ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Το «Grexit» στο ποδόσφαιρο θέμα έρευνας στον Αθήνα 9.84 – Α΄Μέρος

Η έξοδος του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις διεθνείς διοργανώσεις βρίσκεται προ των πυλών. Η οριστική ματαίωση του θεσμού του Κυπέλλου από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, ήταν η σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι στις όχι και τόσο καλές σχέσεις  FIFA-ΕΠΟ-UEFA με την Πολιτεία, με τις ομοσπονδίες να μιλάνε για ευθεία παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και είναι πλέον ορατό όσο ποτέ, οι Εθνικές ομάδες και οι οι σύλλογοι να αποβληθούν από το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο στερέωμα. Η ιστορία του πιθανού Grexit είναι το αντικείμενο της έρευνας του Αθήνα 9.84 , στην προσπάθεια να φωτιστούν όλες οι πλευρές και οι παθογένειες του προβλήματος. Προς την κατεύθυνση αυτή μίλησαν αρκετοί και σημαντικοί άνθρωποι του ποδοσφαίρου για την υπόθεση αυτή η οποία αν μη τι άλλο απασχολεί όλο το φίλαθλο κοινό στην Ελλάδα, γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως το ποδόσφαιρο ήταν είναι και θα είναι η πρώτη προτίμηση στα αθλητικά δρώμενα.

 

Ο Κωνσταντίνος Ρέμελης, καθηγητής Διεθνούς και Δημοσίου Δικαίου και Πρώην πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ξετυλίγοντας το κουβάρι , εξηγεί και αναλύει τι είναι το περίφημο αυτοδιοίκητο του διεθνούς ποδοσφαίρου και αναφέρεται στις ελάχιστες εξαιρέσεις που το «έσπασαν».

Ένα από τα βασικά πρόσωπα στην υπόθεση του Grexit, αν όχι το βασικότερο, είναι ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος με την απόφαση του για ματαίωση του Κυπέλλου και μάλιστα με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, μετά τα πολύ σοβαρά επεισόδια και την διακοπή του πρώτου ημιτελικού αγώνα του θεσμού ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Τούμπας, έγινε ο βασικός πρωταγωνιστής της ιστορίας. Μιλώντας στο σταθμό μας τόνισε ότι δεν κάνει πίσω. «Δεν φοβόμαστε τίποτε. Θα προχωρήσουμε ως το τέλος», ενώ συμπλήρωσε πως εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφασίσει επανέναρξη του Κυπέλλου, θα σεβαστεί την απόφαση.

Στη συνέχεια ο Πέτρος Κωνσταντινέας, πρώην διαιτητής της Superleaue, θύμα της βίας καθώς είχε δεχτεί επίθεση ο επαγγελματικός του χώρος-φούρνος- με εκρηκτικό μηχανισμό το Φεβρουάριο του 2012 και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,   υποστηρίζει πως το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να υποστεί ένα ηλεκτροσόκ για να εξυγιανθεί και πως η Πολιτεία δεν επιθυμεί το Grexit.

Ο Νίκος Καρούλιας, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού εξηγεί γιατί είναι υπέρ του Grexit λένοντας χαρακτηριστικά πως «Ο Κοντονής δεν πρέπει να κάνει πίσω».

Στη συνέχεια ο Σαμ Αντόου Διευθυντής Επικοινωνίας και Γραμματέας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νιγηρίας μας εξήγησε γιατί η χώρα του απέκτησε προβλήματα μετά την αποβολή της από τη FIFA.

Ο Σάκης Τσιώλης, ένας από τους πολύ καλούς έλληνες προπονητές αποκαλύπτει τη συμφωνία του να αναλάβει την Εθνική Νιγηρίας, γιατί η συμφωνία δεν έγινε ποτέ και καταθέτει την άποψη του για την πιθανή τιμωρία της Ελλάδας.

 

Κωνσταντίνος Ρέμελης-καθηγητής Διεθνούς και Δημοσίου Δικαίου και πρώην Πρύτανης του ΔΠΘ

REMELIS

«Η αποβολή ομοσπονδιών είναι κάτι που το έχουμε συναντήσει συχνά στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Έχουμε τη διαρκή κόντρα εθνικών ομοσπονδιών και Ευρωπαϊκών Διεθνών ομοσπονδιών ποδοσφαίρου ως προς το ποιός είναι αρμόδιος να ρυθμίσει ζητήματα σχετικά με τον αθλητισμό και στην περίπτωση μας με το ποδόσφαιρο. Από την στιγμή της σύλληψης του ποδοσφαίρου ως αυτοδιοικούμενης κοινότητας, φτάσαμε στο λεγόμενο αυτοδιοίκητο, την ρυθμιστική αυτονομία και αυτοδιοίκηση των εμπλεκομένων με το αθλητικό και ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι, δηλαδή εγώ που ασχολούμαι και είμαι ο φορέας  ο μοναδικός αρμόδιος, όχι μόνο για τους αθλητικούς κανόνες του παιχνιδιου, τι είναι κόρνερ, τι είναι οφσάιτ, ηλικίες εθνικότητες και άλλα, αλλά για το σύνολο της ρύθμισης των οργανωτικών ζητημάτων, μέχρι και το θέμα της επίλυσης των ζητημάτων που προκύπτουν αναγκαία στο χώρο του αθλητισμού, δηλαδή απαγορεύω την εξωτερική ανάμειξη του κράτους την οποία θεωρώ ξένο σώμα. Το 1992 η διεθνής ομοσπονδία στίβου στην υπόθεση Μπατς Ρέινολτς στις ΗΠΑ, είπε χαρακτηριστικά πως τα δικαστήρια δημιουργούν πολλά προβλήματα στο έργο μας σχετικά με το θέμα της φαρμακοδιέγερσης, αλλά ουδόλως μας ενδιαφέρει για το τι αποφαίνονται. Έχουμε δικούς μας κανόνες που είναι υπέρτεροι των κρατικών. Καταλαβαίνετε λοιπόν ποιά είναι η κόντρα. Αυτήν την υπεροχή την έσπασε το ενωσιακό δίκαιο της ΕΟΚ παλαιά σ’ημερς Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα, είναι η μόνη έννομη τάξη που έχει σπάσει αυτό το αυτοδιοίκητο. Πρώτη φορά που υπήρξε σπάσιμο του αυτοδιοίκητου ήταν η υπόθεση Μποσμάν το 1996. Απεδείχθη τότε πως μία μεμονωμένη εθνική τάξη ακόμα και οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να τα βάλουν με τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις». Οι μόνοι που τα έβαλαν γιατί προφανώς είναι περίεργη έννομη τάξη ήταν η Ένωση-η Ευρωπαϊκή-. Τους είπαν δεν μας ενδιαφέρει από τη στιγμή που η αθλητική δραστηριότητα έχει χαρακτηριστικά πολύ μείζονος σημασίας , οικονομικής δραστηριότητας, θα υπόκεισθαι στο Ενωσιακό Δίκαιο».

Για το θέμα του Grexit ο καθηγητής ανέφερε: «Έχουμε μία Κυβέρνηση η οποία στην αρχή πίστευα πως δεν έχει συλλάβει το θέμα. Τώρα έχει καταλάβει τι σημαίνει το αυτοδιοίκητο, απλώς πιστεύει ότι το Κράτος πρέπει να παρεμβαίνει στα ζητήματα του αθλητισμού που θεωρεί μείζονα και θεωρώ πως δεν επεμβαίνει πάντοτε ορθά. Μέση οδό έχουμε δει και στο παρελθόν. Για παράδειγμα το φετίχ ότι απαγορεύεται να προσφυγής στην τακτική δικαιοσύνη έχει γίνει ανεκτό σε μερικές περιπτώσεις. Είναι θέμα πόση διάθεση έχει να ανεχτεί η ελληνική ομοσπονδία η οποία είναι η αρμόδια και πόση διάθεση έχει να διαπραγματευτεί ή αν θα μείναι ανυποχώρητα στις θέσεις της. Δεν μπορώ να το ξέρω. Πιστεύω όμως ότι κάνουν και μία επίδειξη δύναμης».

 

Σταύρος Κοντονής-Υφυπουργός Αθλητισμού

kontonis

«H απόφαση της κυβέρνησης έχει εκφραστεί κατά καιρούς και νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε ένα τέλος σε ένα καθεστώς το οποίο χρωματίζει αρνητικά όλη αυτή την κοινωνική διαδικασία που λέγεται ποδόσφαιρο στη χώρα μας. Δυστυχώς παρατηρούμε φαινόμενα που δεν τιμούν τον πολιτισμό μας και τα οποία θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη σωματική ακεραιότητα παικτών και φιλάθλων και παραγόντων, αλλά και την ίδια τη ζωή. Την περσινή αγωνιστική περίοδο, δεν ήμασταν εμείς κυβέρνηση, αλλά δεν έχει σημασία, θρηνήσαμε έναν νεκρό και αυτόν σε γήπεδο. Επομένως έχει σημασία να καταλάβουμε ότι η κατάσταση της ανομίας, της βίας, και της διαπλοκής η οποία βασιλεύει χρόνια στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο πρέπει να λάβει τέλος. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και όλες οι αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Για το ζήτημα των τελευταίων ημερών, δηλώσαμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι αν οι διεθνείς ομοσπονδίες αποβάλλουν την ΕΠΟ από το σώμα που έχουν συγκροτήσει, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει ο, τι είναι δυνατόν σε σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να εκκαθαριστεί αυτή η κατάσταση της σήψης και της διαφθοράς. Σε κάθε όμως περίπτωση εμείς καλούμε τις διεθνείς ομοσπονδίες να συνδράμουν το έργο της κυβέρνησης διότι θα πρέπει και οι ίδιες να το έχουν καταλάβει ότι τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι καθόλου θετικά.

Καθήκον τους λοιπόν είναι αντί να προσέρχονται και να κοιτάζουν το δέντρο, να δουν το δάσος. Και το δάσος είναι η εκτεταμένη βία στους αγωνιστικούς χώρους, η έντονη καχυποψία και αμφισβήτηση που εκφράζουν οι Έλληνες φίλαθλοι και η καχυποψία για όλες τις αποφάσεις που παίρνονται, εξαιτίας ενός καθεστώτος διαπλοκής και διαφθοράς το οποίο όλοι το βλέπουν και όλοι το επισημαίνουν.

Η απόφαση λοιπόν της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουμε. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από αυτά τα οποία έχουμε αποφασίσει και τα οποία έχουμε εξαγγείλει και θα μείνουμε πιστοί στις αποφάσεις μας.

Όσον αφορά για το θέμα της επανέναρξης του κυπέλλου είναι ένα θέμα που βρίσκεται στην απόλυτη αρμοδιότητα του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο έχει προσφύγει η ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία κατά την απόφασης οριστικής διακοπής του θεσμού.

Σε ερώτηση για την περίπτωση που η απόφαση του ΣτΕ είναι να συνεχιστεί το κύπελλο, πρόσθεσε:

«Θα γίνει. Θα σεβαστούμε απολύτως την απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου. Είναι υποχρέωσή μας και καθήκον μας».

Τέλος για τις συνέπειες ενός Grexit στο ποδόσφαιρο ανέφερε:

«Μπροστά στη δημόσια τάξη, την κοινωνική ειρήνη και την ευνομία, δεν μπορούν να τίθενται οικονομικά μεγέθη, αλλά θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε τα μεγάλα και σοβαρά και μετά να δούμε τα υπόλοιπα. Είναι στο χέρι της ΕΠΟ να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα. Αν δεν δώσει λύση και αποβληθεί από τις διεθνείς ομοσπονδίες, τότε η κυβέρνηση θα πράξει ότι είναι δυνατόν για να εξυγιανθεί γρήγορα και άμεσα ο χώρος του ποδοσφαίρου».

 

Πέτρος Κωνσταντινέας-Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

KONSTANDINEAS PETROS

«Λειτουργώ ως Έλληνας βουλευτής και η κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ είτε είναι θετική είτε αρνητική. Το ποδόσφαιρο χρειάζεται ένα ηλεκτροσόκ και η κυβέρνηση μας επιμένει σε αυτή την κατεύθυνση για την κάθαρση του αθλητισμού. Η FIFA η UEFA και η ΕΠΟ πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όπως είπε και ο Υπουργός, απέναντι στα άτομα που εμπλέκονται και να εφαρμοστεί ο ηθικός κώδικας βάσει του καταστατικού των διεθνών ομοσπονδιών το οποίο δεν το εφαρμόζει, κάτι που παραδέχθηκαν. Παραδέχθηκαν επίσης και το εξής: ισως θα ήταν καλύτερα να γίνει ένα ηλεκτροσόκ δια στόματος του Κύπριου επικεφαλής της UEFA και ίσως να είναι καλύτερα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχουμε το παράδειγμα της Αγγλίας.

Η Πολιτεία δεν θέλει κανένα Grexit, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Εμείς θέλουμε την κάθαρση στον ελληνικό αθλητισμό και κυρίως στο ποδόσφαιρο όταν όλος ο φίλαθλος κόσμος βιώνει αυτά που βιώνει στο γήπεδο. Το λένε και οι ίδιοι οι παράγοντες που εκπροσωπούν αυτό το πράγμα που ονομάζεται ποδόσφαιρο. Όταν οι ίδιοι δεν προστατεύουν το προϊόν τους δεν μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο. Το χειρότερο απ΄όλα είναι να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. Δεν είναι η κατεύθυνση της ελληνικής κυβέρνησης προς το Grexit. Η ίδια η ΕΠΟ θέλει το Grexit από ό,τι φαίνεται γιατί αν θεσμοθετούσε απλή αναλογική στις εκλογές ανάδειξης της νέας διοίκησης στην ΕΠΟ, που για μένα είναι κυρίαρχο, τον ηθικό κώδικα, τη μεταμόρφωση της διαιτησίας, βάση του καταστατικού της FIFA και της UEFA, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα Grexit. Δεν τα εφαρμόζει η ΕΠΟ, ενώ έπρεπε να είναι εναρμονισμένη, στον ηθικό για παράδειγμα κώδικα της FIFA και της UEFA. Το φωτεινό παράδειγμα είναι ότι στο πρόσφατο ραντεβού δεν γνώριζαν η FIFA και η UEFA, ότι η ΕΠΟ δεν είναι εναρμονισμένη με τον ηθικό κώδικα. Εδώ είδαμε ότι η αυτοκάθαρση στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι με την υπόθεση Πλατινί και Μπλάτερ  έγινε χωρίς να υπάρχουν καν αποφάσεις δικαστηρίων. Το ξεκαθάρισαν μόνοι τους. Η απλή αναλογική στις εκλογές επίσης είναι βασικός στόχος, ο εκδημοκρατισμός δηλαδή του ελληνικού ποδοσφαίρου και όλων των ομοσπονδιών. Σκεφτείτε δηλαδή στο ελληνικό κοινοβούλιο βγήκε πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ. Φανταστείτε το ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τα άλλα κόμματα ή το αντίθετο. Ένα χουντικό σύστημα δηλαδή ή να δημιουργεί άλλες αρχές. Ποιος δεν θέλει τον εκδημοκρατισμό μέσα στις ομοσπονδίες; Είναι απλά τα πράγματα».

 

Νίκος Καρούλιας, Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και του Απόλλωνα

ÓÔÁÈÏÊÙÓÔÏÐÏÕËÏÓ ÊÁÑÏÕËÉÁÓ / ÅÊÄÇËÙÓÇ ÔÏÕ ÐÁÍÅËËÇÍÉÏÕ ÓÕËËÏÃÏÕ ÅËËÇÍÙÍ ÐÑÏÐÏÍÇÔÙÍ ÐÏÄÏÓÖÁÉÑÏÕ (ÐÓÅÐÐ)

«Το Grexit στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχει συμβεί εδώ και πολλά χρόνια και δεν το έχουμε καταλάβει. Το ποδόσφαιρο μας έχει χτιστεί στην άμμο και αργά ή γρήγορα θα γκρεμιστεί όλο μαζί. Πρέπει να επιμείνει ο Κοντονής και ας αποβληθούμε για 1-2 χρόνια. Αυτό είμαι σίγουρος πως θα είναι η σωτηρία του ποδοσφαίρου. Τα λεφτά που προέρχονται από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στις ομάδες, το Τσάμπιονς τις έχουν κάνει να πουλούν και την ψυχή τους στο διάβολο, προκειμένου να πάρουν το πρωτάθλημα ή το Κύπελλο.

Ο Κοντονής πρέπει να αντισταθεί σε όλους αυτούς και να σταματήσει το Κύπελλο. Την απειλή του αποκλεισμού την βλέπω πολύ εκβιαστική, όπως μας εκβιάζουν παντού ως χώρα.  Ας μας κλείσουν ακόμα και την πόρτα των εθνικών ομάδων. Τι πρέπει άλλο να γίνει. Οι άνθρωποι της FIFA και της UEFA θα έπρεπε να έρθουν στην Ελλάδα να δουν τι γίνεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τα συνεχή επεισόδια. Είδαμε τι έγινε στη Λεωφόρο, στο Περιστέρι με την ΑΕΚ και τονΑτρόμητο, στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, στη Λευκάδα που έδωσαν ραντεβού θανάτου που μπορεί να οδηγούσε και σε νεκρούς. Αυτό δεν μας ενδιαφέρει καθόλου; Τον κόσμο και τους φιλάθλους πρέπει να τους προστατέψει η Πολιτεία. Τι άλλο πρέπει να δούμε για να παρθούν σοβαρές αποφάσεις. Κάποιος πρέπει να έχει τα κότσια και να πει «Όχι αυτό το ποδόσφαιρο δεν αξίζει για τους έλληνες». Ακόμα και ο Παναθηναϊκός  που δεν είναι υπέρ του Grexit τι φοβάται; Μήπως δεν βγει στην Ευρώπη αυτός και οι άλλοι και χάσει τα 5 εκατομμύρια ευρώ; Δεν έχει σωτηρία το ποδόσφαιρο. Αυτή τη στιγμή το ποδόσφαιρο το ελέγχει ο Ολυμπιακός. Αύριο η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός. Και τι θα βγει μ΄αυτό;

Αν δεν γκρεμιστεί το ποδόσφαιρο μας και να ξαναχτιστεί από την αρχή δεν υπάρχει σωτηρία. Του χρόνου θα έχουμε τα ίδια προβλήματα. Πάλι τα ΜΑΤ στα γήπεδα, πάλι διακοπές παιχνιδιών, δεν υπάρχει σωτηρία σε αυτό το ποδόσφαιρο. Μπορεί η άποψη μου να είναι εξτρεμιστική αλλά πιστεύω πως έτσι πρέπει να γίνει»

 

Σαμ Αντόου, Διευθυντής Επικοινωνίας και Γραμματέας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νιγηρίας 

Nigeria-Football-Federation

«Δεν είμαστε χαρούμενοι για το Nixit στη Νιγηρία γιατί το ποδόσφαιρο είναι το εθνικό μας σπορ. Δεν συμμετέχουμε σε διεθνείς αγώνες και ο κόσμος δεν είναι χαρούμενος. Έχουμε κρίση στο ποδόσφαιρο. Ο λαός μας περιμένει την ομάδα να παίζει-την Εθνική ομάδα- και επειδή αυτό δεν συμβαίνει είμαστε όλοι δυσαρεστημένοι. Γι΄αυτό χρειαζόμαστε τις διεθνείς διοργανώσεις και εφόσον αυτό δεν συμβαίνει, δημιουργεί πρόβλημα τόσο στο λαό όσο και στην κυβέρνηση της Νιγηρίας ».

 

Σάκης Τσιώλης-Προπονητής

tsiolis

«Εκείνη την εποχή με προσέγγισε ένας μάνατζερ από τη Γερμανία και μαζί με τον παλιό μου παίκτη τον Οκότσα ο οποίος ήταν και τεχικός διευθυντής της ομοσπονδίας και τον Τζέρι Ούγκεν τον προπονητή τερματοφυλάκων που είχα στην Τρίπολη και μου πρότειναν να αναλάβω την Εθνική ομάδα της Νιγηρίας.

Μετά τις απαραίτητες διαδικασίες και ενώ τα συμβόλαια ήταν έτοιμα για να τα υπογράψω στην Αθήνα, έγινε ένα επεισόδιο με αντάρτες στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, ήρθε και ο αποκλεισμός από τη FIFA , έπεσε και η διοίκηση της ομοσπονδίας, η οποία είχε προετοιμάσει όλο το πλάνο της συνεργασίας μας  και έτσι δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ αυτή η εμπειρία. Για 2-3 μήνες δεν υπήρχε καμμία δραστηριότητα για την Εθνική τους ομάδα.

Όσον αφορά το Grexit, πιστεύω πως δεν θα φέρει τη λύση. Μετά από 2-3 χρόνια δεν θα πρέπει και πάλι η Ελλάδα να υπακούσει στους κανόνες της UEFA;  Τι θα κάνει; Ξεχωριστό πρωτάθλημα για πάντα μόνη της. Για να κάνεις κάτι για την Ελλάδα ναι.  Η UEFA δεν θα αλλάξει. Αυτή θα είναι και του χρόνου και μετά από δύο χρόνια και πάντα. Το μόνο που θα καταφέρει ένα Grexit θα είναι να σταματήσει να βλέπουμε τα ευρωπαϊκά παιχνίδια-των ελληνικών ομάδων- που χαιρόμαστε να τα βλέπουμε.

Στην Αγγλία επί εποχής Θάτσερ, βγήκαν από την Ευρώπη μετά τα επεισόδια στο Χέιζελ, αλλά όταν ξαναμπήκαν στη UEFA τήρησαν τους κανόνες της και τους τηρούν και σήμερα».

 

 

Την έρευνα επιμελήθηκαν οι Διονύσης Δελής, Ανδρέας Χανιάς, Στέφανος Λεμονίδης, Κωνσταντίνα Πλαστήρα και Απόστολος Βαξεβανέλλης

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων