υπάρχουν διπλωματικά ζητήματα τα οποία ένα δικαστήριο δεν μπορεί να τα λάβει υπό όψιν του και δεν τα έχει υπόψιν του.

Εάν αποφασιστεί η μη έκδοση, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα εμπλοκής του υπουργού δικαιοσύνης.

Ο πρωθυπουργός το δήλωσε ρητά ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου που ακολουθεί την διαδικασία και θέλω σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα διάφοροι ανεύθυνοι δημοσιογραφούσαν ιδίως σε ιστοσελίδες αναφέροντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την έκδοση και ασκεί πιέσεις στους δικαστικούς λειτουργούς. Πρόκειται περί αθλιοτήτων.

Το διευκρινίζω γιατί ορισμένοι που αρθρογραφούν και έχουν την νομική παιδεία και γνωρίζουν, νομίζουν ότι ο υπουργός δικαιοσύνης είναι σαν να κρίνει σε νομικό επίπεδο τις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου.

Το νομικό σκέλος κρίνεται αμετακλήτως από τον Άρειο Πάγο”.

Δημοσιογράφος: Μιλήσατε προχθές στην βουλή για αυτήν την επέλαση των χρυσαυγιτών στο σχολείο, στο Πέραμα, πώς δεν επενέβησαν οι εισαγγελείς αυτεπαγγέλτως;

Σ. Κοντονής: “Θεωρώ ότι σχηματίζεται δικογραφία. Αυτήν την πληροφορία έχω και θα δούμε σε ποιους θα αποδοθούν ευθύνες για την κατάσταση αυτή.

Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι αυτό το ακροδεξιό μόρφωμα το οποίο ενέσκηψε τα τελευταία χρόνια με ένα τρόπο προκλητικό, έρχεται στην βουλή για να υποδείξει αξιόποινες πράξεις και από την άλλη παρανομούν κατάφωρα κατά τρόπο μη ανεκτό από μια οργανωμένη πολιτεία αλλά νομίζω και από το σύνολο των πολιτών.

Για αυτό ακριβώς τόνισα αυτό το σημείο για να καταλάβουν και όσοι τους ψηφίζουν ότι δεν είναι το κόμμα του νόμου και της τάξης.

Είναι ακριβώς το αντίθετο. Κόμμα των παρανομούντων και των εγκληματιών”.

Δημοσιογράφος: Τι να περιμένουμε σχετικά με την δίκη της Χρυσής αυγής;

Σ. Κοντονής: “Εδώ έχουμε ένα πρόβλημα δομικό όσον αφορά τον γρήγορο τρόπο που αποδίδεται η δικαιοσύνη, που έχει να κάνει ακόμα και με τις αίθουσες συνεδριάσεων. Πρέπει επιτέλους να τελειώσει αυτή η δίκη.

Για ένα χρόνο υπήρχε η αποχή των δικηγόρων η οποία καθυστέρησε πάρα πολύ την υπόθεση.

Σε ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις, δηλαδή δίκες κοινωνικού ενδιαφέροντος που πρέπει να υπάρξει γρήγορη εκκαθάριση γιατί εμπλέκονται πολιτικά κόμματα και πολιτικά πρόσωπα, η ευαισθησία δεν μπορεί να είναι μόνο από την πλευρά του υπουργείου δικαιοσύνης. Πρέπει να είναι και από την πλευρά του δικηγορικού συλλόγου”.

Δημοσιογράφος: Τι πρόβλεψη θα κάνετε σχετικά με την έκβαση και κάποιο χρονοδιάγραμμα;

Σ. Κοντονής: “Δεν θα κάνω καμία πρόβλεψη γιατί δεν μου επιτρέπετε. Παρακολουθώ και εγώ όπως όλοι οι πολίτες την πορεία μέσω του τύπου.

Ελπίζω σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς αυτό το σύντομο που λέμε, να είναι εις βάρος της διαδικασίας και πρωτίστως των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή και να λάμψει η αλήθεια”.

Δημοσιογράφος: Έχουμε το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και του τύπου. Πάει στην βουλή, θα έχουμε απόφαση της ολομέλειας. Μπορείτε να πείτε αν βλέπετε διερεύνηση ποινικών ευθυνών;

Σ. Κοντονής: “Πλήρη εικόνα των πορισμάτων δεν έχω αυτήν την στιγμή.

Έχω παρακολουθήσει την πορεία των συζητήσεων και των μαρτύρων οι οποίοι εξετάστηκαν και ειλικρινά σας λέω μου έκανε εντύπωση το σύνολο των στοιχείων τα οποία αποκαλύφθηκαν από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ.

Εδώ κατά την γνώμη μου χρειάζεται μια περαιτέρω διερεύνηση, με ποιο τρόπο μηχανισμοί του κράτους δεν λειτούργησαν όπως έπρεπε να λειτουργήσουν και αν ο λόγος που δεν λειτούργησαν αυτοί οι μηχανισμοί, ήταν κάποιες εντολές πέρα από των κρατικών ή υπηρεσιακών προϊσταμένων.

Όταν ιδιοκτήτης μεγάλου μέσου ενημέρωσης, αναφέρει ότι έπαιρνε δάνειο με αέρα… ε, τότε τι άλλο θα πρέπει να ακούσουμε σε αυτήν την χώρα;”.

Δημοσιογράφος: Με τις διάφορες λίστες στην υπόθεση Novartis τι γίνεται;

Συχνά ακούμε ότι καθυστερεί η υπόθεση και μπορεί να παραγραφούν τα πάντα.

Σ.Κοντονής: “Και να θέλουμε να την ξεχάσουμε, δεν θα την ξεχάσουμε.

Η υπόθεση Novartis είναι ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση, κεφαλαιώδους σημασίας για αυτό που αποκαλούμε φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα.

Ήδη οι διαδικασίες είναι τάχιστες και προχωράνε με γρήγορους ρυθμούς.

Έχει ζητηθεί η δικαστική συνδρομή των ΗΠΑ οι οποίες έχουν ερευνήσει αυτήν την υπόθεση δύο χρόνια τώρα.

Οι διπλωματικές διαβεβαιώσεις είναι ότι θα υπάρξει άμεση ανταπόκριση σε αυτό το αίτημα και η αρμόδια εισαγγελέας η οποία εποπτεύει όλη αυτήν την κατάσταση ήδη κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση και συλλέγει στοιχεία τα οποία είναι και πολλά και χρήσιμα.

Όσο αφορά τις λίστες ελέγχονται, δεν χάνονται όπως χανόντουσαν με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το δύσκολο είναι ότι μπορεί να έχεις ονόματα και στοιχεία πρέπει όμως πλέον να διασταυρωθούν αυτά διότι η διαδρομή του χρήματος είναι πολυδαίδαλη”.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει κίνδυνος με την καθυστέρηση να υπάρχει και παραγραφή σοβαρών αδικημάτων;

Σ. Κοντονής: “Δεν μου έχει αναφερθεί κάτι τέτοιο αυτήν την στιγμή από τον γενικό γραμματέα καταπολέμησης διαφθοράς ούτε από τον αγαπητό φίλο αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης τον κ. Παπαγγελόπουλο που εποπτεύει άμεσα αυτές τις ενέργειες. Αλλά με όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και πριν μας προκύψουν να ξέρουμε τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε”.

Δημοσιογράφος: Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη ενός θεσμικού πλαισίου για να υποβοηθηθεί ο τύπος, τα ΜΜΕ, σε αυτήν την δύσκολη φάση που περνάει, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει διακομματική συναίνεση. Προς το παρόν δεν την βλέπουμε αυτήν την συναίνεση…

Σ.Κοντονής: “Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός είπε το αυτονόητο στην βουλή, έχοντας κατά νου όχι μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτές. Μια διαδικασία εξυγίανσης και διατήρησης των θέσεων εργασίας είναι κάτι το οποίο και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το θέλουν και η κυβέρνηση το επιθυμεί.

Δεν θα έπαιρνε ποτέ η κυβέρνηση μια πρωτοβουλία η οποία θα στηριζόταν σε έκνομα μέσα. Αυτό θα ήταν καταστροφικό και για την οικονομία της χώρας και για την κυβέρνηση και δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να προτείνει στην εθνική αντιπροσωπεία κάτι το οποίο εκ φέυγει του νόμου.

Δεν θα σωθούν οι επιχειρήσεις που συνδέονται με τον Τύπο με παρεμβατικές κινήσεις που συσκοτίζουν αλλά με εξυγιαντικά μέτρα, με ρυθμίσεις χρεών και με τη δυνατότητα να γίνουν όλες οι εξυγιαντικές προσπάθειες.

Αν υπάρχει συναίνεση πολιτική και πολιτική βούληση να κρατηθούν αυτές οι θέσεις εργασίας, υπάρχουν λύσεις”.

Δημοσιογράφος: Γιατί ο πρωθυπουργός αφού πιστεύει σε αυτό δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία μόνος του, η κυβέρνηση του, και ας μην συναινεί ο κ. Μητσοτάκης;

Σ. Κοντονής: “Εμείς πάντα αναζητούμε ευρύτερες συναινέσεις. Αν δεν δοθούν θα το εκτιμήσει η κυβέρνηση. Εμείς για παράδειγμα ζητήσαμε από την βουλή, ευρύτατη συναίνεση για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Μετά από συγκρούσεις και διαφωνίες, φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και αν δεν είχε πάρει η κυβέρνηση τις πρωτοβουλίες που πήρε, δεν θα υπήρχε τώρα ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο γιατί η τακτική του κ. Μητσοτάκη ήταν να μην υπάρχει και να συνεχίζεται το καθεστώς εκείνο της αδιαφάνειας και των πελατειακών σχέσεων. Ανεξάρτητα αν πέρασε από χίλια κύματα, όμως η πρωτοβουλία της κυβέρνησης οδήγησε στο σημερινό αποτέλεσμα, είτε τους αρέσει είτε δεν τους αρέσει ορισμένων”.

\

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων