ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Με εισαγγελική εντολή το 50% των ακούσιων νοσηλειών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία

Περισσότερες από τις μισές νοσηλείες στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής αφορούν σε ακούσιες νοσηλείες, με το 30,2%  εξ αυτών να εκτελούνται αυτεπάγγελτα.

Αυτό προκύπτει από πολυετή μελέτη του Ψυχιατρου-Ψυχαναλυτή και καθηγητή Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Στέλιο Στυλιανίδη, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 2nd Μental Ηealth Conference.

Σύμφωνα με τη «Μελέτη ακούσιων νοσηλειών στην Αθήνα»,  ένα ερευνητικό πρόγραμμα (2011-2016), το οποίο υλοποιείται από την ΕΠΑΨΥ και το Πάντειο Πανεπιστήμιο υπό την επιστημονική ευθύνη του κ. Στυλιανίδη, το 55% των περιπτώσεων ακούσιας νοσηλείας στο Ψ.Ν.Α., αιτία ενεργοποίησής της είναι η «επιθετικότητα» και στο 34,2% η «ασυνέχεια στην φαρμακευτική αγωγή», παράγοντες οι οποίοι δεν αποτελούν απαραίτητα στοιχεία ψυχοπαθολογίας του ατόμου.

Όπως τόνισε ο κ.Στυλιανίδης στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και την εκπομπή BreakFast, είναι ενδεικτικό ότι πάνω από τις μισές νοσηλείες του ΨΝΑ αφορούν σε ακούσιες νοσηλείες και αποδίδονται στην αντίληψη του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος, στα κενά στην περίθαλψη και σε έλλειμμα συνέχειας στη φροντίδα στην κοινότητα.

Μόνο το 13,8% από τους ασθενείς αυτής της κατηγορίας που εξέρχονται του νοσοκομείου παραπέμπονται σε Δομές Κοινοτικής Ψυχιατρικής, ενώ χωρίς καν πρόταση παραπομπής παραμένει το 32,2%.

Όσον αφορά δε τα περιοριστικά μέτρα στην αναγκαστική νοσηλεία, σχετική έρευνα σε ένα Τμήμα Ψυχιατρικού Νοσοκομείου και σε ένα Ψυχιατρικό Τμήμα Γενικού Νοσοκομείου στην Αττική τον Νοέμβριο του 2015 κατέδειξε ότι το 25% των ασθενών αυτών καθηλώθηκε μηχανικά κατά τη νοσηλεία του.

Τα αποτελέσματα αυτά,  πέραν της ποσοτικής αύξησης των αναγκαστικών νοσηλειών και αυτής των μηχανικών καθηλώσεων στα ψυχιατρικά τμήματα, αναδεικνύουν δομικές δυσλειτουργίες σε όλο το «σύστημα υπηρεσιών ψυχικής υγείας» στη χώρα μας, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές  υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα του θέματος,  το οποίο συσχετίζουν με το έλλειμμα δημοκρατίας στη διαχείριση των συγκεκριμένων –και όχι μόνο– ασθενών και προτείνουν:

-Την ενεργό συμμετοχή των ασθενών και των οικείων τους στη λήψη αποφάσεων.
-Την ειδική εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στα ως άνω ζητήματα.
-Την προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου με στόχο την εναρμόνισή του στα νέα δεδομένα της κρίσης και των πιέσεων που ασκούνται στο σύστημα υγείας.

-Την ανάπτυξη εκτεταμένων σε εθνικό επίπεδο προγραμμάτων έρευνας, παρακολούθησης και παρέμβασης κατά τα πρότυπα πρόσφατης δράσης που υλοποιήθηκε στο Κέντρο Ημέρας της ΕΠΑΨΥ στο Μαρούσι σε συνεργασία με το Ψυχιατρικό Τμήμα του Σισμανογλείου, η οποία έδειξε ότι με συστηματική παρέμβαση κατ’ οίκον σε σοβαρές ψυχιατρικές παθολογίες σε διάστημα δύο ετών, ο αριθμός των νοσηλειών μειώθηκε κατά 82%, σε σύγκριση με την προ της παρέμβασης περίοδο.

Οι ψυχιατρικοί ασθενείς έχουν τα εξής δικαιώματα σύμφωνα με το Σύνταγμα:

-Δικαίωμα αξιοπρεπούς περίθαλψης
-Δικαίωμα για ενημέρωση για την πορεία της υγείας του
-Δικαίωμα προστασίας προσωπικών δεδομένων
-Δικαίωμα για αποκατάσταση και ενσωμάτωση στην κοινωνία

Έλενα Μπρέγιαννη

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων