ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Ν.Μπακογιάννη: «Το κυπριακό στη φάση αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολο να κλείσει»

Η Υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας και  Ανάπτυξης της   ΝΔ, κα Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε στην εκπομπή ‘Αθήνα Σήμερα’ με τη Νόνη Καραγιάννη:

*Δημοσιογράφος: Eίμαστε στην ΄ώρα του κυπριακού’. Θα ήθελα να μου πείτε από τη μεγάλη εμπειρία σας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής,  αν συμμερίζεστε την άποψη  ότι αυτή  η χρονική  συγκυρία είναι το  ‘momentum’  για να υπάρχει μία θετική έκβαση:

«Καταρχήν να πούμε ότι έχει μία πάρα πολύ σημαντική πρόοδος. Και οι δύο πλευρές έχουν πλησιάσει πολύ μεταξύ τους. Από την άλλη μεριά  είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε σε  μία στιγμή που για την Τουρκία ο  κ.Ερντογάν  βρίσκεται σε φάση αρκετά μεγάλου προβλήματος   το οποίο οδηγεί σε αδιαλλαξία.

Δεν ξέρω  αν είναι  σε φάση αποδρομής του αλλά αντιμετωπίζει καθημερινά τεράστια προβλήματα με την οικονομία της  Τουρκίας. Η λίρα καταστρέφεται, ο τουρισμός δεν πάει καλά που ουσιαστικά είναι μία πολύ μεγάλη πηγή εισοδήματος για τη χώρα, έχουν δύο τρομοκρατικές Οργανώσεις που  καθημερινά σκοτώνουν κόσμο. Είναι  μία κατάσταση εξαιρετικά  τεταμένη, ‘εφιαλτική’ θα έλεγα,  ενόψει και ενός δημοψηφίσματος  το οποίο επιδιώκει να κερδίσει προκειμένου να μετατρέψει την Τουρκία από προεδρευομένη δημοκρατία σε προεδρική.  Άρα όλα αυτά  συνηγορούν υπέρ της  άποψης ότι  το κυπριακό στη φάση αυτή, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κλείσει και να βρεθεί οριστική λύση.

*Δημοσιογράφος: Αυτό θα συμβεί παρά τη προσπάθεια και την ‘υπέρβαση’  με την έννοια της διπλωματικής γλώσσας  που έχει επιδείξει ο κ. Μουσταφά Ακινζί έως αυτή τη στιγμή:

«Η αίσθησή μου είναι ναι, κυρία Καραγιάννη παρά την προσπάθεια του κυρίου Ακινζί.Καθώς η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Ευρώπης-Τουρκίας, η αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής πολιτικής από τον κ.Ερντογάν, η αναμονή της νέας αμερικανικής διοίκησης  και η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας  συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι θα υπάρξει μία  προσπάθεια για να δούμε που θα φτάσουνε και από εκεί και πέρα μία ‘ανοιχτή διαδικασία’ δηλαδή όπου δεν θα  βάλει ταφόπλακα δηλαδή ‘open end’  το οποίο θα έχει πολύ μεγάλη διαφορά με το σχέδιο Ανάν δηλαδή δεν είναι ‘take it or leave it’ αλλά θα συνεχιστεί μετά το τουρκικό δημοψήφισμα όπου ελπίζουμε με κάποιες πολύ καλύτερες προδιαγραφές. Γιατί πιστεύω ότι ο ο κ.Ερντογάν αντιλαμβάνεται  ότι οι τουρκικές θέσεις που αδιάλλακτα υποστηρίζει αυτό τον καιρό  είναι εκτός πλέον σύγχρονου ευρωπαϊκού δικαίου.

*Δημοσιογράφος: Συμμερίζεστε την άποψη,  το ακούω και το διαβάζω και στη διεθνή αρθρογραφία,  ότι ενδεχομένως, το υφιστάμενο status στην Κύπρο είναι  ‘μη βιώσιμο’  και πιθανόν και επικίνδυνο, με δεδομένο ότι είναι η πιο ευαίσθητη περιοχή  της ανατολικής Μεσογείου, της πιο ευαίσθητης σε όλο τον πλανήτη:

«Ναι ανησυχώ πάρα πολύ κα Καραγιάννη και  συμμερίζομαι την άποψη αυτή. Γιαυτό πρέπει και εμείς με όλες μας τις δυνάμεις και εδώ είναι καλό  ότι υπάρχει εθνική πολιτική πάνω στο Κυπριακό καθώς δεν  μπορούμε να το πουμε αυτό για οτιδήποτε άλλο. Οι θέσεις συμπίπτουν. Υποστηρίζουν άπαντες τη διαπραγμάτευση υπό τον Νίκο Αναστασιάδη  και  έχουν τις ίδιες απόψεις επί της ουσίας.

Από την άλλη πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι  ότι δεν υπάρχει διατηρήσιμο ‘status quo’ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι ‘μη βιώσιμο’ από κάποια στιγμή και πέρα .

*Δημοσιογράφος: Με τη μεγάλη σας εμπειρία, μάλιστα είσασταν Υπουργός εξωτερικών όταν συζειτήτο το ‘σχέδιο  Ανάν’   η εκτίμησή σας είναι ότι ποιά πρέπει να είναι  η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς  σε αυτό το κομμάτι των εγγυήσεων.

«Είναι βέβαιο ότι  ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος μπορού να δεχτούν ένα παρωχημένο σύστημα εγγυήσεων παρεμβατικού χαρακτήρα σε μία σύγχρονη ευρωπαική δημοκρατία.  Είναι  βέβαιο ότι είναι η βασική θέση της Κύπρου και της Αθήνας. Δε μπορεί  μία χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης να έχει ένα σύστημα εγγυήσεων  το οποίο έχει αποτύχει παταγωδώς και είναι μία παρωχημένη λογική.  

Αν λάβει κανείς υπόψιν του το αίσθημα ανασφάλειας που ενδεχομένως έχει η τουρκοκυπριακη κοινότητα τότε αυτή  η ανασφάλεια  απαντιέται με πολλούς τρόπους. Πρωτίστως με τη συμμετοχή  στην Ευρωπαική Ενωση. Αν έχει διακριθεί για κάτι  η Ευρώπη είναι ότι είναι μία κοινότητα δικαίου. Αρα οι λογικές αυτές δεν ανήκουν στον σύγχρονο τρόπο   σκέψης. Εκεί υπάρχει μία απόλυτη συμφωνία όλων  και πιστεύω ότι  από εκει και πέρα θα αναζητηθούν λύσεις που θα απαντούν ενδεχομένως σε αυτό το αίσθημα ανασφάλειας που προτάσσει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

*Δημοσιογράφος: Και φαντάζομαι ότι μιλάμε για συζητήσεις που έχουν  κάποιο βάθος χρόνου. Δεν είναι λύσεις που μπορούν άμεσα να εφαρμοστούν και το κομμάτι των εγγυήσεων. Μιλάμε για σταδιακή αποχώρηση:

«Σταδιακά μιλάμε για τα στρατεύματα. Είναι δύο διαφορετικά θέματα. Η ύπαρξη κατοχικών στρατευμάτων  και το θέμα των εγγυήσεων, και τα στρατεύματα είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Το θέμα των εγγυήσεων λέει ότι αν για κάποιο λόγο απειλείται η ασφάλεια  μπορούν να παρέμβουν οι εγγυήτριες δυνάμεις. Αυτό όμως τώρα δεν υπάρχει σε κανένα σημείο του κόσμου.

*Δημοσιογράφος: Και είναι μία σημαντική ευκαιρία, δηλαδή, η συμφωνία ειρήνης και παρέμβασης των εγγυητριών δυνάμεων, ενδεχομένως να καταργηθεί:

«Εκατό τοις εκατό. Καθώς τότε, δεν υπήρχε τίποτα. Ούτε Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε τίποτα από όλα  αυτά»

*Δημοσιογράφος: Θα ήθελα πάρα πολύ, να σχολιάσετε τις εξελίξεις που έχουμε στο κομμάτι των μέσων  ενημέρωσης. Υπάρχει μία κλιμακούμενη, θα έλεγα, πολιτική διαχείριση, ιδιαίτερα επιθετική:    

«Υπάρχει μία κλιμακούμενη αυταρχικότητα, κα Καραγιάννη.  Ακραία αυταρχικότητα,  η οποία ξεκίνησε με τη λογική ελέγχου  των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Αυταρχικότητα η οποία καταγράφεται σε όλες τις αντιδράσεις  της κυβέρνησης ακόμη και η λεκτική αυταρχικότητα της λογικής του ‘δεν δικαιούστε να ομιλείτε’  και αυταρχικότητα η οποία κορυφώνεται με τη λογική αυτοφώρων   σε δημοσιογράφους.

Αυτό είναι το πιο ανησυχητικό φαινόμενο για τη λειτουργία της δημοκρατίας μας σήμερα. Και είναι  βαριά κουβέντα, αυτό  γιατί για πολλά χρόνια σε αυτή τη χώρα με τα καλά και τα κακά μας δεν αμφισβειτήτο ποτέ η λειτουργία της δημοκρατίας.

 Κανείς δεν ένιωθε ότι απειλείται η δεσμεύεται η ελεύθερη άποψη της γνώμης του.

Αυτό σήμερα υπάρχει,  με τη λογική της απειλής και του φόβου».

Δημοσιογράφος:…Και με το κλείσιμο των μέσων ενημέρωσης, δηλαδή ουσιαστικά με την  κατάργηση της πολυφωνίας, το συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας.

«Βεβαίως έχετε το παράδειγμα των 2 δημοσιογράφων που συνελήφθησαν και θα δικαστούν σε λίγο και την περίπτωση Πετρουλάκη, που είναι πολύ ακραία. Είναι απαράδεκτο αυτό.  Δεν έχει ποτέ συμβεί αυτό.

Είμαι χρόνια στην πολιτική και συχνά έχω γίνει αντικείμενο κακοπροαίρετου σχολιασμού ωστόσο ποτέ δεν  θα κυνηγούσα ποτέ κάποιον επειδή ‘δεν του αρέσει η φάτσα μου’. Είναι πρωτοφανή πράγματα αυτά που δεν υπάρχουν σε μία σύγχρονη δημοκρατία. 

*Δημοσιογράφος: Ξέρετε σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει και  ένα κείμενο του διευθυντή του ‘Βήματος’ του κ. Αντώνη Καρακούση για τις εξελίξεις στο  ΔΟΛ όπου υπάρχουν κάποια ζητήματα. Αναρωτιέμαι η ΝΔ είναι μεγάλο κόμμα και σύμφωνα με τα ευρήματα των  δημοσκοπήσεων αύριο θα είστε  η επόμενη κυβέρνηση της χώρας,  έχετε σκεφτεί μία πολιτική πρωτοβουλία:

« Υπάρχουν δύο ειδών πράγματα. Υπάρχει η θεσμική δηλαδή η προστασία της δημοκρατίας και της λειτουργίας της  και το δεύτερο σκέλος  που αφορά το επιχειρηματικό κομμάτι.

Αυτό που είναι άκρως ανησυχητικό είναι η λογική, κα Καραγιάννη. Η λογική ότι μπορεί ένας πολιτικός να επιτρέπει στον εαυτό του   αυτά τα καραγκιοζιλίκια που κράτησε έναν ολόκληρο κόσμο για  5 μήνες  να τρέμει ότι θα χάσει τη δουλειά του, ότι θα κλείσουν κανάλια, όλη αυτή η παντελώς αντισυνταγματική  λογική του κου Παππά που ξαφνικά αποφάσισε ότι θέλει να γίνει καναλάρχης.   

Το δεύτερο κομμάτι αν παρακολουθήσετε την ΕΡΤ, θυμίζει παλαιές εποχές  ΥΕΝΕΔ , με μία λογική δηλαδή που λέει ότι η στήριξη της κυβέρνησης είναι απόλυτη σε όλα τα επίπεδα και η τρίτη λογική είναι αυτή που ζούμε από χθες με τις διώξεις των δημοσιογράφων ενώ αύριο είναι η εκδίκαση της υπόθεσης εναντίον του Αντρέα Πετρουλάκη.  

Είναι δυνατό σήμερα να φτάνουμε σε αυτό το σημείο στη χώρα μας;

Είναι δυνατό άνθρωποι, όπως ο Αντρέας Πετρουλάκης που είναι ‘κορυφή’ στο θέμα της γελοιογραφίας και σήμερα αντί το σύνολο των συναδέλφων σας, να είναι στον δρόμο και να έχουν βγει στα ‘κεραμίδια’, να υπάρχει σχεδόν, ένας ‘βουβός φόβος’ «.

Δημοσιογράφος: Έχετε δίκιο,σήμερα , αύριο από χθες θα έλεγα, έπρεπε όλοι όντως να είχαμε βγεί στα κεραμίδια!  

 

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων