ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Παρουσιάστηκε το συνέδριο για την εκπαίδευση νεαρών παραβατών

Παρουσία του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκου Φίλη, αλλά και μελών της οργανωτικής επιτροπής, παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο, το συνέδριο με θέμα: «Η εκπαίδευση των νεαρών παραβατών: Εμπειρίες, προβλήματα και προοπτικές», το οποίο θα διεξαχθεί το τριήμερο 22-24 Ιανουαρίου στον πολυχώρο «Τσαλαπάτα» στον Βόλο.

Στόχος του είναι η ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων μεταξύ όσων εμπλέκονται στην εκπαίδευση νεαρών παραβατών, καθώς και η δημιουργία μιας βάσης για την έναρξη ενός θεσμικού διαλόγου σχετικά με το ζήτημα. Το πρόγραμμα του συνεδρίου θα εστιαστεί σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στην εκπαίδευση των νεαρών παραβατών που κρατούνται στα Ειδικά Καταστήματα Κράτησης Νέων (ΕΚΚΝ), καθώς και εκείνων που έχουν τοποθετηθεί στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Στοιχειώδους Εκπαίδευσης. Ακόμη, θα παρουσιαστούν έρευνες για την εκπαίδευση των νεαρών παραβατών, εμπειρίες των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες των ΕΚΚΝ ανά την Ελλάδα και στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων, καθώς και των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καταστημάτων Κράτησης Ενηλίκων, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστούν εμπειρίες αποφοίτων και μαθητών από τα ΕΚΚΝ. Τέλος, επαγγελματίες, όπως δικαστικοί λειτουργοί, επιμελήτριες/ές ανηλίκων, δικηγόροι, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, θα καταθέσουν τις δικές τους εμπειρίες στο πλαίσιο στρογγυλής τράπεζας. Παράλληλα με τις ομάδες εργασίας με συμμετοχή εκπαιδευτικών και άλλων επαγγελματιών του χώρου, θα υλοποιηθούν τέσσερα βιωματικά εργαστήρια για τους εκπαιδευτικούς.

υπουργείο
«Η εκπαίδευση του κρατούμενου είναι απαραίτητη, όχι μόνο ως νομική επιταγή, αλλά και ως πρόβλεψη της πολιτείας, ώστε η φυλακή να μην επιβαρύνει τη ζωή του φυλακισμένου, αλλά να του δίνει τη δυνατότητα να φανεί χρήσιμος στην κοινωνία και τον εαυτό του. Η κρίση βιώνεται με πιο πιεστικό τρόπο στις φυλακές και συχνά βλέπουμε ότι η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα παίρνουν απρόβλεπτες μορφές», σημείωσε ο κ. Φίλης.

Ο νέος πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Γεράσιμος Κουζέλης, τόνισε ότι «οι έγκλειστοι και δη οι νεολαίοι είναι μια από τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Το δικαίωμα των κρατουμένων στη μόρφωση δεν είναι αρκετά γνωστό. Πρέπει να θυμηθούμε και να υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται, πρώτα απ’όλα, για πολίτες».

Ο Γιώργος Μοσχος από τον «Συνήγορο του Παιδιού» επισήμανε: «Για τους νέους, το σχολείο είναι ό,τι πιο ελπιδοφόρο στο πέρασμά τους από τη φυλακή. Στόχος του «Συνηγόρου» είναι οι ανήλικοι να μην κρατούνται, αλλά και η λήψη καλύτερων μέτρων γι’αυτούς, ώστε να καταλάβουν ότι η πολιτεία ενδιαφέρεται.»

Ο Γιώργος Νικολόπουλος, καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος του ΔΣ του ΝΠΙΔ «Επάνοδος», ανέλυσε τις βασικές δράσεις της οργάνωσης, που συνίστανται στην παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης, νομικής συμβουλευτικής, συμβουλευτικής για ζητήματα απασχόλησης από το εξειδικευμένο προσωπικό του φορέα. Επίσης, οι ανήλικοι παραβάτες ενθαρρύνονται να προσφέρουν κοινωφελή εργασία, σε συνεργασία με δικαστές, δικηγόρους, ινστιτούτα και σωφρονιστικά καταστήματα.

Τέλος, ο Πέτρος Δαμιανός, πρόεδρος του EPEA Hellas, του ελληνικού παραρτήματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την εκπαίδευση στις φυλακές, και Διευθυντής του Γυμνασίου στο ΕΚΚΝ Αυλώνα, στάθηκε στις δυσκολίες που συνεπάγεται το εγχείρημα της λειτουργίας εκπαιδευτικών μονάδων στις φυλακές.

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων