ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
Πανελλαδικές

Τι ισχύει για τους απόφοιτους προηγούμενων ετών στις φετινές πανελλαδικές

Τρεις δυνατότητες θα έχουν οι απόφοιτοι παλαιοτέρων ετών που επιθυμούν να συμμετέχουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, σύμφωνα με την πολυαναμενόμενη τροπολογία η οποία τελικά κατατέθηκε στη Βουλή στο κατεπείγον νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη δόση. Μπήκε έτσι τέλος στην αγωνία χιλιάδων αποφοίτων που εδώ και μήνες παρέμεναν όμηροι μην γνωρίζοντας τις δυνατότητες που θα έχουν στις εξετάσεις του 2016, στην πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι δυνατότητες που δίνει η τροπολογία στους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν ξανά στη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι τρεις:
1. Να εξεταστούν σύμφωνα με το παλαιό σύστημα εισαγωγής. Η εξέταση θα γίνει στην ύλη που έχει ήδη ανακοινωθεί, δεν έχει διευκρινιστεί ωστόσο αν οι σχολές και τα τμήματα θα κατανέμονται στα επιστημονικά πεδία όπως μέχρι το 2015. Αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι που επιθυμούν την εισαγωγή τους στις οικονομικές σχολές και προέρχονται από τη θεωρητική κατεύθυνση θα εξετάζονται στα μαθηματικά γενικής παιδείας και όχι στα μαθηματικά κατεύθυνσης, ενώ αντίστοιχα όσοι προέρχονται από τη θετική κατεύθυνση και δηλώσουν το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, θα εξεταστούν στην Ιστορία Γενικής Παιδείας και όχι κατεύθυνσης.  Στους υποψηφίους αυτής της κατηγορίας θα δοθεί ένα ποσοστό από τις θέσεις των εισακτέων, που θα αποφασιστεί αφού υποβληθούν οι αιτήσεις, ώστε να μετρηθούν πόσοι είναι και να τους δοθεί ποσοστό θέσεων ανάλογο με τον αριθμό τους. Το γεγονός ότι θα τους δοθεί αυτό το ποσοστό θέσεων, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει πολλούς από αυτούς που επιθυμούν να δώσουν εξετάσεις σε αυτή τη λύση.
2. Να εξεταστούν με το νέο σύστημα εισαγωγής, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2016, μαζί, δηλαδή, με τους υποψηφίους της φετινής Γ’ Λυκείου. Εδώ δεν θα υπάρχει ειδικό ποσοστό, αλλά θα διεκδικούν όλοι, παλιοί και νέοι, τις ίδιες θέσεις, αφού θα έχουν εξεταστεί στα ίδια μαθήματα. Η ύλη θα είναι αυτή που ισχύει για τους υποψηφίους του 2016 και η κατανομή των σχολών και των τμημάτων όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάιο. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος υποψήφιος στοχεύει μόνο στην Ιατρική με το νέο σύστημα δεν χρειάζεται να εξεταστεί στα μαθηματικά. Αντίστοιχα όποιος υποψήφιος της τεχνολογικής κατεύθυνσης επιθυμεί να εισαχθεί στις Οικονομικές Σχολές απαλλάσσεται από την εξέταση στη φυσική.
3. Να υποβάλουν μηχανογραφικό για το 6% των θέσεων οι απόφοιτοι του 2015 και για το 4% των θέσεων οι απόφοιτοι του 2014, χωρίς να συμμετάσχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις. Αυτή η επιλογή πάντα ήταν απρόβλεπτη, φέτος θα είναι και υψηλού ρίσκου, αφού οι θέσεις είναι πολύ λίγες και, συνεπώς, ο παράγων τύχη παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Οι αυξομειώσεις των βάσεων που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια δεν επιτρέπει στους υποψηφίους να θεωρούν σίγουρη την εισαγωγή τους ούτε και όταν έχουν περισσότερα μόρια από τη βάση της κατηγορίας του 90% της προηγούμενης χρονιάς.
Με αυτές τις ρυθμίσεις ξεκαθαρίζεται το τοπίο και οι για δεύτερη φορά υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν το εξεταστικό σύστημα που προτιμούν σύμφωνα με τα μαθήματα που προτιμούν χωρίς να σκέφτονται ότι μπορεί κάποιοι με την επιλογή του ενός ή του άλλου συστήματος μπορεί να περάσουν πιο εύκολα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτή η ρύθμιση θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί στις αρχές του καλοκαιριού ώστε οι υποψήφιοι να γνώριζαν, πριν ακόμη ανακοινωθούν οι βάσεις, ποιες δυνατότητες θα είχαν για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση την επόμενη χρονιά. Λύνεται, έστω και καθυστερημένα, μία εκκρεμότητα, αλλά όχι όλες, αφού στην τροπολογία αναφέρονται πολλά ακόμη θέματα που αφορούν στις εισαγωγικές εξετάσεις και θα ρυθμιστούν με υπουργικές αποφάσεις. Σημαντικότερη, μεταξύ αυτών, είναι η ρύθμιση που θα επιλεγεί για τον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων, που θα δείξει αν και πόσο θα μετράει ο βαθμός του σχολείου στις πανελλήνιες εξετάσεις, κάτι το οποίο οφείλει το υπουργείο Παιδείας να ρυθμίσει άμεσα, καθώς μπαίνουμε στο Νοέμβριο, και οι μαθητές της Γ’ Λυκείου δεν γνωρίζουν… αν θα μετρά ο βαθμός της φετινής σχολικής χρονιάς, 2,5 μήνες μετά την έναρξή του!

 

Ισίδωρος Ρούσσος 

 

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων