ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
ΕΡΕΥΝΑ

Το Grexit στο ποδόσφαιρο θέμα έρευνας στον Αθήνα 9.84 – Β΄Μέρος

Το ελληνικό ποδόσφαιρο ζει τις τελευταίες μέρες υπό τη απειλή της αποβολής του από τις διεθνείς διοργανώσεις της FIFA και της UEFA, με την οριστική διακοπή του Κυπέλλου από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή. Πολιτεία, Παγκοσμια και Ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου, με τη συμμετοχή και της ΕΠΟ έκατσαν στο ίδιο τραπέζι την προηγούμενη Τετάρτη, μήπως βρεθεί μία λύση. Αποτέλεσμα δεν βγήκε τελικά και οι δύο πλευρές βρίσκονται στα…χαρακώματα.

Στο Α΄Μέρος της έρευνας του Αθήνα 9.84 για την περίπτωση Grexit στο ελληνικό ποδόσφαιρο, παρουσιάσαμε τις απόψεις της Κυβέρνησης, διά στόματος Σταύρου Κοντονή και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Κωνσταντινέα αλλά και τη θεωρητική πλευρά του προβλήματος, με την τοποθέτηση του  Κωνσταντίνου Ρέμελη, καθηγητή Διεθνούς και Δημοσίου Δικαίου και Πρώην πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, για το περίφημο αυτοδιοίκητο στον αθλητισμό και κυρίως στο ποδόσφαιρο. Τοποθετήθηκαν επίσης ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, Νίκος Καρούλιας, ο προπονητής Σάκης Τσιώλης ενώ παρουσιάσαμε και την άποψη του Σαμ Αντόου, Διευθυντή Επικοινωνίας και Γραμματέα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νιγηρίας, ο οποίος μας εξήγησε πως η χώρα του απέκτησε προβλήματα μετά την αποβολή της από τη FIFA.

Στο Β΄Μέρος της έρευνας είναι η σειρά των πρωταγωνιστών να παραθέσουν τις απόψεις τους για το πολύ σοβαρό πρόβλημα στο χώρο του ποδόσφαίρου.

Στον Αθήνα 9.84 μίλησε ο Άγγελος Τσακανίκας, Οικονομολόγος, ο οποίος επιμελήθηκε την έρευνα του ΙΟΒΕ-Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών-για την Σούπερ Λιγκ και μας παρουσίασε την οικονομική πλευρά της υπόθεσης, παραθέτοντας εργαζόμενους, έσοδα και φόρους προς το κράτος από το ποδόσφαιρο.

«2,3 δις ευρώ συμβάλει το ποδόσφαιρο στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ έμμεσα και άμεσα απασχολούνται περίπου 40.000 άτομα».

Στη συνέχεια ο Φώτης Κωστούλας, ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναιτωλικός και ένας από τους λίγους ρομαντικούς επενδυτές της μπάλας ο οποίος υποστήριξε πως:

«Θα είναι καταστροφή το Grexit. Θα την πληρώσουν οι μικροί ενώ περίπου 300.000 άνθρωποι θα πληγούν οικονομικά.»

Την άποψη του για την υπόθεση αυτή κατέθεσε στο σταθμό μας ο Κώστας Καραπαπάς, Διευθυντής Επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

«Βρισκόμαστε στο σημείο που η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί ξαφνικά εκτός του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού χάρτη, όπως συμβαίνει σε χώρες που δεν γνωρίζουμε ούτε τα ονόματα τους. Ουδέποτε έχει συμβεί αυτό σε πολιτισμένη χώρα να βρεθεί στην απομόνωση ένα άθλημα». 

Στη συνέχεια ο Ανδρέας Δημάτος, Διευθυντής Επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ, μιλάει για την θέση της Ένωσης πάνω στο θέμα του Grexit.

«Το σημαντικότερο για το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι το Grexit ή το μη Grexit, αλλά αυτά που πρέπει να γίνουν για να μην φτάσουμε στο σημείο αυτό. Κάθαρση στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, πάταξη της διαφθοράς και απομάκρυνση από το χώρο ανθρώπων οι οποίοι αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες στην ποινική δικαιοσύνη».

Κατά του Grexit τοποθετήθηκε ο πολύ γνωστός πορτογάλος προπονητής και ένας από τους σπουδαιότερους που εργάστηκαν στην Ελλάδα, Ρικάρντο Σα Πίντο.

«Έχω μάθει τι συνέβη με το Κύπελλο και τον Υφυπουργό Αθλητισμού. Όλο αυτό δεν είναι καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο, γιατί οι ομάδες δεν θα συμμετέχουν στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα. Αυτή η κατάσταση-του πιθανού Grexit- πρέπει να ξεπεραστεί. Να μάθουν από τα λάθη τους προκειμένου να μην συμβεί».

Τέλος ο Στέλιος Προσαλίκας, πρώην προπονητής της Εθνικής ομάδας βόλεϊ , τέως πρόεδρος της ομοσπονδίας και μέλος της ΕΟΕ-Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής– αποκαλύπτει πως μία πιθανή αποβολή του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις διεθνείς διοργανώσεις, θα ανοίξει τον δρόμο και για την έξοδο και άλλων αθλημάτων όπως το μπάσκετ, το βόλεϊ, το στίβο και άλλα.

«Οι επιπτώσεις του θα είναι μια κατάσταση ντόμινο και στα υπόλοιπα αθλήματα. Πάρα πολλά πράγματα γίνονται επικοινωνιακά και χρήζουν ψυχαναλυτικής προσέγγισης. Έχουν την ψευδαίσθηση πως γράφουν ιστορία».

 

Άγγελος Τσακανίκας, Οικονομολόγος

TSAKANIKAS

«Είχαμε δύο τρία χρόνια πριν, ως ΙΟΒΕ, κάνει μια μελέτη για τις δραστηριότητες της Σούπερ Λίγκας. Ήταν η πρώτη μελέτη που είχε γίνει σχετικά με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και εκεί είχαμε προσπαθήσει να αποτιμήσουμε ποιά είναι η συμβολή της δραστηριότητας του ποδοσφαίρου συνολικά στο οικονομικό σύστημα, λαμβάνοντας υπόψιν κι άλλες δραστηριότητες. Πέρα από το ποδόσφαιρο ξέρετε συνδέεται με διαφημίσεις, χορηγίες, στοίχημα, τηλεοπτικά, παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου, ακόμα και οι χορηγοί οι οποίοι συμμετέχουν και χορηγούν την Σούπερ Λίγκα και τις ομάδες, είναι από το χώρο των αυτοκινήτων, τα είδη ένδυσης, εστίασης, δηλαδή πάρα πολλοί κλάδοι οι οποίοι παίρνουνε κάποια αξία από το προϊόν. Είχαμε προσπαθήσει λοιπόν να εκτιμήσουμε ποιό είναι το συνολικό αποτύπωμα του ποδοσφαίρου στην οικονομία και είχαμε βρει ότι περίπου με 2,3 δις ευρώ συμβάλει το ποδόσφαιρο στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ έμμεσα και άμεσα απασχολούνται περίπου 40.000 άτομα. 12.00 άτομα είναι αυστηρά από τον πυρήνα του οικοσυστήματος, αλλά εμμέσως χρηματοδοτούνται 40.000 θέσεις εργασίας από αυτό που λέμε επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Περίπου 550 εκατομ. ευρώ σε φόρους προκύπτουν από το γεγονός ότι υπάρχει η δραστηριότητα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. 550 εκατομ. τα οποία είναι αποτέλεσμα από όλες ακριβώς τις δραστηριότητες που προκύπτουν από το ποδόσφαιρο, από ΦΠΑ, από έσοδα των ομάδων κλπ.».

Η εκτίμηση του σε περίπτωση Grexit:

«Προφανώς αν συμβεί ένα τέτοιο γεγονός, αρκετή από αυτή την εμπορική αξία θα χαθεί, δηλαδή δεν θα είναι το ίδιο ελκυστικό. Ένας ας πούμε διαφημιζόμενος, δεν θα διαφημστεί σε ένα προϊόν που είναι τοπικής εμβέλειας. Χάνεται σημαντική αξία. Εκτιμώ πως ένα μέρος από αυτή την αξία, το οποίο δεν μπορώ να σας το πω ποιο είναι τώρα, αλλά σίγουρα ένα μεγάλο μέρος από αυτήν την αξία την οποία σας είπα προηγούμενα θα χαθεί. Κάθε τέτοια μη επαγγελματική προσπάθεια συνιστά μια υποχώρηση και σημαίνει λιγότερες αξίες στην οικονομία, λιγότερες θέσεις εργασίας, είναι μία οπισθοχώρηση σε κάθε περίπτωση».

 

Φώτης Κωστούλας, ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναιτωλικός

kostoulas

«Αν ζητάτε να μάθετε για το Grexit εννοείται καταστροφή. Όχι μόνον για εμάς τις ΠΑΕ, αλλά για πολύ κόσμο που εργάζεται και καταλαβαίνουμε ότι οι συνέπειες θα είναι τραγικές για πάρα πολύ κόσμο. Θα χάσουν τις δουλειές τους. Κι αυτή η αναστάτωση που γίνεται τώρα στοιχίζει. Εγώ πιστεύω ότι στο τέλος θα βρεθεί μια λύση. Έχουμε μια βδομάδα, δέκα μέρες μπροστά μας. Κάποιος θα υποχωρήσει λίγο, κάποιος περισσότερο και θα ξαναέρθουν τα πράγματα στη θέση τους. Μία έρευνα που είχε γίνει παλιότερα μιλούσε για πάνω από 300.000 ανθρώπους, οικογένειες θα έλεγε κανείς, οι οποίοι έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το ποδόσφαιρο και κερδίζουν τα προς το ζην από αυτό. Εάν μετρήσει κανείς όλους είναι, ξενοδοχεία, συγκοινωνίες, είναι καταστήματα, οπότε καταλαβαίνετε θα είναι ηχηρό χτύπημα και για την οικονομία της χώρας και για τον κόσμο αυτό. Εγώ πιστεύω πως στο τέλος θα βρεθεί μια λύση».

Όσον αφορά την πρωτοβουλία των 11 ΠΑΕ και τις προτάσεις τους, με τις οποίες συμφώνησαν και οι 4 μεγάλοι, ο πρόεδρος του Παναιτωλικού είπε:

«Πιστεύω πως είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση και εφόσον και οι μεγάλοι συμφώνησαν λίγο ή πολύ στα βασικά, είμαστε στη σωστή κατεύθυνση και θα γίνει κάτι. Είναι ένα καλό και δυνατό βήμα και θα προχωρήσουμε και πιο πέρα ακόμα, είμαστε αποφασισμένοι γι΄αυτό. Προέχει βέβαια να γλυτώσουμε από το Grexit, προέχει να τα βρούνε αυτή τη στιγμή ο Υπουργός με τους υπόλοιπους τους αντίδικους και τους άλλους μεσάζοντες για να μπορέσουμε να κάνουμε και τη δουλειά μας. Δεν θα έπρεπε να ανακατευόμαστε και να ανακατεύουμε την UEFA και τη FIFA. Είναι εσωτερικό το θέμα. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα μεταξύ της Λίγκας του Υπουργείου και της ΕΠΟ. Η Λίγκα αυτή τη στιγμή δεν έχει άμμεσο ρόλο, πέρα από το ότι οι ομάδες πρέπει να παίξουν το Κύπελλο, αλλά η ΕΠΟ και ο Υπουργός πρέπει να τα βρουν. Αν όπως λέει ο Τσίπρας δεν θα κάνει πίσω η Κυβέρνηση, το καταλαβαίνω, κάποιος άλλος θα πρέπει να κάνει πίσω».

 

Κώστας Καραπαπάς, Διευθυντής Επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

ÊÁÑÁÐÁÐÁÓ ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ ÔÇÓ ÐÁÅ ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ ÃÉÁ ÔÇÍ ÖÉËÁÍÈÑÙÐÉÊÅÓ ÄÑÁÓÅÉÓ ÔÇÍ ÐÅÑÉÏÄÏ ÔÙÍ ×ÑÉÓÔÏÕÃÅÍÍÙÍ

«Είμαστε πλέον στο σημείο μηδέν. Βρισκόμαστε στο σημείο που η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί ξαφνικά εκτός του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού χάρτη, όπως συμβαίνει σε χώρες που δεν γνωρίζουμε ούτε τα ονόματα τους. Ουδέποτε έχει συμβεί αυτό σε πολιτισμένη χώρα το να βρεθεί στην απομόνωση ένα άθλημα. Αυτή η διαδικασία  ξέρετε δεν είναι μόνο θέμα της ΕΠΟ, των ανθρώπων της ΕΠΟ, των ποδοσφαιριστών, των ομάδων. Είναι ένα τεράστιο πλέγμα σχέσεων, ανθρώπων, επαγγελματιών, επαγγελμάτων, είναι μια τρομερή αγορά το ποδόσφαιρο. Στην Ελλάδα έχει ένα τζίρο κοντά στο 1δις ευρώ και όλο αυτό μπαίνει σε μεγάλο κίνδυνο και δεν είναι ότι θα αλλάξει η ζωή των ανθρώπων μόνο επειδή δεν θα βλέπουν την αγαπημένη τους ομάδα να παίζει ποδόσφαιρο. Είναι επειδή θα αλλάξει και η ζωή των ανθρώπων που ζουν γύρω από το ποδόσφαιρο και δεν είναι ούτε οι παράγοντες, ούτε οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές μόνο. Δεν ξέρω αν ο Υπουργός, οι σύμβουλοι του ή εν πάσει περιπτώσει αυτοί που αποφασίζουν γι΄αυτά τα πράγματα να το φτάσουν εκεί, τα έχουν σκεφτεί όλα αυτά τα πράγματα. Ειλικρινά δεν μπορώ να το πω. Η θέση του Ολυμπιακού είναι ότι υπάρχουνε θεσμοί και υπάρχουνε διαδικασίες, υπάρχει η Παγκόσμια και Διεθνής ομοσπονδία που είναι πάντα δίπλα στο ποδόσφαιρο της κάθε χώρας, λένε λοιπόν, συμφωνούν όλοι στο ποδόσφαιρο, τι θέλετε να κάνετε κύριε Υπουργέ; Αυτό; Μάλιστα. Πείτε μας τρία πράγματα, τα κάνουμε και τα τρία. Αύριο έρχεται ένας άλλος Υπουργός και λέει, εγώ θέλω άλλα τρία πράγματα. Γι΄αυτό δεν κάνω το πρωτάθλημα ή δεν κάνω τον δεύτερο γύρο. Εδώ που έχουμε φτάσει ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Πριν από λίγες μέρες ο κύριος Κωνσταντινέας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια πρόταση, έχει προσπαθήσει να περάσει μία πρόταση η οποία αν ψηφιζόταν, την επόμενη ή την μεθεπόμενη μέρα, η ΔΟΕ θα πέταγε όλες τις ομοσπονδίες εκτός αθλητισμού. Θα ξυπνάγαμε και η χώρα που γέννησε τον αθλητισμό, θα ήτανε το απόβλητο του διεθνούς αθλητισμού. Δεν μπορεί η χώρα που γέννησε τον αθλητισμό να μείνει έξω από την αθλητική κοινότητα επειδή το αποφάσισε κάποιος Κωνσταντινέας που σήμερα είναι και αύριο δεν είναι. Εγώ σας θυμίζω ότι πέρσι είχανε κλειδωθεί τα γήπεδα για λόγους ασφαλείας δύο συνεχόμενες Κυριακές και συνολικά τρεις φορές. Ενδιάμεσα είχε παίξει η ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο με 60.000 κόσμο. Αυτό δεν μπορεί κανείς να μην βλέπει πως είναι παράλογο. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε επιδρομή οπαδών σε ένα ξενοδοχείο στη Λευκάδα και να μην σταματάει αντιστοίχως και το άθλημα (μπάσκετ γυναικών), αλλά να έχει σταματήσει μόνο το ποδόσφαιρο. Ή δεν μπορεί να έχουμε επεισόδια στο ΠΑΟΚ-Αμύντας Αμυνταίου στο χάντμπολ και να μην σταματάει το άθλημα ή να βγαίνει ο κύριος Κοντονής και να μας λέει πως ο φάρος είναι η ομοσπονδία του μπάσκετ. Ξέρουμε πολύ καλά τι φάρος είναι και προς τα που ρίχνει το φως της. Εδώ πέρα είναι μια ευκαιρία για όλους και ο Ολυμπιακός θα είναι πρωτοπόρος σε αυτή τη διαδικασία και πάντα ήτανε, να πάμε ένα βήμα πιο κοντά στο καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Να πάρουμε κοντά μας τις διεθνείς ομοσπονδίες, να ζητήσουμε την δικιά τους εξειδικευμένη γνώση και άποψη και να προχωρήσουμε, γιατί όλοι θέλουμε καλύτρο ποδόσφαιρο. Προφανώς»

 

Ανδρέας Δημάτος, Διευθυντής Επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ

dimatos

«Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε ώρα μηδέν, όχι τώρα και είναι πλασματικό το θέμα του Grexit, χωρίς βεβαίως να σημαίνει πως δεν αποτελεί ένα σημαντικό κίνδυνο και ένα ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε. Το σημαντικότερο όμως για το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι το Grexit ή το μη Grexit, αλλά αυτά που πρέπει να γίνουν για να μην φτάσουμε στο σημείο του Grexit. Αυτά που πρέπει να γίνουν βεβαίως, έχουν να κάνουν με την κάθαρση στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, με την πάταξη της διαφθοράς και με την απομάκρυνση από το χώρο και από τα θεσμικά όργανα του χώρου, ανθρώπων οι οποίοι αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες στην ποινική δικαιοσύνη».

Στο ερώτημα, εάν φύγουν οι 15 ποιοί θα τους αντικαταστήσουν και πως, απάντησε:

«Αυτό είναι διαδικασία της κάθαρσης, της αυτοκάθαρσης μάλλον, την οποία θα έπρεπε και πρέπει να βρει και να ακολουθήσει η ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Είναι μια διαδικασία που δεν θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το ίδιο θα μπορούσε κάλλιστα να αναρωτηθεί και να υπάρχει σαν ερώτημα, να φύγει ο Πλατινί από την UEFA, να φύγει ο Μπλάτερ από την FIFA που αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα πολύ λιγότερης έκτασης σε σχέση με των δικών μας παραγόντων της ΕΠΟ. Οπότε θα μπορούσαν να αναρωτηθούν τι θα γίνει μετά, τι μπορούμε να κάνουμε εμείς. Η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε από τις υπερκείμενες της ΕΠΟ αρχές, την ίδια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσει και η ΕΠΟ και να μπει η ίδια στη διαδικασία της αυτοκάθαρσης της. Δεν μπορούμε να ευχόμαστε σε καμμία περίπτωση, ούτε να επιδιώκουμε το Grexit, το οποίο σαφέστατα θα έχει οδυνηρές συνέπειες για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θεωρώ ότι οι λύσεις μπορούν και πρέπει να βρεθούν για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου, χωρίς να φτάσουμε στο έσχατω σημείο καταστροφής».

 

Ρικάρντο Σα Πίντο-Προπονητής

RICARDO SA PINTO

«Έχω μάθει τι συνέβη με το Κύπελλο και τον Υφυπουργό Αθλητισμού. Όλο αυτό δεν είναι καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο, γιατί οι ομάδες δεν θα συμμετέχουν στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα κερδίζουν λεφτά απ΄τον κόσμο στην Ευρώπη. Δεν είναι καλό και για τους θεσμούς, τόσο του Τσάμπιονς Λιγκ όσο και του Γιουρόπα Λιγκ. Οι ομάδες για να βελτιώνονται πρέπει να παίζουν στις διοργανώσεις. Είναι καλό για τις ίδιες και για τους φιλάθλους. Οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου διαφωνούν πολλές φορές. Είναι συναισθηματικά φορτισμένοι και λειτουργούν εν βρασμώ. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι στο ποδόσφαιρο οι άνθρωποι δεν κερδίζουν πάντα. Παλεύουν για την ομάδα τους και για τη νίκη. Οι φίλαθλοι θέλουν πάντα να κερδίζουν. Είναι δύσκολο αλλά οι άνθρωποι πρέπει να μαθαίνουν από τα λάθη τους και να μην ξανακάνουν τα ίδια δύο φορές. Στους έλληνες μου αρέσει το πάθος τους για το ποδόσφαιρο. Έχουν μεγάλη καρδιά. Αυτή η κατάσταση-του πιθανού Grexit- πρέπει να ξεπεραστεί. Να μάθουν από τα λάθη τους προκειμένου να μην ξανασυμβεί. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει να ξεπεραστεί το πρόβλημα».

 

Στέλιος Προσαλίκας-Μέλος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

PROSALIKAS

«Δεν έχουμε καλή εικόνα του καθρέφτη μας και του πόσο μπόι έχει η χώρα και νομίζουμε ότι είμαστε Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία. Εύκολα δηλαδή μπορεί να γίνει-το Grexit- και επειδή έχει ξαναγίνει, εάν γίνει θα είναι κάτι το τραγικό. Οι επιπτώσεις του θα είναι μια κατάσταση ντόμινο και στα υπόλοιπα αθλήματα. Πάρα πολλά πράγματα γίνονται επικοινωνιακά και χρήζουν ψυχαναλυτικής προσέγγισης. Έτσι όπως είναι αυτό που ζούμε τώρα με το ανάλογο στην Οικονομία και πρωτοφανές, θα ζούμε και στο κομμάτι του Αθλητισμού. Γύρω από κάθε Πρόεδρο, Υπουργό και αξιωματούχο, πέφτουν σαν ακρίδες διάφορα τρωκτικά της Δημόσιας Διοίκησης και διαδρομιστές οι οποίοι τον κάνουν Θεό. Δεν έχει δηλαδή συναίσθηση ο άνθρωπος από τους κόλακες και τους διπλανούς που γίνονται αμέσως χαμαιλέοντες, διάφοροι της πολιτικής ζωής του τόπου. Δεν φτάνει δηλαδή που αναλαμβάνει κάποιος άσχετος, δεν έχει και καλή ομάδα δίπλα του. Κράτος δεν υπάρχει. Μπορούμε πράγματι να πάμε τόσο χαμηλά αν φύγουν οι ξένοι παίκτες, όταν δεν παίρνεις μέρος στα ξένα πρωταθλήματα. Νομίζουν ότι οι άλλοι θα κλάψουνε. Δηλαδή τρώνε τον Μπλάτερ και τον Πλατινί και νομίζουν τώρα ότι θα κολήσει κάποιος στο να αποκλείσει την Ελλάδα. Μα πάρα πολύ εύκολα-θα γίνει-. Πάμε δηλαδή πραγματικά για καταστάσεις ροκ. Έχουν την ψευδαίσθηση πως γράφουν ιστορία. Οι γνωρίζοντες τα πράγματα βλέπουν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα με αυτά τα μέτρα να γίνει πραγματικά η εξυγίανση των ομοσπονδιών».

 

Την έρευνα επιμελήθηκαν οι Διονύσης Δελλής, Ανδρέας Χανιάς, Στέφανος Λεμονίδης, Κωνσταντίνα Πλαστήρα και Απόστολος Βαξεβανέλλης

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων