ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
ΕΡΕΥΝΑ

Το Grexit στο ποδόσφαιρο θέμα έρευνας στον Αθήνα 9.84 – Γ΄Μέρος

Ο κίνδυνος του Grexit στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πλέον και ημερομηνία και αυτή είναι η 15η Απριλίου, ημέρα κατά την οποία λήγει το τελεσίγραφο της FIFA προς το Υφυπουργείο Αθλητισμού και τον Σταύρο Κοντονή.

Η παγκόσμια ομοσπονδία επισημαίνει πως η όποια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την τύχη του Κυπέλλου(που ανέβαλε την εκδίκαση της προσφυγής της ΕΠΟ για τις 19/4) θα αγνοηθεί, καθώς η υπόθεση της εκδίκασης δεν αφορά στη FIFA, η οποία επίσης ζητεί πέρα από την άρση της απόφασης για ματαίωση Κυπέλλου να αρχίσουν άμεσα επαφές ανάμεσα στο Υπουργείο και την ίδια για αλλαγές σε τρεις νόμους που θεωρεί η παγκόσμια ομοσπονδία παρεμβατικούς σε κάποιες διατάξεις τους ως προς το περιεχόμενο. Οι ενστάσεις της FIFA αφορούν στο νόμο Φούρα του 1999, στο νόμο 4326 του 2015 (νόμος Κοντονή) και σε κάποιες διατάξεις για το νόμο περί ντόπινγκ.

Όσα αναφέρθηκαν στο Α΄και στο Β΄μέρος της έρευνας του Αθήνα 9.84, έρχονται να συμπληρωθούν και από νέες τοποθετήσεις ανθρώπων του ποδοσφαίρου.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Βασίλης Κωνσταντίνου, εξηγεί γιατί μόνο μια διαδικασία σε μορφή «τρόικας» μπορεί να σώσει το Ελληνικό ποδόσφαιρo.

Ιδιαίτερη αναφορά και προσοχή πρέπει να δοθεί στα λεγόμενα του εκπροσώπου της FIFA Κωστάκη Κουτσοκούμνη, ο οποίος ήταν ο βασικός συνομιλητής του Σταύρου Κοντονή στη συνάντηση των εμπλεκομένων πλευρών πριν από δέκα περίπου μέρες και λέει χαρακτηριστικά πως «Θα είναι τρέλα να αποκλειστεί χωρίς λόγο η Ελλάδα».

Ο Βασίλης Τσιάρτας, μέλος της χρυσής γενιάς του 2004, που πήραν την εθνική ομάδα από την «ανυπαρξία» και την οδήγησαν στην κορυφή της Ευρώπης, παραθέτει την πολύ έγκυρη άποψή του, υποστηρίζοντας: «Βρείτε τα αλλιώς Grexit».

Βασική παράμετρος του ποδοσφαίρου είναι φυσικά και τα Media και ο Νίκος Μποζιονέλος μιλάει για τις παρασκηνιακές κινήσεις της «τηλεόρασης» για την αποφυγή του Grexit. Ο ΟΤΕ-ΤV και η ρήτρα για το κύπελλο. Η NOVA και τα δικαίωματα της Σούπερ Λιγκ.

Τέλος ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ και καθηγητής ΜΜΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σωτήρης Τριανταφύλλου, μιλά για τις ευθύνες και τον ρόλο των δημοσιογράφων στην εικόνα του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Βασίλης Κωνσταντίνου-Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός

konstantinou-vasilis

«Νομίζω ότι δεν είναι λύση το Grexit. Η λύση του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του , ο καθένας να καταλάβει ότι όλα τα πράγματα αλλάζουν και πλέον το ποδόσφαιρο πρέπει να επανέλθει στη δική μας εποχή, όπου ο κόσμος πήγαινε στο γήπεδο, με τα παιδιά του, γυναίκες, γονείς, οικογένειες αντί να παραμείνει όπως είναι τώρα. Τώρα πια έχει απαξιωθεί τελείως, δεν ενδιαφέρεται κανένας και ενδιαφέρονται μόνο οι παράγοντες με τις δικές τους σκέψεις για να επαναφέρουν το ελληνικό ποδόσφαιρο εκεί που θέλουν αυτοί και όχι εκεί που του αρμόζει. Το ελληνικό ποδόσφαιρο μην ξεχνάμε ότι είναι Πρωταθλητής Ευρώπης, που κανένας δεν το έχει σκεφτεί και δεν το έχει καταλάβει».

-Πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει μεταστροφή στον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία βλέπει το ποδόσφαιρο τον αθλητισμό γενικότερα, την άμιλλα μεταξύ δυο ομάδων;

«Με τη μόνη διαφορά ότι δεν το βλέπουμε μόνο εμείς, αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Κάπως έτσι πρέπει να γίνει. Υπάρχουν πολλοί υγιείς φίλαθλοι και παράγοντες οι οποίοι θα προσπαθήσουν, γιατί θέλει προσπάθεια να φέρουν το ελληνικό ποδόσφαιρο εκεί που του αρμόζει.

Εάν δεν κάνει κανείς πίσω για να σωθεί το ποδόσφαιρο από τους νυν παράγοντες που και λόγω ευθιξίας πρέπει να παραιτηθούν αφού το περισσότερο φίλαθλο κοινό δεν τους θέλει, δεν μπορούν να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο γήπεδο.

Ας επέμβει η Πολιτεία. Άλλωστε ο Παναθηναϊκός έχει δηλώσει, ας έρθουν τοποτηρητές της ΟΥΕΦΑ να καθίσουν όσο χρονικό διάστημα θέλουν στην ΕΠΟ και την Ελλάδα, ώστε να ελέγξουν όλα αυτά τα πράγματα που γίνονται να βάλουν τους δικούς τους όρους, να φτιάξουν την ΕΠΟ, την ελληνική διαιτησία για να μπορέσει το ποδόσφαιρο να βρει το δρόμο του και να φύγουν μετά το χρονικό διάστημα που θα θεωρήσουν αρκετό για να κάνουν αυτά που πρέπει.

-Προτείνετε δηλαδή μια τρόϊκα και στο ποδόσφαιρο;

«Αυτό το δηλώνει και το υποστηρίζει ο ΠΑΟ. Πρέπει νε έρθει μια τρόικα αλλιώς δεν μπορεί να φτιάξει το ποδόσφαιρο. Με ημίμετρα δεν μπορεί να φτιάξει. Πρέπει να γίνει μια τομή, ότι τομή γίνεται στην ελληνική κοινωνία, η ίδια τομή πρέπει να γίνει και στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

 

Κουτσοκούμνης Κωστάκης-Εκπρόσωπος της FIFA και Πρόεδρος της Κυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου

KOUTSOKOUMNIS-FIFA

-Για την οριστική διακοπή του Κυπέλλου και την αμετακίνητη στάση του Σταύρου Κοντονή δήλωσε:

«Μόνον εάν πάρει απόφαση για επανεκκίνηση του Κυπέλλου έχω πει στον Υπουργό πως η απόφαση του Κυπέλλου δεν μας επηρεάζει στις αποφάσεις που παίρνουμε, γιατί βασίζεται πάνω σε ένα νόμο ο οποίος κατά την άποψή μας χρειάζεται αναθεώρηση. Νόμος που έχει περάσει το 2015 και του δίνει την εξουσία με κάποιες προϋποθέσεις να σταματάει τους θεσμούς, αλλά είχα πει ότι δεν έχει σημασία.

Πρέπει να υποθέσω πως ένας Υπουργός πήρε μια έννομη απόφαση, αλλά σίγουρα δεν είναι αναλογικά σωστή κατά την άποψη μου. Ούτε θα πρέπει ένας Υπουργός , εκτός αν πρόκειται για περίπτωση εκτάκτου ανάγκης να έχει την εξουσία με δικά του κριτήρια να αποφασίζει να σταματάει ένα θεσμό. Γι΄αυτό είχα δηλώσει πως εάν η απόφαση ήταν να σταματήσει όλους τους θεσμούς, Πρωτάθλημα, Κύπελλο και λοιπά, τότε θα ήτανε λογικό και δεν θα μπορούσαμε να πούμε κάτι».

Εσείς πιστεύετε ότι θα βρεθεί λύση;

«Δεν μπορεί να μην βρεθεί. Για μένα δεν είμαι απλά ένα μέλος της FIFA αυτή τη στιγμή, αν θέλετε εντεταλμένος να κοιτάξω το ελληνικό ποδόσφαιρο, είμαι και Έλληνας, οπότε δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα αφεθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο σε Grexit, χωρίς και ουσιαστικούς λόγους. Δηλαδή, έχουμε δώσει τις λύσεις που επιζητά ο Υπουργός ή εν πάσει περιπτώση έχουμε προτείνει μια διαδικασία και θα έπρεπε αυτήν την διαδικασία να την αρπάξει, γιατί συνήθως δεν εμπλεκόμαστε αλλά είχα προτείνει να εμπλακούμε και στα θέματα της ΕΠΟ και στους κανονισμούς και στους θεσμούς, σε όλα.

Αυτό θα απάλλασσε τον Υπουργό από όποια εργασία ενδεχομένως θα ήθελε να κάνει που για εμάς θα ήτανε και λίγο σε εισαγωγικά, παράτυπη. Ευνοούμε την κάθαρση του ποδοσφαίρου εκ των έσω και δημοκρατικά. Αναλαμβάνουμε αποστολές σε περίπτωση που αυτό δεν μπορεί να γίνει, εάν υπάρχουν έντονες απόψεις ότι κάτι δεν παέι καλά και εφόσον υπάρχουν έντονες απόψεις προτείναμε την δική μας εμπλοκή,κάτι το οποίο θα έπρεπε να πράξει ο Υπουργός και να ρίξει σε μας το μπαλάκι.

Δηλαδή για μένα είναι αδιανόητο, είτε για πολιτικούς, είτε για άλλους λόγους και συμφέροντα ή όχι δεν μπορώ να το φανταστώ αυτή τη στιγμή, θα επιτραπεί στην Ελλάδα να βγει να βγει από τη FIFA».

-Για τις οικονομικές συνέπειες ενός Grexit είπε:

«Είναι πολύς ο κόσμος που εργάζεται, είναι πολλά τα λεφτά που παράγονται για την οικονομία του τόπου, είναι πολλά τα λεφτά που έρχονται από το εξωτερικό για το ποδόσφαιρο. Τι να σας πω. Θα είναι τρέλα από όλους, δεν αναφέρομαι μόνο στον Υπουργό, θα είναι τρέλα για την Ελλάδα να αφεθεί εκτός FIFA. Εφόσον οι λύσεις υπάρχουνε και εφόσον είναι φανερό πως η διακοπή του Κυπέλλου τελικά δεν έγινε για λόγους βίας ή κοινωνικής αναταραχής, έγινε για να επιτευχθούν κάποιοι στόχοι».

 

Βασίλης Τσιάρτας-Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, μάνατζερ και μέλος της Χρυσής ομάδας του 2004

VASILIS TSIARTAS

«Το ποδόσφαιρο νοσεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ήμουν νέος και γέρασα, βλέποντας να υπάρχουν αυτές οι καταστάσεις. Θα μου πείτε, γινόταν με την ίδια ένταση και με τον ίδιο τρόπο; Δεν σας πω πως ήταν έτσι. Έχουμε πλέον φτάσει στο απροχώρητο. Το ποδόσφαιρο χρειάζεται ένα βαρύ χειρουργείο. Είναι σαν να έχουμε αυτή τη στιγμή τον ασθενή στην εντατική, να πρέπει να εγχειριστεί, αλλά να του δίνουμε μόνο φάρμακα. Έτσι δεν γίνεται καλά».

-Ποιές είναι κατά τη γνώμη σας οι βασικές του παθογένειες που πρέπει να αλλάξουν;

«Να παραμερίσουν όλοι τον εγωισμό τους. Βλέπω ότι υπάρχει μία γενικότερη τάση ο καθένας να ικανοποιήσει τα δικά του κκαι όχι κατ΄επέκταση το ποδόσφαιρο. Άλλο θέλουμε να αλλάξει ο πρόεδρος της ΕΠΟ για παράδειγμα κι άλλο θέλουμε να αλλάξει το ποδόσφαιρο. Το καλό του ποδοσφαίρου περνάει μόνον εφόσον γίνουν πλέον σοβαρές συζητήσεις. Το ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάξει σελίδα».

-Θα βρεθεί λύση κάνοντας κάποιοι μισό βήμα πίσω και από τις δύο πλευρές ή θα υπάρξει μια τιμωρία για να συνετιστούμε πρώτα.

«Ακούστε να δείτε. Για μένα θα έπρεπε να καθήσουν σε ένα τραπέζι, ο Πρωθυπουργός, ο κύριος Κοντονής, οι τέσσερις πιο δυνατές ομάδες της Ελλάδας, η πλευρά της Σούπερ Λιγκ, δεν ξέρω αν θα είναι ο κύριος Μποροβήλος ή κάποιος άλλος, ο κύριος Γκιρτζίκης πρόεδρος της ΕΠΟ, ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Όλοι αυτοί έχουν να κάνουν με τον πυρήνα του ποδοσφαίρου. Να κάτσουν δύο τρεις τέσσερις πέντε ώρες, δεν ξέρω πόσο θα χρειαστεί, αρκεί από εκεί μέσα να βγούνε με ένα αποτέλεσμα. Όποιο κι αν είναι αυτό το αποτέλεσμα θα μας δείξει την επόμενη μέρα. Εφόσον υπάρχει η διάθεση και η βούληση όλα μπορούν να γίνουν.

Είναι το ποδόσφαιρο ένα κοινωνικό γεγονός; Η κοινωνία έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να αλλάξει το ποδόσφαιρο; Όχι. Άρα γιατί να μην αλλάξει το ποδόσφαιρο την κοινωνία. Είναι ένα πρώτο δείγμα το ότι κάθονται στο τραπέζι όλοι οι φορείς και όχι θα κάτσει ο κύριος Κοντονής με τον κύριο Γκιρτζίκη και όχι θα κάτσει ο κύριος Κοντονής με τους τέσσερις…

Δεν λύνεται έτσι το θέμα. Το θέμα λύνεται με όλους τους φορείς σε ένα τραπέζι, ο καθένας να ξεκαθαρίσει το ρόλο του, με τι πρέπει να ασχολείται και όλοι μαζί να βοηθήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση το ποδόσφαιρο. Κι αν αυτή τη στιγμή έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα πρέπει να γίνει Grexit, να γίνει Grexit. Γιατί διαφορετικά δεν βλέπω να συνετίζεται κανείς, να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα του προβλήματος. Το να συζητάμε τώρα αν φταίει ο Γκιρτζίκης ή ο Κοντονής, όλοι φταίνε, γιατί δεν κάθονται να λύσουν τα σοβαρά προβλήματα του ποδοσφαίρου.

Όταν αυτή τη στιγμή διανύουμε μια ποδοσφαιρική σεζόν που το μόνο που ακούμε είναι να μιλάνε οι παράγοντες και έχουμε ξεχάσει τους πρωταγωνιστές που είναι οι ποδοσφαιριστές το μόνο που κοιτάμε είναι, ποιός αδίκησε, ποιός ευνοήθηκε, είναι αρρωστημένο πλέον αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί δηλαδή να έχουμε απαίτηση από τον κόσμο να πάει στο γήπεδο, να έχουμε καλό θέαμα. Η Εθνική θα ξαναβρεί τον δρόμο της. Όλο αυτό το αρρωστημένο πράγμα που βλέπουμε να υπάρχει είναι καθαρά ο καθένας να κοιτάει να ικανοποιήσει τον εγωϊσμό του».

 

Νίκος Μποζιονέλος – Δημοσιογράφος Media

Nikos Bozionelos

«Τα έσοδα των ομάδων της Σούπερ Λιγκ, διαχωρίζω τις ομάδες της Σούπερ Λιγκ, γιατί στο Κύπελλο υπάρχει άλλη διοργανώτρια. Τα έσοδα έρχονται όλα από τη NOVA ως το 2017. Όλες οι ομάδες , πλην του ΠΑΟΚ, έχουν ανανεώσει ως το 2019. Τα έσοδα είναι 42 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, τα οποία είναι ένα πάρα πάρα πάρα πολύ καλό συμβόλαιο, γιατί μιλάμε για την ελληνική Σούπερ Λίγκα, το οποίο είναι αδιανόητο να χαθεί. Η ΝΟVA δεν έχει τοποθετηθεί ούτε επισήμως, ούτε ανεπισήμως. Το μόνο που έχουν κάνει είναι να επικροτήσουν την πρωτοβουλία των 11 μικρών ΠΑΕ, που έχουν βάλει κάτω τα θέματα προς συζήτηση για τα προβλήματα του ποδοσφαίρου.Η ΝΟVA το αντιμετώπισε πολύ θετικά και μάλιστα η διενέργεια μελέτης ανταγωνιστικότητας από έναν ανεξάρτητο φορέα θα δημιουργήσει μια βάση βελτίωσης του πρωταθλήματος και κατ επέκταση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Όσον αφορά τον ΟΤΕ που έχει συμφωνήσει με την ΕΠΟ για τα δικαιώματα του Κυπέλλου και την επόμενη τριετία, εννοείται ότι υπάρχουν διαφυγόντα κέρδη, αν δεν ολοκληρωθεί η εφετινή διοργάνωση και υπάρχουν ρήτρες, οι οποίες θα εφαρμοσθούν. Το Τσάμπιονς Λιγκ, χωρίς ελληνικές ομάδες, εννοείται ότι είναι διαφορετικό. Ο ΟΤΕ έχει πληρώσει πάρα πολλά χρήματα για να κάνει δικό του ένα ελκυστικό προϊόν, όπως είναι το Τσάμπιονς Λιγκ . Δεν υπάρχει νομικό προηγούμενο. Δεν νομίζω ότι ο ΟΤΕ θα βγάλει άκρη, αν το πάει νομικά. Δεν μπορεί να πάει το καλοκαίρι στην ΟΥΕΦΑ και να πει, δεν θα υπάρχει φέτος ο Ολυμπιακός, δεν θα υπάρχουν ελληνικές ομάδες, να κάνουμε αλλαγή συμβολαίου. Δεν το αποκλείω να γίνει, αλλά δεν υπάρχει προηγούμενο. Θα υπάρξει τεράστια ζημιά. Καλά τα παιχνίδια των μεγάλων ομάδων, αλλά τις μεγάλες τηλεθεάσεις τις φέρνουν οι μεταδόσεις των ελληνικών ομάδων. Επίσης θα υπάρξουν διαφυγόντα κέρδη αν δεν μεταδοθούν τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων. Εκεί είναι θέμα της ΕΠΟ, από εκεί θα ζητήσει ο ΟΤΕ τα χρήματα γιατί με αυτήν έκανε συμβόλαιο».

 

Σωτήρης Τριανταφύλλου-Πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου

TRIANTAFILOU-PSAT

«Συγκριτικά με την πίτα της ευθύνης,  το μικρότερο μερίδιο είναι του Αθλητικού Τύπου, αλλά υπάρχει ευθύνη. Ο Τύπος και ιδιαίτερα ο ηλεκτρονικός Τύπος, μέσω γραφίδων και χειραγωγημένων μέσων άφησε το πρόβλημα να διαιωνίζεται, δεν έκανε σωστά τη δουλειά του, δεν ήλεγξε τα πράγματα, γιατί αυτός είναι ο ρόλος του. Δεν ενημέρωσε σωστά, όπως  θα έπρεπε και δεν άσκησε τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της ελευθεροτυπίας. Ελπίζω να αποφύγουμε το Grexit, εύχομαι να το αποφύγουμε κι πιστεύω ότι τελικά αυτό θα γίνει, γιατί ο αθλητικός Τύπου θα πληγεί, όσο κάθε εμπλεκόμενος σε αυτή την ιστορία. Θα σκεφτούμε τον βαθμό ευθύνης που μας αναλογεί. Θα πάρουμε ένα καλό μάθημα»

 

Την έρευνα επιμελήθηκαν οι Διονύσης Δελής, Ανδρέας Χανιάς, Στέφανος Λεμονίδης, Κωνσταντίνα Πλαστήρα και Απόστολος Βαξεβανέλλης

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων