ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Έρευνα του Αθήνα 9.84 για την Υγεία

Τα προβλήματα του εθνικού συστήματος υγείας παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, στη μεγάλη έρευνα του «ΑΘΗΝΑ 9.84» και το συμπέρασμα είναι άκρως απογοητευτικό. Οι στρεβλώσεις και η κακοδιαχείριση παραμένουν ακόμα, όπως και πριν την 6χρονη οικονομική κρίση, οι βασικές αιτίες για τη δυσλειτουργία του δημόσιου τομέα υγείας.

Η διαπίστωση αυτή ανήκει στον ίδιο τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος σε συνέντευξή του στον «Αθήνα 9.84» αποκάλυψε τις παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει, ενώ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητές Οικονομικών της Υγείας, γιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς περιέγραψαν την ανεπάρκεια του συστήματος, τις γενεσιουργές αιτίες και τις λύσεις που μπορούν να βγάλουν το κοινωνικό κράτος από το αδιέξοδο.

Στην έρευνα του Αθήνα 9.84 καταγράφηκαν αναλυτικά τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία με τα κλειστά κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, τις ελλείψεις σε φάρμακα και αναλώσιμα υλικά, τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τους κινδύνους που παραμονεύουν από την εξάντληση των γιατρών και των νοσηλευτών που δουλεύουν πάνω από τα όρια τους.

Μαρτυρίες ασθενών αντικατοπτρίζουν ακριβώς την αίσθηση που έχει ο πολίτης απέναντι στις δημόσιες δομές υγείας, ενώ Έλληνες γιατροί εξηγούν γιατί αναγκάστηκαν να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό.

Για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία μίλησαν οι:

* Ηλίας Σιώρας, γιατρός και πρόεδρος εργαζομένων νοσοκομείου Ευαγγελισμός

«Έχουμε 950 κλίνες και 2.500 – 3.000 εργαζόμενους. Το πρώτο πρόβλημα είναι ο όγκος δουλειάς. Έχουμε 250 εισαγωγές σε κάθε γενική εφημερία, λες και είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Δεύτερον, το προσωπικό είναι μειωμένο κατά το 1/3… Το τρίτο πρόβλημα είναι το χρηματοδότηση. Τους τελευταίους μήνες ζήσαμε το οξύτατο πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων και υγειονομικού υλικού γενικά… Η λίστα αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία είναι 3,4 και 5 μήνες. Στα χειρουργεία δεν προλαβαίνουμε, ειδικά στα καρδιοχειρουργικά η λίστα είναι 1,5 – 2 μήνες…».

* Παναγιώτης Χαλβατζιώτης, εκπρόσωπος γιατρών στο ΔΣ του νοσοκομείου »Αττικόν»

«Η ναυαρχίδα του ΕΣΥ, το “Αττικόν”, καταγράφει αύξηση των εξετασθέντων από το 2010 μέχρι το 2015 κατά 233% και των εισαγωγών κατά 220%, αλλά με τους ίδιους πόρους, τα ίδια κρεβάτια, και λιγότερο προσωπικό… Παρατείνεται η αναμονή των ασθενών προς χειρουργείο, άνθρωποι με κατάγματα που υποφέρουν από 6 – 7 ημέρες η παραμονή τους για να χειρουργηθούν έγινε 10 – 11 μέρες… Η υπερκόπωση αυτή δημιουργεί λάθη και προβλήματα… Το 2012 το Αττικό είχε 109 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό, το 2015 είχε 75 εκατ. και το 2016 έχει 61 εκατ. μόνο. Λόγω του μειωμένου προϋπολογισμού, θα πρέπει να κόψουμε αναλώσιμα, για παράδειγμα, η τοποθέτηση ενός ενδοφθάλμιου φακού γινόταν πριν σε δέκα άτομα το μήνα και τώρα γίνεται σε πέντε άτομα, γιατί θα προμηθευτούμε μόνο πέντε… Ο ΕΟΠΥΥ χρωστά στο “Αττικόν” 200 εκατ… Αν τα είχαμε αυτά τα χρήματα, δεν θα χρειαζόμασταν καν την κρατική επιχορήγηση. Έχουμε εξοπλισμό, χώρους, αλλά δεν έχουμε προσωπικό να αναπτυχθεί και η ΜΕΘ των παίδων…».

* Γιώργος Μαρίνος, γιατρός και υπεύθυνος εξωτερικών ιατρείων στο νοσοκομείο »Λαϊκό»

«Στο Λαϊκό νοσοκομείο, σε κάθε εφημερία έρχονται 800 άτομα και μόνο ένα 10% είναι επείγον περιστατικό… Πρέπει το ΕΣΥ να γυρίσει σελίδα, να αξιολογήσει τόσο το προσωπικό του όσο και τις μονάδες του… Δεν γίνεται να έχουμε τριάντα ορθοπεδικές κλινικές στην Αθήνα και αυτή τη στιγμή να υπάρχει για ένα κάταγμα ισχίου πέντε ημέρες αναμονή για χειρουργείο, επειδή έχουμε έλλειψη προσωπικού… Πρέπει να δούμε τις ανάγκες που έχει η ελληνική κοινωνία και να επανεξετάσουμε το κόστος λειτουργίας και την αποτελεσματικότητα του ΕΣΥ…».

* Πάνος Παπανικολάου, γιατρός στο γενικό νοσοκομείο Νίκαιας

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε μια μεγάλη επιδείνωση της δυσκολίας παροχής υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς και της δυσκολίας στις δυνατότητες που παρέχει το σύστημα στο μαχόμενο προσωπικό, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών… Η δυνατότητα των ασθενών να έχουν ποιοτική περίθαλψη έχει υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό, διότι δεν λειτουργεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ο ασθενής αναγκάζεται να καταφεύγει στα εξωτερικά ή επείγοντα τμήματα των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να περιμένει πολλές ώρες για να εξεταστεί… Αν τώρα χρειαστεί κάποιος να νοσηλευτεί, αντιμετωπίζει τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό και αναλώσιμα. Υπάρχουν πάνω 200 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού και οι ανάγκες ξεπερνούν τις 300, με αποτέλεσμα οι συγγενείς των ασθενών να αναλαμβάνουν μέρος της νοσηλείας…».

Για τα Κέντρα Υγείας στην περιφέρεια:

* Κώστας Μπακογιάννης, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

«Αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας και σε επίπεδο στελέχωσης αλλά και σε επίπεδο βασικών υποδομών. Εμείς σαν περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έχουμε πάρει μια πρωτοβουλία και έχουμε δεσμεύσει ένα χρηματικό ποσό που ξεπερνά τις 120.000 ευρώ, από το καλοκαίρι για να μπορούν να προμηθευτούν τα κέντρα υγείας τα βασικά όπως γάζες. Δυστυχώς, όμως, το υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμα τον τρόπο να τα αξιοποιήσει.. Πολλές φορές κάνουμε πράγματα που δεν είναι στις αρμοδιότητες μας, όπως να βάζουμε καύσιμα στα ασθενοφόρα ή να βρίσκουμε τρόπους να ενισχύουμε το προσωπικό… Επιπλέον έχουμε αποφασίσει να δώσουμε χρηματικά κίνητρα στους αγροτικούς γιατρούς να έρθουν στην περιφέρεια μας, διότι οι θέσεις δεν καλύπτονται…».

* Φοίβος Κακαβίτσας, γιατρός του Κέντρου Υγείας στον Άγιο Αθανάσιο Κέρκυρας

«Το Κέντρο Υγείας Αγίου Αθανασίου στη Βόρεια Κέρκυρα καλύπτει από τα μικρά νησάκια της Βορείου Κέρκυρας -Μαθράκι – Οθωνοί – Ερεικούσα- και φτάνει μέχρι το αεροδρόμιο 30.000 άτομα και εξυπηρετεί σε μηνιαία βάση εξυπηρετεί 4.500 άτομα. Είμαστε έξι γενικοί ιατροί και σαν σύνολο γιατρών στην περιοχή είμαστε 13… Υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και αναλώσιμα. Στις εφημερίες δεν έχουμε ούτε ασθενοφόρο ούτε νοσηλεύτρια. Για να τυπώσουμε συνταγές οι κάτοικοι βάζουν ρεφενέ και αγοράζουν χαρτί…».

Για τις ΜΕΘ:

* Βασίλης Μπέκος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας

«Η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας μας είναι παρόμοια τα τελευταία 10 – 12 χρόνια… Έχουμε περίπου 600 κρεβάτια και κλειστά είναι περίπου 150… Η βασική αιτία είναι η έλλειψη εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού… Τα κρεβάτια σαφώς δεν επαρκούν και μια παράμετρος είναι ότι πολλοί ασθενείς τελικού σταδίου που αντί να νοσηλεύονται σε κρεβάτια μέσα στον θάλαμο ή ακόμα και στο σπίτι τους και να έχουν μια ποιοτική παρηγορητική θεραπεία, παραμένουν στη ΜΕΘ… Η σύγκρουση τόσο με τις διοικήσεις, όσο και με τους συγγενείς των ασθενών στη διεκδίκηση ενός κρεβατιού που εμείς δεν μπορούμε να προσφέρουμε είναι καθημερινό φαινόμενο… Πολλά είναι τα περιστατικά που μου έχουν χαραχθεί στη μνήμη. Θα σας πω το πιο πρόσφατο όπου μια νέα γυναίκα, μητέρα δυο παιδιών, έπρεπε να νοσηλευτεί άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας… Αφήσαμε έναν ασθενή που δεν είχε καμία πιθανότητα επιβίωσης να “σβήσει”, για να κρατήσουμε μια νέα γυναίκα στη ζωή…».

* Άρης Δάγλας, γενικός γραμματέας της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας

«Από το 2008 δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί 10.000 νοσηλευτές… Τα κλειστά κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι περίπου 200, λόγω έλλειψης προσωπικού… Κάθε μέρα σε όλα τα νοσοκομεία ασθενείς καταλήγουν πριν βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ… Οι ελλείψεις είναι δραματικές. Χαρακτηριστικά, στο Παρανέστι Δράμας με -17 βαθμούς δεν έχουν βάλει πετρέλαιο ακόμα ή στο Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο στην Αθήνα δανείζονται φάρμακα από τα κοινωνικά ιατρεία… Έχουμε 8.000 άνεργους νοσηλευτές, ενώ 1.700 έχουν μεταναστεύσει σε Αγγλία και Γερμανία, τη στιγμή που οι κενές οργανικές θέσεις στην Ελλάδα είναι περίπου 15.000… Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν ανανεώνεται και ο μέσος όρος ηλικίας είναι 40 ετών. Στον Ευαγγελισμό σε ορισμένες κλινικές είναι ένας νοσηλευτής για 50 ασθενείς… Τα λάθη είναι πολύ πυκνά, επαναλαμβανόμενα, αλλά ανθρώπινα».

* Νίκος Παπαευσταθίου, διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας

«Το πρόβλημα με τις ελλείψεις σε ΜΕΘ δεν είναι τωρινό φαινόμενο… Θα πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν κάποιες περίοδοι, κυρίως το χειμώνα, που εξαιτίας των αναπνευστικών λοιμώξεων, αλλά και των επιπλοκών από τον ιό της γρίπης, παρουσιάζεται αυξημένη ζήτηση σε κλίνες ΜΕΘ… Αυτό που πρέπει κάποια στιγμή να γίνει στη χώρα μας είναι ότι πρέπει να θεσπιστούν κάποια ιατρικά κριτήρια με βάση τα οποία ένας ασθενής μπορεί και πρέπει να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ… Το αμέσως προσεχές διάστημα θα βγει μια προκήρυξη μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ για δύο έτη που θα αφορά 400 νοσηλευτές και 100 γιατρούς αποκλειστικά για τη στελέχωση των ΜΕΘ σε πανελλαδικό επίπεδο…»

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς:

* Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Γιατρών Αθηνών “ΚΕΦΙ”

«Τα προβλήματα μας είναι μεγάλα. Οι λίστες αναμονής από τη στιγμή της διάγνωσης μέχρι την αφαίρεση του όγκου ξεκινούν από 20 μέρες μέχρι και 1,5 μήνα. Πολλοί ασθενείς καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, με δανεικά ή με κάποιες οικονομίες που έχουν και μετά, όταν έρχεται το πακέτο των ακτινοβολιών που δεν μπορούν να πληρώσουν, βλέπουμε τις ουρές στα δημόσια νοσοκομεία. Τώρα έχουμε ελλείψεις σε φάρμακα χημειοθεραπευτικά, όχι τόσο στα ακριβά, αλλά στα φθηνά… Εδώ και μήνες λείπει ένα βασικό φάρμακο για τα κοκτέιλ των χημειοθεραπειών που κάνει 3,5 ευρώ, γιατί δεν το παραγγέλνουν έγκαιρα… Για τις ακτινοθεραπείες, το νοσοκομείο “Αγ. Σάββας” μπορεί να έχει λίστα αναμονής τρεις και τέσσερις μήνες… Οι ασθενείς νιώθουν χάλια, παραμελημένοι, ξοφλημένοι…».

* Νίκος Τσιακαλάκης, υπεύθυνος επικοινωνίας του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”

«Τους τελευταίους μήνες του 2015 οι ασθενείς με AIDS βρέθηκαν χωρίς φάρμακα καθώς τα ράφια των φαρμακείων των νοσοκομείων είχαν αδειάσει, με αποτέλεσμα να μείνουν για ημέρες ακάλυπτοι, χωρίς θεραπεία… Παρά το γεγονός ότι κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί, το κυρίαρχο πρόβλημα των οροθετικών ασθενών παραμένει η έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων, καθώς ακόμη και σήμερα δεν έχει βρεθεί μια μόνιμη και βιώσιμη λύση που θα ήταν ένας ξεχωριστός προϋπολογισμός για την προμήθεια των φαρμάκων αυτών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας…».

* Βάσω Μαράκα, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

«Μείζον πρόβλημα για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι οι επιβαρύνσεις στα φάρμακα… Το ποσοστό που πλήρωναν ήταν 0% και τώρα έχει φτάσει μέχρι και 35%… Επιπλέον, υπάρχει ταλαιπωρία στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, κυρίως στην προμήθεια των φαρμάκων…».

* Γιώργος Καστρινάκης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Νεφροπαθών

«Είμαστε σε μια εποχή που πρέπει να δώσουμε μάχη για τα αυτονόητα χωρίς να μπορούμε πάντα να μπορούμε να τα εξασφαλίσουμε… Έχουμε γυρίσει στην αιμοκάθαρση που κάναμε πριν από είκοσι χρόνια. Έτοιμες μονάδες αιμοκάθαρσης δεν λειτουργούν γιατί δεν έχουν γιατρό, όπως, για παράδειγμα, στη Νάξο… Η online αιμοκάθαρση έχει κοπεί από τα δημόσια νοσοκομεία λόγω έλλειψης κονδυλίων… Υπάρχει πρόβλημα στα φαρμακεία των νοσοκομειακών. Έκανα μια εβδομάδα για να βρω μια αμπούλα σιδήρου…»

* Γιώργος Βήχας, γιατρός, υπεύθυνος του Μητροπολιτικού Ιατρείου Ελληνικού

«Το κοινωνικό ιατρείο Ελληνικού λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια, με περισσότερες από 46.000ι ιατρικές επισκέψεις. 1.200 – 1.300 άτομα επισκέπτονται κάθε μήνα το κοινωνικό ιατρείο του Ελληνικού και είναι 300 εθελοντές… Πέρα από την αύξηση των ανασφάλιστων ασθενών πλέον αντιμετωπίζουμε και την αύξηση των ασφαλισμένων ασθενών που δεν μπορούν να πληρώσουν το ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακα ή τις εξετάσεις τους… Η αλληλεγγύη των πολιτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τροφοδοτεί το ιατρείο με φάρμακα, εμβόλια, γάλατα κ.λπ.».

* Αθανάσιος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ

«Οι εισακτέοι των Ιατρικών σχολών σε όλες τις σχολές της χώρας είναι περίπου 1.000 ετησίως και με τις ειδικές κατηγορίες -πολύτεκνοι, αθλητές και όσοι πριμοδοτούνται με μόρια- υπολογίζονται στους 1.400… Τόσα περίπου και αποφοιτούν… Υπερκαλύπτουν τις ανάγκες των ιατρικών αναγκών της χώρας, ωστόσο προσπαθούμε σε όλα τα επίπεδα να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου να περιοριστεί η εκροή »εγκεφάλων»… Περίπου 30 % των αποφοίτων της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας επιλέγουν να συνεχίσουν την μετεκπαίδευσή τους στο εξωτερικό…».

Ακούστηκαν μαρτυρίες Ελλήνων γιατρών που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό:

* Δ. Κυπαρισσόπουλος, γιατρός, επιμελητής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Οξφόρδης

«Οι λόγοι που με έδιωξαν -δεν είναι τυχαία η λέξη- να πάω στο εξωτερικό είναι οι ίδιοι με τους λόγους που υπάρχουν και σήμερα, άσχετα αν εγώ έφυγα πριν από την κρίση… Στο τέλος της ειδικότητας μου ανακάλυψα ότι είχα δύο επιλογές. Η μία ήταν να το παίζω γιατρός και η άλλη ήταν να γίνω γιατρός… Γιατροί καλοί υπάρχουν. Είναι ένα έξυπνα δομημένο σύστημα και ξέρει να ανιχνεύει, να προωθεί και να ανταμείβει τους καλούς…».

* Β. Ανυφαντάκης, δερματολόγος στο Παρίσι και συνεργάτης του νοσοκομείου St. Louis

«Δεν υπάρχουν πάρα πολλοί γιατροί και δεν υπάρχουν, διότι στη Γαλλία το να είσαι γιατρός δεν έχει καμία ιδιαίτερη, εξαιρετική αμοιβή. Δεν μιλάμε για μισθούς τους οποίους μπορούμε να πούμε πως είναι υψηλότεροι από κάποια άλλη δουλειά… Πριν από την κρίση, το επίπεδο ζωής των συναδέλφων μου στην Ελλάδα με τους οποίους έχω κάποιες επαφές, ήταν πολύ υψηλότερο από ότι στη Γαλλία… Εδώ είναι πιο εξελιγμένο και πιο ανεπτυγμένο το σύστημα του γενικού γιατρού, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και λειτουργεί ως συντονιστής με τους ειδικούς γιατρούς… Υπάρχει ένας αριθμός κοινωνικής ασφάλειας ο οποίος συνοδεύεται από μία πράσινη κάρτα. Με αυτή την πράσινη κάρτα, η οποία λέγεται carte vitale, ο ασθενής, ο ασφαλισμένος, πηγαίνει είτε στο φαρμακείο είτε στον ιδιωτικό γιατρό είτε στο νοσοκομείο. Οπότε υπάρχει μία αντιστοιχία και μια ταυτοποίηση των ιατρικών και φαρμακευτικών πράξεων για κάθε ασθενή… Επίσης, υπάρχουν δύο παράλληλα συστήματα. Ένα υποχρεωτικό σύστημα, το οποίο λέγεται securite sociale, το οποίο αναλαμβάνει ας πούμε το 65% του κόστους της κάθε πράξης, της αναγνωρισμένης τιμής από το κράτος. Και υπάρχει και το άλλο, αυτό που λέμε συμπληρωματική ασφάλεια, η οποία δεν είναι υποχρεωτική και η οποία καλύπτεται από έναν οργανισμό, ο οποίος μπορεί να είναι είτε ιδιωτικός είτε δημόσιος και αναλαμβάνει να καλύψει το υπόλοιπο ποσοστό, ένα 35% που μένει, της αναγνωρισμένης τιμής από το κράτος… Γενικά το σύστημα υγείας έχει μια καλή οργάνωση και λειτουργεί καλά. Αυτό που διαφέρει είναι ότι είναι καλά οργανωμένο. Βέβαια, είναι ελλειμματικό. Δηλαδή αυτή τη στιγμή παρουσιάζει 7,4 δισ. ευρώ έλλειμμα… Προσπαθούν να κάνουν περικοπές… Και βέβαια όταν γίνονται οικονομίες, αυτό έχει κάποιο αντίκτυπο στις υπηρεσίες που προσφέρονται».

* Α. Γκρεμούτης, αγγειοχειρουργός στην πανεπιστημιακή κλινική της Φρανκφούρτης

«Το σύστημα βασίζεται στον οικογενειακό γιατρό, όπως ήταν παλαιότερα στην Ελλάδα. Εξετάζεσαι μόνο για χειρουργεία που δεν είναι επείγοντα. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορείς να καλέσεις το ασθενοφόρο ή να πας μόνος σου στο νοσοκομείο… Για μη επείγουσες εξετάσεις υπάρχει ο οικογενειακός γιατρός, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και στην Ελλάδα. Το σύστημα υγείας της Γερμανίας έχει βέβαια τα προβλήματα του, αλλά με αυτό τον τρόπο αποσυμφορίζουν τα δημόσια νοσοκομεία, ένα βασικό πρόβλημα της Ελλάδας… Δεν υπάρχει διάκριση στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις και η απαραίτητη θεραπεία. Σε δεύτερο χρόνο τα νοσοκομεία βλέπουν πως θα τακτοποιήσουν τα οικονομικά θέματα».

* Ι. Γιαννακόπουλος, ορθοπεδικός χειρουργός στο ακαδημαϊκό νοσοκομείο στο Ντύσελντορφ, Ρηνανία – Βεστφαλία και αντιπρόεδρος Ελλήνων και Κυπρίων Γιατρών “Γένεσις”

«Στη Γερμανία έχει ήδη οργανωθεί το σύστημα για τους πρόσφυγες. Είναι ασφαλισμένοι ως προς την ιατρική τους περίθαλψη και τις πρώτες βοήθειες… Στο κρατίδιο Ρηνανίας – Βεστφαλίας υπάρχουν 2.000 γιατροί Έλληνες και Κύπριοι. Επειδή θέλαμε να οργανωθούμε, δημιουργήσαμε αυτόν τον σύλλογο και μετρά ένα χρόνο ζωής… Ο σύλλογος έχει πολλές φιλανθρωπικές δράσεις κυρίως στην Ελλάδα…».

Για τα οικονομικά προβλήματα του κλάδου και τον ΕΟΠΥΥ:

* Ηλίας Μόσιαλος, είναι καθηγητής της πολιτικής της υγείας και διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics

«Έχει σπάσει πλέον το “πύον” του ανορθολογισμού στο σύστημα υγείας. Από τη μια μεριά διαθέτουμε αρκετές δαπάνες, δηλαδή περίπου το 9% του ΑΕΠ για την υγεία, δηλαδή κανονικά δεν θα έπρεπε να έχουμε τέτοια προβλήματα. Από την άλλη μεριά τα χρήματα αυτά δεν διατίθενται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο… Με αυτή την έννοια το ποσοστό των δημοσίων δαπανών στην Ελλάδα είναι το χαμηλότερο από τον μέσο όρο ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά ακόμα και σε αυτό υπάρχουν ανορθολογισμοί… Είναι ένα σύστημα που έχει πολλά “μαγαζάκια”, πάνω από 2.000 κλινικές που δεν δικαιολογούνται σε νοσοκομειακό επίπεδο για μία χώρα του μεγέθους της Ελλάδας και αυτό αντανακλά τις πελατειακές σχέσεις, αντανακλά σχέσεις εξουσίας μέσα στο σύστημα υγείας… Αν δεν υπάρξει συνεννόηση του πολιτικού συστήματος και μία βασική συμφωνία επί των οικονομικών μεγεθών… Πρέπει να υπάρξει αναγνώριση των προβλημάτων, γιατί, αυτή την στιγμή, δεν υπάρχει αναγνώριση του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας. Αυτό που έχουν κάνει οι κυβερνήσεις είναι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Η Ελλάδα απέτυχε μετά από 6 – 7 χρόνια κρίσης να έχει το δικό της εθνικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης… Τα περισσότερα φάρμακα που καταναλώνονται στην Ελλάδα είναι εισαγόμενα και είναι κι αυτό μία παρενέργεια κακοδιαχείρισης πολλών ετών… Το 1990 το 84% των φαρμάκων της κατανάλωσης στην Ελλάδα ήταν εσωτερικής παραγωγής, όχι μόνο από ελληνικές αλλά και πολυεθνικές εταιρείες που είχαν τα εργοστάσια τους στην Ελλάδα… Από 1 δισ. που ήταν οι φαρμακευτικές δαπάνες το 2000, το 2009 έφτασαν τα 5,5 δισ….».

* Παναγιώτης Ψυχάρης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΠΕΔΥ Αττικής

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που επισκέπτονται τα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ είναι ότι δεν βρίσκουν τις ειδικότητες που χρειάζονται… Επίσης, δεν λειτουργούν τα εργαστήρια και αναγκάζεται ο ασφαλισμένος να κάνει ιδιωτικά τις αιματολογικές ή άλλες εργαστηριακές εξετάσεις, πληρώνοντας το αντίστοιχο ποσοστό συμμετοχής… Υπάρχουν ακτινολογικά εργαστήρια που δεν λειτουργούν, όχι γιατί δεν έχουν γιατρούς ή προσωπικό, αλλά επειδή λείπουν απλά αναλώσιμα υλικά ή παθαίνει βλάβη ένα μηχάνημα και αντί να επισκευαστεί σε 2 – 3 ώρες, κάνει μία εβδομάδα… Πριν από 2 – 3 εβδομάδες δύο πολυϊατρεία σε Λάρισα και Αθήνα δεν γινόταν η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, γιατί δεν είχαν πληρώσει τον ΟΤΕ και δεν μπορούσαν να μπουν στο ίντερνετ και να έχουν online σύστημα… Πριν από το μνημόνιο το 2009 οι γιατροί του τότε ΙΚΑ ήταν 8.000 και εξυπηρετούσαν το 70% του πληθυσμού. Σήμερα εξυπηρετούν το 100% του πληθυσμού και είναι μόνο 2.300 γιατροί».

* Κυριάκος Σουλιώτης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, επιστημονικός συνεργάτης και επισκέπτης καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

«Απαντήσαμε στην υπερβολή του παρελθόντος με μία υπερβολή με αρνητικό πρόσημο. Όπως είχαμε φτάσει σε δείκτες ρεκόρ σε ό,τι αφορά τις σπατάλες, έτσι τώρα έχουμε περικοπές στην υγεία… Ο μνημονιακός στόχος για την υγεία έλεγε ότι έπρεπε να προσεγγίζει το 6% του ΑΕΠ. Σήμερα είμαστε μια μονάδα κάτω και αν υπολογίσουμε την υποχώρηση του ΑΕΠ, οι όροι για την υγεία δεν επαρκούν… Η Ελλάδα εμφανίζει σε σχέση με τις χώρες του ΟΟΣΑ τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ και τη μεγαλύτερη μείωση των δαπανών. Ο ΕΟΠΥΥ σήμερα παίρνει περίπου 500 εκατ. ευρώ κρατική επιχορήγηση, πολύ λιγότερα από το 1% του ΑΕΠ που του αναλογεί… Η υγεία πρέπει να γίνει πολιτική προτεραιότητα. Από το 2004 που είχαμε το νόμο για την πρωτοβάθμια φροντίδα, δεν έχει γίνει τίποτα για την πρωτοβάθμια… Έχει τριπλασιαστεί η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη στο 30%. Από τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά 50%, υπολογίσαμε ότι σε φόρους και εισφορές χάσαμε 500 εκατ. ευρώ την περίοδο 2010 – 2012. Είχαμε 10.000 απολύσεις… Για κάθε 100 εκατ. ευρώ μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, τα 47 χάνονται από φόρους και εισφορές και για κάθε 1 εκατ. ευρώ χάνονται 3,5 – 4 θέσεις εργασίας».

* Αθανάσιος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ

«Μετά από έξι χρόνια και τώρα πάμε στον έβδομο χρόνο οικονομικών περιορισμών, οι οποίοι οπωσδήποτε έχουν επηρεάσει και την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια αλλά και την τριτοβάθμια περίθαλψη… Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία, υπάρχουν ενδείξεις -από μελέτες που έχουν γίνει- που δείχνουν ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία του μόνιμου ενήλικου πληθυσμού της Ελλάδας είναι εμφανής και μία ελαφρά τάση επιδείνωσης ιδιαίτερα μετά το 2010… Επίσης, διαπιστώνεται από μελέτες μικρή ικανοποίηση του πληθυσμού από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και κυρίως στην πρόσβαση λόγω οικονομικού κόστους… Το αισιόδοξο ωστόσο είναι το γεγονός ότι η πρόσβαση και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα…».

* Χρήστος Δερβένης, συντονιστής – διευθυντής του χειρουργικού τμήματος στο Νοσοκομείο “Αγία Όλγα”, γιατρός που συμμετείχε στην θεσμοθέτηση και υλοποίηση ως σύμβουλος του τότε υπουργού υγείας, Παρασκευά Αυγερινού, του υπουργού ο οποίος θεσμοθέτησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας το 1983

«Από το 1983 έως σήμερα έχουμε ένα σύστημα που δεν έχει αξιολογηθεί ποτέ επί της ουσίας, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε μία σχεδόν πλήρη κατάρρευση του συστήματος… Πρέπει να φύγουμε από κατεστημένες νοοτροπίες και να αξιολογηθούμε ως γιατροί… Υπάρχουν πολλοί νέοι γιατροί, εκπαιδευμένοι που είναι εκτός συστήματος, διότι κάποιοι τύποι στην ηλικία την δική μου ή και λίγο μεγαλύτεροι οι οποίοι κάθονται στο ΕΣΥ, δεν τους αξιολογεί κανείς και έχουμε τους καλούς απ’ έξω και τους μέτριους μέσα… Δεν γίνεται να βαδίζουμε με το σύστημα του 1983… Έχουν αλλάξει οι ανάγκες του κόσμου, οι επιδημιολογικές ανάγκες… Σήμερα έχουμε πρόβλημα σχεδιασμού με βάση τις ανάγκες, έχουμε οργανωτικό πρόβλημα…».

* Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιου Κρήτης, ερευνητής στο Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ), εθνικός εμπειρογνώμων FP6/FP7 στην Επιτροπή Προγράμματος Βιοϊατρικής Έρευνας Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόεδρος ΤΕΣ Βιοεπιστημών στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας & Τεχνολογίας και συνιδρυτής της Εταιρείας Βιοτεχνολογίας Bionature Ltd.

«Η ιατρική έρευνα στην Ελλάδα, παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες χρηματοδότησης της, είναι σε πολύ καλό και ανταγωνιστικό επίπεδο διεθνώς. Υπάρχει και ελληνικό ερευνητικό παράδοξο. Ενώ η χρηματοδότηση της έρευνας στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη -0,6% του ΑΕΠ, οι Σκανδιναβικές χώρες αγγίζουν το 4%-, ωστόσο οι Έλληνες ερευνητές δημοσιεύουν σε πολύ καλά ποσοστά σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά και μάλιστα σε ποσοστά που είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με πολύ πιο προηγμένες χώρες, όπως η Γαλλία ή η Αγγλία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουν στελεχώσει τα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα νέοι επιστήμονες από το εξωτερικό, οι οποίοι έχουν διεθνή αναγνώριση, έχουν τεχνολογία αιχμής στα χέρια τους… Δυστυχώς η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν συμμετέχει σοβαρά στη χρηματοδότηση της έρευνας στην Ελλάδα και αυτό γιατί προτιμούν να επενδύουν σε πανεπιστήμια, τα οποία έχουν ήδη αναπτύξει και την Τεχνολογία και την υποδομή αλλά και έχουν και ένα ειδικευμένο προσωπικό… Το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν πτοείται, καθώς το 87% της χρηματοδότησης του, ιδιαίτερα του ΙΤΕ, προέρχεται από το εξωτερικό…».

Δημοσιογράφος: Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το σήμερα και για το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας;

Α. Γραβάνης: «Πάρα πολλοί από εμάς έχουμε αντιληφθεί ότι αυτή η κατάσταση που βιώσαμε της εύκολης χρησιμοποίησης του δανεικού χρήματος έχει τελειώσει πλέον και αναπτύσσουμε όλοι μας πρωτοβουλίες, έχουμε μεγαλύτερη διάθεση προσφοράς, παρά την πίεση εργασίας που υφίστανται όλοι… Όταν ένα σύστημα λειτουργεί σε οριακές συνθήκες, αυτό που κάνει τη διαφορά, αυτοί που επιβιώνουν και κρατούν το σύστημα εν ζωή είναι οι άριστοι και αυτό συμβαίνει σήμερα στα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια μας, αλλά και τα ερευνητικά μας κέντρα…».

Την έρευνα επιμελήθηκαν οι: Νίνα Κομνηνού και Έλενα Μπρέγιαννη.

Παρουσίαση: Ηλίας Κανέλλης, Ελεονώρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου.

Ρεπορτάζ: Αθηνά Κορλίρα, Κίττυ Ξενάκη και Δομίνα Διαμαντοπούλου, από το ξενόγλωσσο τμήμα του Αθήνα 9.84.

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων