ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Ανατιμήσεις «φωτιά» στα καύσιμα – Στο 1,90 το λίτρο η αμόλυβδη στην Αμοργό – «Βουτιά» 40% στη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης

Ανατιμήσεις στα καύσιμα ήδη από την Πρωτοχρονιά, λόγω της νέας αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη βενζίνη αυξήθηκε τρία λεπτά το λίτρο, από 0,67 σε 0,70 ευρώ, στο πετρέλαιο κίνησης κατά οκτώ λεπτά, από 0,33 σε 0,41 ευρώ, ενώ στο υγραέριο κίνησης αυξήθηκε δέκα λεπτά το λίτρο, από 0,33 σε 0,43 ευρώ. Όσο για το πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή του εκτινάχθηκε στο ένα ευρώ. Σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου Βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα στον Αθήνα 9.84 και στον Δημήτρη Πέρρο, η ζήτηση στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει μειωθεί κατά 40% σε σχέση με το 2016.

Ο Μιχάλης Κιούσης πρόεδρος ομοσπονδίας βενζινοπωλών, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, στις Ντάμες Σπαθί, δήλωσε πως τα τελευταία επτά χρόνια λόγω των αυξήσεων στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης έχουν βάλει λουκέτα 3.300 πρατήρια ενώ η κατανάλωση έχει υποστεί τραγική πτώση.

Η τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει σε πρατήρια το 1,6 ευρώ το λίτρο, σημειώνοντας αύξηση κατά 5%, ενώ το πετρέλαιο κίνησης εκτινάχθηκε στο 1,30 ευρώ ανά λίτρο, με άνοδο περίπου 12%.

Εκτιμάται ότι τη μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 15%, θα καταγράψει η τιμή του υγραερίου κίνησης.

Περαιτέρω επιβαρύνσεις συνεπάγεται η αύξηση των φόρων για τη νησιωτική Ελλάδα (εξαιρούνται τα νησιά του βορειονατολικού Αιγαίου με αυξημένες προσφυγικές ροές), όπου εκτός των ειδικών φόρων κατανάλωσης, αυξήθηκε και ο ΦΠΑ από 17% σε 24%. Στο 1.90 ευρώ το λίτρο έφτασε η αμόλυβδη στην Αμοργό και στο 1.53 το πετρέλαιο κίνησης. Στο 1.89 η τιμή της αμόλυβδης στη Μήλο και στο 1,53 το πετρέλαιο κίνησης. Στο 1.80 η βενζίνη στη Μύκονο και τα Κουφονήσια και στο 1.47 το κίνησης. Στο 1,82 η αμόλυβδη στην Κάρπαθο. Στο 1.70 η βενζίνη στη Σαντορίνη και στο 1,39 το κίνησης.

Σε δυσμενή θέση βρίσκονται όσοι οδηγοί επένδυσαν τα τελευταία χρόνια στην αγορά των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων, καθώς θα επιβαρύνονται με μεγαλύτερη αύξηση στον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης. Το ίδιο ισχύει και για όσους μετέτρεψαν τα αυτοκίνητά τους σε υγραεριοκίνητα, καθώς και εκεί σημειώνεται σημαντική αύξηση του ΕΦΚ.

Την ίδια ώρα, οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται στις ασιατικές αγορές, κατά την πρώτη συνεδρίαση του 2017, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν ότι, η συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών και μη μελών του ΟΠΕΚ, που τέθηκε σε εφαρμογή από χθες, θα μειώσει την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, αυξάνοντας τις διεθνείς τιμές. Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, αυξήθηκαν κατά 35 σεντς ή 0,6% στα 57, 17 δολάρια το βαρέλι.
Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 31 σεντς ή 0,6% στα 54,03 δολάρια το βαρέλι.

Newsroom Αθήνα 9.84

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων