ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

O άνθρωπος που κατέγραψε σε φίλμ την εισβολή στο Πολυτεχνείο

Ο Ολλανδός δημοσιογράφος Αλμπέρτ Κουράντ ήταν αυτός που δημιούργησε το μοναδικό κινηματογραφικό ντοκουμέντο για τα γεγονότα της τραγικής νύκτας και την εισβολή του τάνκ το οποίο έσπασε την πύλη του Πολυτεχνείου. Ήταν η κορύφωση του δράματος η οποία αποτυπώνεται ως αψευδής μαρτυρία μέσα σε 35 δευτερόλεπτα.
Το ντοκυμανταίρ διαρκείας, περπίπου 30 λεπτών συνολικά, για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 ,  αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο το οποίο κατέγραψε ο Αλμπέρτ Κουράντ , αψηφώντας τον κίνδυνο.  Ο Ολλανδός ανταποκριτής είχε ενοικιάσει ένα δωμάτιο,  στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ» ,χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο και απο το μπαλκόνι κινηματογράφησε όσα διαδραματίστηκαν στην οδό Πατησίων, μπροστά στα μάτια του.
Αυτό το φίλμ κατάφερε να το μεταφέρει ,στο εξωτερικό ,δύο ημέρες αργότερα , δίνοντας την ταινία σε Ολλανδούς τουρίστες οι οποίοι έφευγαν εσπευσμένα από την Ελλάδα.
Ο Αλμπέρτ Κουράντ γεννημένος στο Άμστερνταμ , είχε σύζυγο Ελληνίδα και το 1965 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα ως ανταποκριτής για την Ολλανδική και την Βελγική τηλεόραση . Έζησε τα γεγονότα σε μια ταραγμένη εποχή, τις διαδηλώσεις, τα “Ιουλιανά” και βέβαια τα χρόνια της δικτατορίας.
Κατά την επταετία, έκανε ρεπορτάζ για τα βασανιστήρια κρατουμένων, και την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων , ενώ συνδέθηκε με έλληνες που μετείχαν στον αντιδικτατορικό αγώνα. Στα γεγονότα της Νομικής μάλιστα είχε συλληφθεί και είχε υποστεί ξυλοδαρμό.
Η χούντα τον είχε απελάσει κατ επανάληψη, αλλά εκείνος επέστρεφε και συνέχιζε να κινηματογραφεί και να καταγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα.
Όυκ ολίγες φορές είχε δεχθεί απειλές από την δικτατορία , χωρίς όμως να εγκαταλείψει την προσπάθειά του.
Την νύκτα του Πολυτεχνείου, όπως ο ίδιος αφηγήθηκε σε μέσα ενημέρωσης μετέπειτα,  είχε δεί τις σφαίρες να πέφτουν από παντού, την πορεία κια την εισβολή των τανκ ενώ βοηθούσε φοιτητές που έτρεχαν να κρυφτούν μέσα στο ξενοδοχείο.
Απο το “Ακροπόλ” επικοινωνούσε με το εξωτερικό και μετέδιδε τα γεγονότα στην Ολλανδία, το Βέλγιο αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η προβολή του φίλμ στο εξωτερικό με τα γεγονότα της Αθήνας και την βίαιη επέμβαση της δικτατορίας, ήταν ένα ράπισμα για το καθεστώς.

Ο Αλμπέρτ Κουράντ έζησε στην Αθήνα και τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Για την αντιδικτατορική του δράση τιμήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία και παρασημοφορήθηκε από τον τότε Πρόεδρο τηςΔημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.Κατ επανάληψη επίσης είχε τιμηθεί απο τον Σύλλογο Φυλακισθέντων – Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.  Έφυγε απο την ζωή τον Ιούλιο του 2013 στο Άμστερνταμ.

 

Γ.Απ

Newsroom Αθήνα 9.84

 

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων