ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Αρχαιολογικός θησαυρός «ξεθάφτηκε» από την κακοκαιρία

Μαρμάρινο γλυπτό, μέρος γυναικείου αγάλματος , ένας αρχαιολογικός θησαυρός ανεκτίμητης αξίας αποκαλύφθηκε μετά την κακοκαιρία στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Το σπουδαίο αυτό αρχαιολογικό εύρημα βρήκε πριν λίγες μέρες νεαρός αγρότης και το παρέδωσε αμέσως στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

«Πρόκειται για κεφάλι γυναικείου αγάλματος, που χρονολογείται από τον 3 αι. μ.Χ. και είναι εκπληκτικής τεχνική και σε πολύ καλή κατάσταση» δηλώνει στον Αθήνα 9.84 η Χρυσούλα Σοφιανού προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου. «Βρέθηκε σε ένα ρέμα. Πρόκειται για τυχαίο εύρημα, δεν μπορούμε να ξέρουμε από που ήρθε αλλά σίγουρα δεν παρασύρθηκε εκεί. Έχει μεταφερθεί από ανθρώπινο χέρι, διαφορετικά θα είχε βλάβες. Πετάχτηκε ή θάφτηκε εκεί πριν πολύ καιρό σίγουρα» τονίζει η κα Σοφιανού. «Ο νεαρός αγρότης που το βρήκε έδειξε εκπληκτική ευαισθησία και το παρέδωσε αμέσως στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Λασιθίου» συμπληρώνει η κα Σοφιανού

Το εύρημα θα προστεθεί στην συλλογή της Αρχαίας Ιεράπυτνας που στεγάζεται σήμερα στο κτήριο της Οθωμανικής Σχολής. Άρχισε να συγκροτείται στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν φιλάρχαιοι κάτοικοι της πόλης, ίδρυσαν τον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Ιεράπετρας με σκοπό την περισυλλογή και την διατήρηση των αρχαίων της περιοχής. Τα εκθέματα της συλλογής σήμερα καλύπτουν την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας και χρονολογούνται από την 3η χιλιετία π.Χ. έως τον 5ο μ.Χ. αιώνα.

Νewsroom Αθήνα 9.84, πηγή neakriti.gr

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων