ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Η Generation 2.0, για την εφαρμογή του νόμου για την κτήση ελληνικής ιθαγένειας

Το Generation 2.0 είναι μία οργάνωση νέων μεταναστευτικής και μη καταγωγής, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα, την πολυπολιτισμικότητα. Εδώ και δέκα χρόνια βοηθούν στην ένταξη, δίνουν χρηστικές πληροφορίες, συμβουλές και υποστηρίζουν ανθρώπους μεταναστευτικής καταγωγής, μετανάστες και πρόσφυγες, πραγματοποιώντας καμπάνιες ενημέρωσης αλλά και διεκδίκησης δικαιωμάτων, όπως η καμπάνια «Ισότιμοι Πολίτες».

Όταν τον περασμένο Ιούλιο ψηφίστηκε ο νέος νόμος 4332/2015 που τροποποίησε τις διατάξεις του Κώδικα Ιθαγένειας αναφορικά με τους τρόπους κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν ή/και πήγαν σχολείο στην Ελλάδα, θεωρήθηκε ότι έγινε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

 Επισκεφθήκαμε το γραφείο των Generation 2.0 και μιλήσαμε με τον Νίκο Ουντουμπιτάν και την Ανδρομάχη Παπαϊωάννου, για το νέο νόμο, καθώς η οργάνωση βοηθά τους αιτούντες να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και παρακολουθεί την πορεία των αιτήσεων:

«Έχουμε να πούμε για την ψήφιση του νόμου και τη μη εφαρμογή του, οι υπηρεσίες δεν ήταν έτοιμες για να ξεκινήσει η έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών, επικράτησε σύγχυση, είναι μεγάλος ο αριθμός των ενδιαφερόμενων και αντίστοιχα ο αριθμός των αιτήσεων. Ιθαγένεια έχουν πάρει μέχρι τώρα μόνο ανήλικα παιδιά, που χρειάζονται λιγότερα δικαιολογητικά, περίπου 100 παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Όσον αφορά τους ενήλικους, δεν έχει εξεταστεί κανένας φάκελος. Το ηλεκτρονικό σύστημα που είναι απαραίτητο για να ξεκινήσει η διαδικασία απουσιάζει μέχρι σήμερα, και η ενημέρωση που έχουμε από το αρμόδιο Υπουργείο είναι ότι η ανάδοχος εταιρεία θα αναλάβει το έργο τον Απρίλιο του 2016. Αν υποθέσουμε ότι τότε θα ξεκινήσουν να εξετάζονται οι πρώτες αιτήσεις, πότε θα βγει η πρώτη ιθαγένεια; Μιλάμε για ένα νόμο ο οποίος είναι μεν νόμος του κράτους αλλά στην ουσία δεν εφαρμόζεται.

Σαν οργάνωση κατευθύνουμε τους ενδιαφερόμενους σχετικά με τη διαδικασία, ποια είναι τα δικαιολογητικά, από ποιες υπηρεσίες θα τα λάβουν, ποιες είναι οι καθυστερήσεις. Πρέπει να γνωρίζουν ότι ακόμα και αν μαζέψουν τα απαιτούμενα χαρτιά και τα καταθέσουν σε μία Διεύθυνση Ιθαγένειας, αυτό δε σημαίνει ότι η αίτησή τους έχει ξεκινήσει να εξετάζεται. Τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει αυτή η καθυστέρηση κυρίως αφορούν στους ενήλικους. Μπορεί να σχετίζεται με την είσοδο σε κάποιο Ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που έχει ως προαπαιτούμενο την ελληνική ιθαγένεια, για παράδειγμα οι στρατιωτικές σχολές, δεύτερον τελειώνοντας το πανεπιστήμιο χωρίς ιθαγένεια δε γίνεσαι δεκτός σε κάποιος επαγγελματικούς συλλόγους, ή δε μπορείς να βγάλεις άδεια εργασίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπήρξε ενημέρωση, για να γνωρίζουν αυτοί οι άνθρωποι, ποια θα είναι η πορεία τους.»

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη-αρχείο 16.02, για τις δράσεις και τις υπηρεσίες της Generation 2.0:

Αθήνα, η πόλη μας

 

Multikulti τουρνουά streetball στους Αμπελόκηπους, τον Ιούνιο του 2015. Νέοι και νέες με καταγωγή από 11 διαφορετικές χώρες δείχνουν με το δικό τους τρόπο ποια είναι ή νέα γενιά Ελλήνων Πολιτών.

basket gen 2

basket gen2

basketgen2

Πληροφορίες και επικοινωνία:

https://www.facebook.com/secondgenerationgreece/
http://g2red.org/

 

από Νάνσυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων