ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Σκληρό παζάρι για τα κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς

Στην τελική ευθεία με τους δανειστές μπαίνει το θέμα των κόκκινων δανείων καθώς παραμένει στην κορυφή της ατζέντας των διαπραγμετεύσεων. Νέα συνάντηση εχει προγραμματιστεί  για την Πέμπτη στις 11 το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των 4 θεσμών επιμένουν να πιέζουν για δραστικές αλλαγές όπως την υιοθέτηση πολύ χαμηλών ορίων εισοδήματος και αξίας του ακινήτου, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα να προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς η πρώτη κατοικία μόνο για τα πολύ φτωχά νοικοκυριά. Η κυβέρνηση, φαίνεται να επιμένει στη θέση της για να κρατήσει τον πήχη της προστασίας σε επίπεδα που θα προστατεύουν και τα μεσαία νοικοκυριά, τα οποία είχαν πάρει στεγαστικό δάνειο, αλλά πλέον λόγω της κρίσης και της μείωσης των εισοδημάτων αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις.
Ενδεικτικό της σκληρής στάσης των δανειστών, είναι ότι για τον νόμο Κατσέλη ξεκινούν τη συζήτηση ζητώντας να χαμηλώσει το όριο της αξίας του ακινήτου που προστατεύεται περίπου στα 70.000-80.000 ευρώ, από 250.000 ευρώ που είναι σήμερα για έναν άγαμο. Αντίστοιχα ζητούν την αναπροσαρμογή των ορίων και για τις άλλες κατηγορίες δανειοληπτών, όπως το όριο για το έγγαμο ζευγάρι που σήμερα είναι 375.000 ευρώ.
Επίσης, οι δανειστές πιέζουν να τεθεί ένα όριο εισοδήματος πάνω από το οποίο ο δανειολήπτης δεν θα δικαιούται προστασία από τον πλειστηριασμό για την πρώτη κατοικία και ξεκινούν από πολύ χαμηλή βάση. Σήμερα δεν υπάρχει όριο εισοδήματος στον νόμο Κατσέλη, αλλά η πρόβλεψη ότι ο δανειολήπτης πρέπει να βρίσκεται σε «πραγματική αδυναμία πληρωμής». Μάλιστα, οι δανειστές επιχειρούν να ορίσουν ως σημείο αναφοράς για τα όρια του εισοδήματος ή της αξίας του ακινήτου το στατιστικό όριο της φτώχειας.
Κόκκινο πανί παραμένει για την κυβέρνηση η απαίτηση των δανειστών να ανοίξει ο δρόμος για μεταβίβαση κάποιων κόκκινων δανείων σε ξένα funds . Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο εισέρχεται στις διαπραγματεύσεις με σκοπό να κρατήσει εκτός μεταβίβασης τα στεγαστικά δάνεια ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος τους, καθώς εάν υπαχθούν σε τέτοιες διαδικασίες υπάρχει κίνδυνος για μαζικούς πλειστηριασμούς. Η αντιπρόταση είναι να δημιουργηθεί ένας ειδικός φορέας με συμμετοχή τραπεζών και Δημοσίου ο οποίος θα αναλάβει τα κόκκινα στεγαστικά και θα τα διαχειριστεί με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Χριστιάννα Κούσιου

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων