ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Συμβούλιο της Ευρώπης: Βασιλεύει η διαφθορά σε βουλευτές και δικαστικούς στην Ελλάδα

Κόλαφο για τους κοινοβουλευτικούς και δικαστικούς εκπροσώπους, αποτελεί έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διαφθορά στην Ελλάδα. Με ιδιαίτερα σκληρό ύφος το Συμβούλιο περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα το μέγεθος της διαφθοράς στα δύο  Σώματα, υπογραμμίζοντας ότι παρ΄ότι είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που συνέβαλαν στην οικονομική κρίση της χώρας, έχουν υπάρξει μηδαμινές παρεμβάσεις για τον περιορισμό της, ειδικά σε ό,τι αφορά τους βουλευτές.

Για τους Βουλευτές

«Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει κανόνες για την αποδοχή δώρων από τους βουλευτές και για τις σχέσεις τους με λομπίστες», αναφέρει χαρακτηριατικά η έκθεση αξιολόγησης που συνέταξε η Ομάδα Κρατών Κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει κανόνες για την ακεραιότητα των βουλευτών, ιδίως όσων είναι και υπουργοί.

Στο στόχαστρο του Συμβουλίου μπαίνει η βουλευτική  ασυλία επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα χρειάζεται  να επανεξετάσει το σύστημα της ασυλίας και να εξασφαλίσει ότι οι βουλευτές έχουν πλήρη επίγνωση των σημερινών και των μελλοντικών υποχρεώσεών τους, συμπεριλαμβανομένων των νομικών προεκτάσεων των αδικημάτων δωροδοκίας».

Μεταξύ άλλων το Συμβούλιο καλεί την ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει τη διαφάνεια του «αδιαφανούς» νομοθετικού έργου, προτείνοντας να:

-παρατείνει τον χρόνο για την δημόσια διαβούλευση των νομοσχεδίων και των τροπολογιών,

-να θεσπίσει κανόνες για την αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων ανάμεσα στη βουλευτική ιδιότητα και τα ιδιωτικά συμφέροντα του βουλευτή,

-να ορίσει κυρώσεις για την εκμετάλλευση της εσωτερικής πληροφόρησης που έχουν οι βουλευτές σε ευρύ φάσμα θεμάτων,

-να είναι οι δηλώσεις πόθεν έσχες των βουλευτών προσβάσιμες στο κοινό εύκολα και για εύλογο χρονικό διάστημα κ.ά.

«Δεν υπάρχουν κανόνες για τις επαφές με τρίτα πρόσωπα που μπορεί να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τις αποφάσεις των βουλευτών», αναφέρει η έκθεση.

Διαπιστώνει ότι αυτό αποτελεί «ταμπού» στη Ελλάδα από την πλευρά των πολιτικών ενώ επιχειρηματίες επιβεβαίωσαν μιλώντας στους συντάκτες της έκθεσης την ύπαρξη λόμπι στην Ελλάδα.

Όπως καταλήγει η έρευνα, απ΄όλα τα παραπάνω «είναι σαφές ότι η έλλειψη οποιουδήποτε κανονιστικού πλαισίου σε αυτό το ζήτημα δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για την ακεραιότητα των βουλευτών».

 Για τη δικαιοσύνη

Πιο διαφανής και υπεύθυνη λειτουργία του συνολικου δικαστικού συστήματος ζητά από την Αθήνα το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Εκτιμάται ότι ο τρόπος επιλογής των ανώτατων δικαστικών λειτουργών και η διάρκεια της θητείας τους, προκαλεί προβλήματα στην εκτελεστική εξουσία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «η κατάσταση των πλέον υψηλόβαθμων θέσεων στο δικαστήριο και στην υπηρεσία δίωξης πρέπει να βελτιωθεί δεδομένου ότι, για παράδειγμα, η μέθοδος επιλογής τους και η διάρκεια της θητείας τους δημιουργεί εξάρτηση απέναντι στην εκτελεστική εξουσία».

«Το δικαστικό σύστημα πάσχει από σοβαρή συσσώρευση εκκρεμών υποθέσεων, που δημιουργούν κινδύνους άσκοπων παρεμβολών».

«Συνεπώς απαιτούνται επαρκείς εγγυήσεις κατά των καθυστερήσεων στο πρώιμο στάδιο της διαδικασίας», καταλήγει η έκθεση.

 

Newsroom Αθήνα 984

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων