ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι αντάλλαξαν χάρτες για πρώτη φορά από το 1976

Σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter την κατάθεση χαρτών. Οι χάρτες που κατέθεσαν οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί και βρίσκονται πλέον σε κρύπτη των Ηνωμένων Εθνών είναι εντός των ορίων που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με μήνυμα του στο twitter αναφέρει ότι η κατάθεση χαρτών αποτελεί σταθμό στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και σημείωσε ότι η προσπάθειες θα συνεχιστούν.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι είναι η  η πρώτη φορά από το 1976 που ανταλλάσσονται χάρτες.

Κάνοντας λόγο για «σημαντική εξέλιξη», ο Κύπριος εκπρόσωπος είπε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν τη διακοπή των συνομιλιών. Είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης, τόνισε και αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο του Κυπριακού.

Ο κ Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι πτυχές του χάρτη που κατέθεσε η τ/κ πλευρά δεν ικανοποιούν την ε/κ πλευρά και για τον λόγο αυτό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέθεσε γραπτώς την διαμαρτυρία του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν θέλησε στην παρούσα φάση να αποκαλύψει ποια είναι τα σημεία με τα οποία διαφωνεί η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Κυπριακά ΜΜΕ αναφέρουν ότι υπάρχουν ενστάσεις για το χάρτη των τουρκοκυπρίων αναφορικά με το ποσοστό ακτογραμμής, τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν στην ελληνοκυπριακή διοίκηση ενώ εμπόδιο είναι και το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνεται η επιστροφή της Μόρφου.
Ερωτηθείς για “την περίπτωση της Μόρφου”, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν θέλει να μπει σε λεπτομέρειες και το περιεχόμενο των γραπτών σχολίων του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα οποία είναι πολύ συγκεκριμένα επί του χάρτη που υποβλήθηκε.
Την Πέμπτη διευκρίνισε, δεν υπάρχουν δικοινοτικές συνομιλίες, καθώς η πολυμερής Διάσκεψη θα ασχοληθεί εξ ολοκλήρου με θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της τ/κ πλευράς Μπαρίς Μπουρτζού

Κατάλληλοι είναι οι χάρτες που κατέθεσαν οι δύο πλευρές σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της τ/κ πλευράς Μπαρίς Μπουρτζού ο οποίος είπε ότι είναι στο πλαίσιο των ποσοστών που πρότειναν οι δύο πλευρές.
Ο Μπαρίς Μπουρτζού είπε ότι στην παρουσία έξι ατόμων μελετήθηκαν οι χάρτες που κατατέθηκαν, προσθέτοντας ότι ήταν παρόντες οι δύο ηγέτες, ο ειδικός για τον χάρτη των ΗΕ, οι ειδικοί των δύο πλευρών και ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ.
Ανέφερε ότι οι ηγέτες είδαν ο ένας τον χάρτη του άλλου και ο ειδικός των ΗΕ μαζί με τους ειδικούς των δύο πλευρών έκαναν μια εργασία και μελέτησαν αν οι δύο χάρτες είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας που έγινε στο Μοντ Πελεράν.
Όπως είπε, διαπίστωσαν ότι είναι κατάλληλοι οι χάρτες με την πρόταση για ποσοστό της ε/κ πλευράς για 28,2% και της τ/κ 29.2%. Οι χάρτες παραδόθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη και με την συνοδεία φρουράς κλειδώθηκαν στη θυρίδα των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε.

Συνάντηση Αναστασιάδη – Κοτζιά

kotzias-anastasiadis

 

Σύντομη συνάντηση είχε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, λίγο μετά την άφιξη της ελληνικής αποστολής και τη ολοκλήρωση των συνομιλιών του κ. Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Η συνομιλία του κ. Κοτζιά με τον κ. Αναστασιάδη, αλλά και με τον ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, συνεχιζόταν σε δείπνο εργασίας.

Η πολυμερής διάσκεψη στη Γενευη θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου κ Χριστοδουλίδη και θα αφορά αποκλειστικά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Οι διαφωνίες επί του εδαφικού είπε, ο εκπρόσωπος, θα συζητηθούν ξανά αργότερα όταν οι ηγέτες επανέλθουν στο τραπέζι για την εσωτερική πτυχή της λύσης.

*Στις 11.15 ώρα Γενεύης ξεκινά την Πέμπτη η Διάσκεψη για την Κύπρο

*Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα έχει εκ νέου συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά στις 10:30.

*Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπορίς Τζόνσον θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Τι προηγήθηκε

Η διαπραγμάτευση της Τετάρτης  έγινε σε τρία επίπεδα

Το πρώτο αφορούσε το εδαφικό και έγινε μεταξύ των ηγετών, του Έσπεν Μπάρθ Άιντε και ειδικών των πλευρών και των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα χαρτών. Στην διαπραγμάτευση οι ηγέτες συζήτησαν τα κριτήρια αλλά και άλλα θέματα που αφορούν στο εδαφικό και ακολούθως κατέθεσαν τους χάρτες.

Παράλληλα οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί παρακάθισαν στο τραπέζι σε διαφορετικό δωμάτιο και συζήτησαν το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και συγκεκριμένα της ε/κ πρότασης αποτελεσματική συμμετοχή.

Την ίδια ώρα επικεφαλής των ομάδων για θέματα ΕΕ συζήτησαν το θέμα της μεταχείρισης των Τούρκων υπηκόων μετά τη λύση του Κυπριακού.

Newsrrom Αθήνα 9.84

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων