ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Επίσημη πρώτη παρουσίαση του «Θρόνου του Αγαμέμνονα»

Ένα από τα πιο σημαντικά και εμβληματικά ευρήματα της Μυκηναϊκής Εποχής, τον «Θρόνο του Αγαμέμνονα» παρουσίασε την Τρίτη το μεσημέρι, στην ΕΣΗΕΑ, ο καθηγητής αρχαιολογίας και πρόεδρος του Μυκηναϊκού Ιδρύματος, υπεύθυνος ανασκαφής Κάτω Πόλης των Μυκηνών, Χριστοφίλης Μαγγίδης.

Ο κύριος Μαγγίδης παρουσίασε για πρώτη φορά όλα τα στοιχεία και τις επιστημονικές απαντήσεις για την ταύτιση του ευρήματός του με το «θρόνο του Αγαμέμνονα», τον οποίο και ανακάλυψε στην Κάτω Πόλη των Μυκηνών.

«Πρόκειται για τον οικισμό των Μυκηνών που εντοπίσθηκε και χαρτογραφήθηκε με χρήση δορυφορικής φωτογραφίας, αεροφωτογράφησης και γεωφυσικής έρευνας (2003-2015). Η αρχαιολογική έρευνα της Κάτω Πόλης φωτίζει πτυχές της καθημερινής ζωής στη μυκηναϊκή Ελλάδα, στις ιστορικές συνθήκες, φυσικές καταστροφές, πολιτικο-οικονομικές δομικές και συστημικές παθογένειες που οδήγησαν στην παρακμή του μυκηναϊκού πολιτισμού.

Για πρώτη φορά από την εποχή των πρώτων ανασκαφών του 19ου αιώνα στις Μυκήνες εξακριβώθηκε η ύπαρξη οργανωμένου και εκτεταμένου οικισμού γύρω από την ακρόπολη. Για πρώτη φορά, επίσης, πιστοποιήθηκε η συνεχής κατοίκηση του χώρου από την ύστερη Μυκηναϊκή εποχή (13ος αιώνας π.Χ.) έως τα τέλη της Αρχαϊκής περιόδου (480 π.Χ.).

Το εύρημα εξετάσθηκε από διεπιστημονική ομάδα μελετητών επί δύο χρόνια, αναγνωρίσθηκε και τεκμηριώθηκε ως τμήμα του θρόνου του ανακτόρου των Μυκηνών.

Πρόκειται για τμήμα μεγάλου λιθίνου καθίσματος, το οποίο εντοπίσθηκε στην κοίτη του ρέματος του Χάβου, 80 μέτρα νοτίως της ακρόπολης των Μυκηνών, που βρίσκεται κάτω από το μυκηναϊκό ανάκτορο. Πιθανότατα, όπως είπε ο κύριος Μαγγίδης είναι ο θρόνος της τελευταίας φάσης του μυκηναϊκού ανακτόρου.

Ο καθηγητής το χαρακτήρισε μοναδικό, όπως είπε η σύστασή του δεν έχει χρησιμοποιηθεί πουθενά αλλού, προσθέτοντας ότι “είναι ο μοναδικός έως τώρα ανακαλυφθείς θρόνος μυκηναϊκού ανακτόρου στην ηπειρωτική Ελλάδα». Επίσης επανέλαβε ότι όλα τα στοιχεία, συνηγορούν πως πρόκειται για μεγάλο λίθινο θρόνο και απορρίπτουν κατηγορηματικά την εκδοχή λεκάνης, όπως ερμηνεύτηκε από την επιτροπή Πετράκου.

Το εύρημα θα παρουσιαστεί στη συνέχεια σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και το 2017 σε διεθνές αρχαιολογικό περιοδικό.

Βίκυ Παπαστεφάνου

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων