ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Φάκελος: Χρυσή Αυγή

Το φάκελο της Χρυσής Αυγής ανοίγει καθημερινά ως και την Παρασκευή ο Αθήνα 9.84. Μία δολοφονία, 115 μαρτυρίες, πέντε προστατευόμενοι μάρτυρες, έξι βουλευτές προφυλακισμένοι, τρεις υπόδικοι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, και 16 μέλη και στελέχη προσωρινά κρατούμενα.

Η έρευνα που επιμελήθηκαν η Ελευθερία Κουμάντου και η Φωτεινή Κοκκινάκη, παρουσιαζεται καθημερινά έως την Παρασκευή 7 Μαρτίου, στην εκπομπή «Αθήνα σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη.

Μία δολοφονία, αυτή του Παύλου Φύσσα το βράδυ της Τρίτης 17 Σεπτεμβρίου στο Κερατσίνι, ήταν η αφορμή να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της δράσης της Χρυσής Αυγής και να γίνει μία συντονισμένη επιχείρηση προκειμένου να αποκαλυφθεί το εύρος των δραστηριοτήτων της οργάνωσης.
Ο δράστης Γιώργος Ρουπακιάς , συλλαμβάνεται και ομολογεί. Κρίθηκε προφυλακιστέος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή, στις 22 Σεπτεμβρίου με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα.

Ο 45χρονος φέρεται να υποστήριξε ότι βρισκόταν σε άμυνα και ότι είχε «χαλαρή σχέση» με την Χρυσή Αυγή. Τη μοναδική του σχέση με την οργάνωση, ο ίδιος τη συνέδεε μόνο μια διανομή τροφίμων στην οποία, όπως υποστήριξε, είχε πάρει μέρος. Σ΄αυτό τη σημείο πρόσθεσε, μάλιστα, ότι παλαιότερα ήταν ενταγμένος σε αριστερό κίνημα.

Αναφορικά με τη δολοφονία, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι έπινε τον καφέ του σε μια καφετέρια της περιοχής και στη συνέχεια προσπάθησε να φύγει με το αυτοκίνητό του. Τη στιγμή εκείνη, όπως ισχυρίστηκε, του επιτέθηκαν δύο ομάδες από άγνωστα άτομα και ασυναίσθητα χρησιμοποίησε το μαχαίρι. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι την ώρα του τραγικού γεγονότος ήταν μόνος του και δεν υπήρχαν άλλοι γνωστοί του.

Αναφορικά με το τηλεφώνημα που δέχθηκε τη στιγμή που βρισκόταν στην καφετέρια, υποστήριξε ότι ήταν από κάποιον γνωστό του, ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με το περιστατικό.
Στις 15 Οκτωβρίου, ο Ρουπακιάς απολογήθηκε για δεύτερη φορά, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση , και έπεσε σε αντιφάσεις σε σχέση με την πρώτη του απολογία.

Αντιφάσεις:
-αρχικώς ότι ήταν σε άλλη καφετέρια , στης δευτερη ότι ήταν σπίτι του στη Νίκαια και έβλεπε τηλεόραση .
-ότι την ώρα του τραγικου γεγονότος ήταν μόνος του … στη δευτερη απολογία, ότι ακολουθούσε 10-12- μηχανες από τη ΤΟ της Νικαιας προς το Κερατσίνι , και μάλιστα κατονομάζει και κάποιους από αυτούς ότι μιλησαν πριν ξεκινήσουν για το κερατσίνι και ο ένας εξ αυτών του έδωσε και το τσαντάκι του να το βάλει στο αυτοκίνητο για να μην του πέσει επειδή επέβαινε σε μηχανακι.
Αρχικώς υποστηρίξει ότι το τηλεφώνημα που δέχθηκε ήταν άσχετο.
Και στην περιγραφή του περιστατικού ότι ο Φύσσας του επιτέθηκε και εκείνος σε άμυνα κατάφερε να πιάσει ένα σουγιά από το αυτοκίνητο.

Στην κατακλείδα της απολογίας του αναφέρει ότι δεν αποδέχεται τη συμμετοχή του σε εγκληματική οργάνωση , υποστηρίζει ότι ούτε γνώρισε τη ΧΑ σαν εγκληματική οργάνωση και ότι ήταν και είναι πεπεισμένος για τις καλές προθέσεις αυτού του κόμματος .

Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε ότι υπάρχει βέβαια και η δολοφονία Λουκμαν στα Πετράλωνα, τον Ιανουάριο του 2013 η οποία ακόμη εκδικάζεται – στην υπόθεση αυτή, οι δυο κατηγορούμενοι κάνουν λόγο για διαπληκτισμό, ενώ οι μάρτυρες για έγκλημα ρατσιστικής βιας. Να υπενθυμίσουμε ότι στα σπίτια των δραστών βρέθηκε προεκλογικό υλικό της Χρυσής Αυγής.

17 βίαιες επιθέσεις κατά μεταναστών

Στο πόρισμα που απεστάλη πριν λίγες μέρες στη Βουλή , υπάρχει παραπομπή στην έκθεση του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα του Ανθρώπου Νίλς Μουίζνιεκς που αναφέρεται ότι έχουν αυξηθεί τα εγκληματα μίσους στην Ελλάδα, που έχουν στόχο κυρίως μετανάστες και συνιστούν σοβαρή απειλή για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Εκεί αναφέρεται λοιπόν ότι υπάρχουν 17 βίαια περιστατικά κυρίως εναντίον μεταναστών που εμπλέκονται μέλη, στελέχη της οργάνωσης.

Επίσης αναφορά γίνεται και στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη όπου συμπεριλαμβάνεται και το εξής: ότι σε καταγραφή 281 συνολικά καταγγελιών στους δρόμους, οι 71 περιπτώσεις, δηλαδή το ένα τέταρτο των καταγγελιών (25,26%) οι δράστες συνδέονται ή φέρονται να συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή .

Εντός του πορίσματος, βέβαια αναφέρονται και συγκεκριμένες υποθεσεις επιθέσεων όπως αυτή σε Αφγανούς τον Σεπτέμβριο του 2011 όπου ομάδα περίπου 15 ατόμων επιτέθηκε σε 3 Αφγανούς και μάλιστα τον έναν τον τραυμάτισε με σπασμένο μπουκάλι στο θώρακα και την κοιλιακή χώρα. Εμπλεκόμενη σε αυτή την υπόθεση που ακόμη εκκρεμεί δικαστικά, μεταξύ των κατηγορούμενων είναι και η προφυλακισμένη για άλλη υπόθεση Θέμις Σκορδέλη .

Στο πόρισμα καταγράφεται η ύπαρξη 10 παράνομων όπλων τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή των:

Νίκου Μιχαλολιάκου: στην έρευνα που έγινε σπίτι του στις 28 Σεπτεμβρίου βρεθηκαν και κατασχεθηκαν , χωρις να υπάρχει η κατά το νόμο απαραίτητα άδεια
– ένα ημιαυτόματο πιστόλι , ένα περίστροφο και μια καραμπίνα , η οποία χαρακτηρίζεται όπλο και όχι κυνηγετικό δεδομένου ότι μπορεί να δεχθεί περισσότερα από 3 φυσίγγια.
Επίσης βρέθηκαν 283 φυσίγγια διαφορετικών τύπων καθώς και μια συσκευή εκτόξευσης σταγονιδίων το οποιο σύμδψνα με το νόμο 2168/1993 αποτελεί όπλο.

Ηλία Κασιδιάρη: ένα πιστόλι CLOCK και 50 φυσίγγια που κατείχε νόμιμα , μια καραμπίνα με πτυσσόμενο κοντάκι και επειδή ακριβως είναι πτυσσόμενο το κοντακι και δεχεται περισσότερα από 3 φυσίγγια (8) χαρακτηριζεται όπλο. Επίσης άλλη μια καραμπίνα που επίσης μπορεί να δεχθει 8 φυσίγγια

Νίκου Μίχου: (χωρίς άδεια) μια καραμπίνα (6 φυσίγγια) , ένα ημιαυτόματο πιστόλι διαμετρήματος 9 χιλιοστών Λούγκερ , συνοδεύεται από 2 γεμιστήρες. Επίσης βρεθηκαν και 94 φυσίγγια . Επίσης στο πόρισμα αναφερεται ότι στη σωματική έρευνα που έγινε το Νίκο Μίχο στις 28 Σεπτεμβρίου βρεθηκαν και κατασχεθηκαν εκτός από το πιστόλι και τα φυσίγγια που έφερε νόμιμα , χωρίς άδεια τρεις γεμιστήρες χωρητικότητας 13 φυσιγγίων κροατικής κατασκευής …

Γιάννη Λαγού: ημιαυτόματο πιστόλι ρωσικής κατασκευής που προοριζόταν να βάλει ειδικά φυσίγγια κρότου – αερίων , 8 φυσίγγια , 2 καπνογόνα, μια φωτοβολίδα αλεξίπτβτου και 14 βεγγαλικά. Στη σωματική ερευνα , βρεθηκε ενα φυσίγγι πυροβόλου όπλου 7,65 χιλιοστών.

Γιώργου Γερμενή: 175 φυσίγγια πυροβόλων όπλων διαφόρων διαμετρημάτων και 25 κυνηγετικά φυσίγγια

Στάθη Μπούκουρα: καραμπίνα , πλαστική φυσιγγιοθήκα και μια συσκευή σκόπευσης ερυθράς κουκίδας .

Χρήστου Παππά: μια μεταλλική σιδερογροθιά 11 εκατοστών .

Επίσης , γίνεται αναφορά σε ηλεκτρονικά πειστήρια, όπως φωτογραφίες στελεχών και βουλευτών της ΧΑ να κρατούν πυροβόλα όπλα και να μετέχουν σε στρατιωτικού τυπου γυμνάσια. Επίσης, φωτογραφίες από μαχαίρια, σιδερογροθιές, κλόμπς, κοντάρια πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά σε εσωτερικούς χώρους οικιών, γραφειών κλπ, καθώς και σε μηνύματα για την προμήθεια όπλων.

Στη Βουλή έφτασε την περασμένη εβδομάδα το πόρισμα 190 σελίδων με το οποίο οι ανακρίτριες Κλάπα και Δημητροπούλου ζητούν την άρση ασυλίας των υπόλοιπων 9 βουλευτών της ΧΑ που δεν είναι υπόδικοι. Το αίτημα στηρίζεται σε 115 καταθέσεις μαρτύρων, όλο το κατασχεθέν υλικό, και σε απολογίες κατηγορουμένων .

Από το υλικό προκύπτει ότι η ΧΑ φέρεται να διαθέτει κάθετη ιεραρχική δομή με βάση την οποία λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια με κατανομή καθηκόντων και αρμοδιοτήτων που αφορούν στη διάδοση των θέσεων και των ιδεών της και στην εκπαίδευση των μελών της (ενδεικτικά αναφέρεται σε κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα που λεει ότι η Αττική ήταν χωρισμένη σε περιφέρειες . Γιά την Α΄ και Β’ Πειραιά ήταν υπεύθυνος ο Γιάννης Λαγός, για τη Β’ Αθηνών ο Γερμενής και ο Παναγιώταρος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος και για τα Νότια Προάστια και όλοι βρίσκονταν υπό τον Κασιδιάρη).

Τα μέλη κάθε τοπικής οργάνωσης φέρονται να καλούνται σε κάθε δράση ή εκδήλωση της οργάνωσης με μηνύματα που έχουν εμπιστευτική διαβάθμιση, όπως προκύπτει από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των ήδη κατηγορουμένων.

Σχετικά με τη στρατιωτική δομή της οργάνωσης οι ανακρίτριες επικαλούνται στοιχεία που δείχνουν ότι ομάδες μελών της ΧΑ μετέχουν σε παρελάσεις με βηματισμό, προχωρούν συντεταγμένα και φορούν ίδια ρούχα που έχουν ως σήμα το μαίανδρο ή άλλα σύμβολα.

Έξι βουλευτές προφυλακισμένοι
Νίκος Μιχαλολιάκος

Κάθε σύνδεσή του με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έλαβαν χώρα πριν και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα αρνήθηκε κατά την απολογία του ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, όπως προκύπτει από την απολογία του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι η συνομιλία που είχε με τον βουλευτή Γιάννη Λαγό, περίπου 40 λεπτά μετά τη δολοφονία Φύσσα, «αφορούσε την μετακίνησή μου της επόμενης ημέρας», εξηγώντας πως ο κ. Λαγός «επικοινωνεί για τα μέτρα ασφάλειας των μετακινήσεών μου με τον αρμόδιο αστυνομικό Διευθυντή».

Όσον αφορά δε τα 13 τηλεφωνήματα που έγιναν το ίδιο βράδυ από αριθμό «με στοιχεία κατόχου Νικόλαος Μιχαλολιάκος» προς τον επικεφαλής της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας Γιώργο Πατέλη, ο επικεφαλής της ΧΑ απάντησε πως οι επίμαχες κλήσεις έγιναν από την έδρα του κόμματος, επί της οδού Μεσογείων, λέγοντας πως ο ίδιος «αποδεδειγμένα» δεν βρισκόταν στα γραφεία εκείνη την ώρα και πως αυτοί δεν είναι προσωπικοί του αριθμοί.

«Τα τηλέφωνα αυτά είναι μεν στο όνομά μου, αλλά ουσιαστικά λειτουργούν κατόπιν παραχωρήσεώς μου στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, διότι ως βουλευτής δικαιούμαι επτά δωρεάν τηλεφωνικές γραμμές», συμπληρώνει ο κ. Μιχαλολιάκος.

Σε ό,τι αφορά την ίδια τη δολοφονία Φύσσα, ο γ.γ. της ΧΑ απάντησε πως ενημερώθηκε σχετικά «το μεσημέρι της επόμενης μέρας».

Για τη σχέση της Χρυσής Αυγής με τις ιδέες του γερμανικού Εθνικοσοσιαλισμού:

«Η Χρυσή Αυγή δεν έχει σχέση με τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό του μεσοπολέμου και εκφράζει ένα γνήσιο εθνικιστικό κίνημα», δήλωσε ο κ. Μιχαλολιάκος. Ερωτηθείς δε για παλαιότερα δημοσιεύματά του όπου «απηχούσε εθνικοσοσιαλιστικές αντιλήψεις», ο γ.γ. της ΧΑ απάντησε ότι πρόκειται για αντιλήψεις που είχε «προ 35ετίας» τις οποίες «σήμερα δεν αποδέχομαι».

Για το «φερόμενο» ως καταστατικό της ΧΑ και την Αρχή του Αρχηγού (Führerprinzip):

Ο κ. Μιχαλολιάκος απάντησε πως το εν λόγω έγγραφο «ουδεμία σχέση» έχει με το πραγματικό κείμενο και χαρακτήρισε «ψευδεπίγραφο» το επισυνημμένο κείμενο που αναφερόταν στην Αρχή του Αρχηγού. Προσέθεσε πως η Χρυσή Αυγή είναι ένα κόμμα με «δημοκρατική διάρθρωση».

«Δεν ξέρω γερμανικά», προσέθεσε, «αλλά όπως πληροφορούμαι η λέξη φύρερ είναι λάθος γραμμένη, γεγονός που καταδεικνύει τη σοβαρότητα του συγγραφέως», προσέθεσε.

Επίσης, χαρακτήρισε άτυχες το συμβάν με τη φράση «εγέρθητο» προς δημοσιογράφους.

Για τα περιστατικά βίας κατά αλλοδαπών:

Ο αρχηγός της ΧΑ δήλωσε πως «καταδικάζω όλα αυτού του είδους τα επεισόδια», προσθέτοντας ότι η Χρυσή Αυγή «διακηρύσσει δημόσια» την «αυστηρή τήρηση του νόμου προς πάσα κατεύθυνση».
Για τη χρηματοδότηση του κόμματος:

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος δήλωσε πως «η βασική πηγή του κόμματος είναι «η κρατική επιχορήγηση».

Για τα τάγματα εφόδου:

«Τα λεγόμενα περί ταγμάτων εφόδου αποτελούν συκοφαντία. Τάγματα εφόδου η Χρυσή Αυγή δεν διαθέτει». Όσον αφορά δεν την παλαιότερη δήλωσή του πως «θα βγούμε στους δρόμους και τότε θα δούμε πόσα απίδια έχει ο σάκος», ο γ.γ. της ΧΑ σχολίασε πως εννοούσε ότι «θα προβούμε στις νόμιμες κατά το Σύνταγμα συναθροίσεις-συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας». Προσέθεσε δε πως η ΧΑ δεν είναι στρατός για να διαθέτει στολή.

Χρήστος Παππάς

Στην απολογία του, ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς έκανε λόγο για δίωξη πολιτική και άδικη
O κ. Παππάς διευκρίνισε πως το δικό του τηλέφωνο δεν εμπλέκεται σε συνομιλίες και επικοινωνίες σχετικές με την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, για την οποία όπως είπε ενημερώθηκε το πρωί της επόμενης ημέρας, ενώ τόνισε πως δεν έχει καμία σχέση με το συγκεκριμένο περιστατικό.

Για το φερόμενο ως καταστατικό της Χρυσής Αυγής και το ενημερωτικό φυλλάδιο ιδεολογικού χαρακτήρα δήλωσε πως δεν έχει καμία σχέση με τα συγκεκριμένα έγγραφα και πως δεν απηχούν σχέσεις της Χρυσής Αυγής.

Για τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό και τις ιδέες του Χίτλερ ο κ. Παππάς αρνήθηκε κάθε σχέση του ιδίου και της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, ο ανακριτής ρώτησε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής για όλα όσα βρέθηκαν στο σπίτι του στα Ιωάννινα.

Ο κ. Παππάς δήλωσε πως πρόκειται για βιβλία με θέματα ιστορίας «ελληνικής όχι γερμανικής», ενώ για όλα τα υπόλοιπα πράγματα, δήλωσε πως είναι συλλεκτικά αντικείμενα, καθότι είναι γνωστός συλλέκτης, κάτι που όπως είπε μπορεί να αποδείξει.

Μάλιστα, δήλωσε πως όσα βρέθηκαν αφορούν το χρονικό διάστημα πολύ παλιό, όταν -όπως είπε- ήταν 18 και 20 ετών.

Σχετικά με το φωτοτυπικό αντίγραφο που κατασχέθηκε από το σπίτι του ως όρκο της Χρυσής Αυγής, που σύμφωνα με τον ανακριτή πρόκειται για χειρόγραφο κείμενο με αναφορά στις αρχές του εθνικοσοσιαλισμού, φέρει τη γερμανική σβάστικα και αναγραφή του ονόματος του Αδόλφου Χίτλερ, ο κ. Παππάς απάντησε συγκεκριμένα:

«Δεν ενθυμούμαι, αγνοώ την ύπαρξή του σήμερα μετά από τόσα χρόνια, δεν ενθυμούμε πως εγράφη, αν αποτελεί μετάφραση ή οτιδήποτε άλλο και είναι ένα κείμενο το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ όσο εγώ ξέρω και δεν απηχεί τις απόψεις μου εν γένει. Είναι κείμενο του 1983 όπως αναγράφει με τυποποιημένη έντυπη γραφή, όταν ήμουν 21 ετών».

Ο κ. Παππάς απολογήθηκε πως ασχολείται με το κοινοβουλευτικό έργο της Χρυσής Αυγής ενάμιση χρόνο και δεν έχει καμία σχέση με τις τοπικές οργανώσεις, αλλά και την εσωτερική δομή του κόμματος, ενώ αρνήθηκε πως κατέχει τη θέση του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής.

Για το περιβόητο εγέρθητι, ο κ. Παππάς όπως και ο κ. Μιχαλολιάκος στην απολογία του καταδίκασε το περιστατικό και έκανε λόγο για μία αυθόρμητη ενέργεια μέσα στη χαρά της νίκης «και ενδεχομένως προϊόν πικρίας από τις επιθέσεις που εδέχονταν η Χρυσή Αυγή από τον τύπο καθόλη την προεκλογική περίοδο.

Για τα μπλουζάκια και τα στρατιωτικά παντελόνια, δήλωσε πως δεν έχει υπάρξει η προτροπή για ομοιόμορφη εμφάνιση. Για την εκδήλωση μνήμης στον Μελιγαλά τόνισε πως δεν ήταν κάτι το οργανωμένο, ήταν ασυντόνιστο και πολιτικά αδόκιμο. Για τις επιθέσεις σε πάγκους μικροπωλητών, τόνισε πως σίγουρα η βία δεν αποτελεί καμία λύση σε κανένα πρόβλημα παρεμπορίου και της λαθρομετανάστευσης.

Για τη χρηματοδότηση του κόμματος

Ο κ. Παππάς στο ίδιο μήκος κύματος με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής τόνισε πως η Χρυσή Αυγή λαμβάνει τη νόμιμη κρατική χρηματοδότηση μέσω της εκλογικής της δύναμης και δεν υπάρχει καμία άλλη πηγή χρηματοδότησης.
Γιάννης Λαγός

Βρέθηκε στην ακολουθία τηλεφωνημάτων τη βραδιά της δολοφονίας.

Ο ίδιος στην απολογία του υποστήριξε ότι τίποτα δεν αποδεικνύει ότι ήταν εκ των προτέρων γνωστή η δολοφονική επίθεση στον Παύλο Φύσσα, γιατί όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, θα αυτοκτονούσαν πολιτικά. Σχετικά με τα τηλεφωνήματα υποστήριξε ότι έγιναν γιατί έπρεπε να προετοιμαστεί η εκδήλωση με την ομιλία του Νίκου Μιχαλολιάκου τις επόμενες μέρες στη Νίκαια, στις 19 Σεπτεμβρίου, καθώς και η διανομή τροφίμων που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο εκείνης της εβδομάδας.

Χαρακτήρισε την δίωξή του καθαρά πολιτική με σκοπό την πολιτική εξόντωση της ΧΑ.

Γιώργος Γερμενής

Προφυλακίστηκε ως ύποπτος για την τέλεση νέων αδικημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες στη δικογραφία αξιολογήθηκαν πέραν των μαρτυρικών καταθέσεων προστατευόμενων μαρτύρων, άλλων προσώπων κυρίως θυμάτων επιθέσεων, μεταναστών και στοιχεία που ήρθαν τον τελευταίο καιρό στην ανάκριση σε ψηφιακούς δίσκους και περιλαμβάνονταν σε υπολογιστές κατηγορουμένων.

Από αυτά αξιολογήθηκαν ως επιλήψιμα, διαδικασίες ορκωμοσίας, με ιδιαίτερο τελετουργικό, που φέρεται να απεικονίζεται ο βουλευτής Γερμενής να κάνει εμπρηστικές ομιλίες περί της φυλής και των εχθρών της, μεταφέροντας κατά τις αρχές, τη θέση του πολιτικού σχηματισμού, ως ιδεολογικός καθοδηγητής, κυρίως απέναντι σε ομάδες ανθρώπων όπως οι ματανάστες. Επίσης σε κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα , αναφέρεται ο Γερμενής ως επιχειρησιακός εκπαιδευτής , χαρακτηρίζεται και λοχαγός, και ότι αποφάσιζε για το ποιοι θα ενταχθούν στη Χρυσή Αυγή.

Το όνομά του αναφέρεται και σε άλλη μαρτυρία, με εκτενή αναφορά σε επεισόδια με πρωταγωνιστές βουλευτές, μέλη και στελέχη της ΧΑ στο Εφετείο το 2009 .

Παναγιώτης Ηλιόπουλος

Αναφέρεται από προστατευόμενο μάρτυρα ότι ήταν στην ίδια ιεραρχική βαθμίδα και επίπεδο με τον Γιώργο Γερμενή. Επίσης εμφανίζεται σε πλάνα από το πανηγύρι της Ραφήνας , με τους ελέγχους σε μικροπωλητές, το αναποδογύρισμα των πάγκων.

Στο απολογητικό του υπόμνημα ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος αρνείται ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, καθώς και ότι υφίστανται Τάγματα Εφόδου και ότι υπάρχουν νεοσύλλεκτοι. Επισημαίνει μάλιστα πως δεν είναι «κλειστή» ούτε ολιγομελής ομάδα. Θεωρεί ότι κανένα από τα υπάρχοντα στοιχεία δεν θα μπορούσε να τον εμπλέξει σε οποιαδήποτε παράνομη πράξη, ούτε καν ως υποψία.

Και η προφυλάκιση του Παναγιώτη Ηλιόπουλου έγινε γιατί ως βουλευτής θεωρήθηκε ότι είχε αυξημένη ευθύνη για την κατεύθυνση που δινόταν σε δράσεις του κόμματος με κύριο χαρακτηριστικό την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δικαστικές αρχές φέρονται να έκριναν πως η έκνομη δραστηριότητα του σχηματισμού κινείται πάνω σε αυτή τη γραμμή πλεύσης, σε αυτή δηλαδή την ιδεολογία, την οποία κατέβαζαν προς «τα κάτω» – τις οργανώσεις και τους υποστηρικτές δηλαδή- οι βουλευτές και δη μεταξύ αυτών οι: Γερμενής και Ηλιόπουλος που εμφανίζονται να είχαν και μεγάλη δραστηριότητα στις περιοχές και τους τομείς ευθύνης τους.

Στάθης Μπούκουρας

Από την πλευρά του ο Ευστάθιος Μπούκουρας, θέλοντας να κρατήσει αποστάσεις δήλωσε κατηγορηματικά αθώος και ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους.

Στο υπόμνημα που υπέβαλε απεκδύεται κάθε ρατσιστική ιδεολογία με βασικό επιχείρημα ότι στην επιχείρησή του απασχολούσε αλλοδαπούς μετανάστες με τους οποίους «συνεργαζόταν άριστα».

Δηλώνει απλός υποστηρικτής της ΧΑ από το 2012 (πριν ανήκε στο ΠαΣοΚ και σημειώνει ότι είχε κατέλθει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου με το ψηφοδέλτιο Παχατουρίδη που είχε την υποστήριξη της ΝΔ).

Ξεκαθαρίζει παράλληλα ότι έγινε υποστηρικτής της ΧΑ όταν αυτή είχε γίνει πολιτικό κόμμα και συγκεκριμένα «όταν δε, οι πολιτικές θέσεις της δεν είχαν την ιδεολογική κατεύθυνση κατά τα πρότυπα του Adolf Hitler» δεδομένου ότι το κόμμα διαθέτει μονοπρόσωπο όργανο, αρχηγό δηλαδή όπως όλα τα πολιτικά κόμματα.

Ο ίδιος τονίζει ότι δεν είχε ποτέ καμία στρατιωτική εκπαίδευση αλλά ούτε και τη δυνατότητα να δίνει κομματικές εντολές στον νομό που είχε εκλεγεί, στην Κορινθία. «Βάλλομαι μόνο και μόνο επειδή είμαι βουλευτής της Χρυσής Αυγής στο πλαίσιο μιας τεράστιας επικοινωνιακής εκστρατείας» υπογραμμίζει.

Τρεις υπόδικοι βουλευτές με περιοριστικούς όρους

Ηλίας Κασιδιάρης

Απέδωσε τη δίωξή του στη ραγδαία άνοδο της ΧΑ, ενώ για τον Ρουπακιά είπε ότι δεν τον γνώριζε και πως τον είδε για πρώτη φορά στην τηλεόραση. Σε ερωτήσεις σχετικά με το καταστατικό,και το κείμενο ιδεολογικού χαρακτήρα, τα χαρακτήρισε βλακώδη, ψευδεπίγραφα και κατασκευασμένα. Σχετικά με τις βαθμίδες ιεραρχίας έκανε λόγο για ανοησίες και φαντασιοπληξίες. Επίσης υποστήριξε δεν υπάρχει καμία σχεση με στρατιωτική ή παραστρατιωτική δράση .
Ηλίας Παναγιώταρος

Υποστήριξε ότι είναι θύμα πολιτικής βίας και όχι θύτης. Επίσης υποστήριξε ότι είναι Έλληνας Εθνικιστής , και είπε πως η απόδοση του χαρακτηρισμού του ναζιστή είναι στο πλαίσιο «μαύρης προπαγάνδας» των πολιτικών αντιπάλων της ΧΑ . Σχετικά με τις επιθέσεις εναντίον μεταναστών είπε ότι η απόπειρα σύνδεσης με τη ΧΑ είναι μεθοδευμένη και εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες . Χαρακτήρισε ψευδομάρτυρες τους προστατευόμενους μάρτυρες και είπε ότι δεν έχει καταλάβει γιατί έχει συλληφθεί. «Είμαστε πεντακάθαροι και εγώ και η ΧΑ».

Νίκος Μίχος

Ο βουλευτής Νίκος Μίχος ο οποίος παραδόθηκε μόνος του στην αστυνομία, ισχυρίστηκε ότι ο εθνικοσοσιαλισμός δεν έχει καμία σχέση με τη ΧΑ. Επίσης είπε ότι στα κεντρικά γραφεία δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα για το περιστατικό στο Κερατσίνι.
Ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες (Ε΄) αναφέρεται στον Μίχο, λέγοντας ότι εκπαίδευε μέλη της ΧΑ στη χρήση μαχαιριών και στην τακτική χτυπημάτων με μαχαίρι στην καρωτίδα. Αυτή η εκπαίδευση γινόταν σε αμνοερίφια. Επίσης αναφέρεται ότι προωθούσε όπλα έναντι τιμήματος .

Γιατί δεν προφυλακίστηκαν

Έγκυροι δικαστικοί κύκλοι τονίζουν ότι οι τρεις βουλευτές δεν απώλεσαν την ιδιότητα του κατηγορουμένου στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς η διερεύνηση των στοιχείων συνεχίζεται.

Υπογραμμίζουν μάλιστα, ότι η επιβολή περιοριστικών όρων έχει συγκεκριμένη νομική ερμηνεία, σύμφωνα με την οποία δεν έχουν εκλείψει τα στοιχεία βάσει των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Αντίθετα μάλιστα, σημειώνουν, τα στοιχεία θεωρούνται «δεμένα» πλην όμως οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι δεν κρίθηκαν ύποπτοι φυγής, ούτε ύποπτοι διάπραξης νέων αδικημάτων, καθώς είναι πλέον γνωστά πρόσωπα .

Υπενθυμίζεται ότι στον Ηλία Κασιδιάρη επιβλήθηκε και χρηματική εγγύηση 50 χιλιάδων ευρώ, ενώ έχει ζητηθεί από τις ανακρίτριες να αρθεί η ασυλία για συμπληρωματικές κατηγορίες για κατοχή πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών με σκοπό την προμήθεια της εγκληματικής οργάνωσης κατά των βουλευτών Μιχαλολιάκου, Μίχου, Γερμενή , Μπούκουρα, Λαγού και Κασιαδιάρη.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να οδηγήσει και στην προφυλάκιση αυτών που δεν είναι ήδη προφυλακισμένοι.

16 μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής κρατούνται προσωρινά

Έχουν ήδη προφυλακιστεί όλοι όσοι είχαν κάποια θεση, πόστο στην Τοπική οργάνωση της Νίκαιας και αναφέρονταν τα ονόματά τους στις μαρτυρικές καταθέσεις ή αναφέρονται σε τηλεφωνικές συνομιλίες ή βρίσκονται στην ακολουθία των τηλεφωνημάτων το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Γιώργος Πατέλης, γραμματέας ΤΟ Νίκαιας

Κάλυψη στον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο αναφορικά με την υπόθεση Φύσσα προσέφερε κατά την απολογία του ο γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας Γιώργος Πατέλης, καθώς δήλωσε πως το βράδυ του φόνου ενημέρωσε «με δική του πρωτοβουλία» μονάχα τον βουλευτή Γιάννη Λαγό.

Συμπλήρωσε δε ότι οι 14 κλήσεις που καταγράφηκαν προς το σπίτι του μετά το φόνο έγιναν από τον ίδιο, από αριθμό που βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία της ΧΑ, «την επόμενη ημέρα». Αποσαφήνισε δε πως ο «αρχηγός […] δεν βρισκόταν στα γραφεία εκείνο το πρωί».

Όσον αφορά τη δολοφονία του Φύσσα, ο Πατέλης δήλωσε πως ενημερώθηκε από τον ίδιο το Ρουπακιά «15-20 λεπτά μετά το περιστατικό», κρίνοντας πως έπρεπε να ενημερώσει τον «περιφερειάρχη Λαγό».
Βενετία Πόπωρη , ανθυπαστυνόμος , υπηρετούσε στο τμήμα ασφαλείας στον Πειραιά

Παραδέχθηκε ότι γράφτηκε ως υποστηρικτής της ΧΑ τον Οκτώβριο του 2012, γιατί συμφωνούσε -όπως είπε- με τις θέσεις του κόμματος, ωστόσο λόγω της αστυνομικής ιδιότητάς της απέφυγε να συμμετέχει φανερά σε εκδηλώσεις.

Σχετικά με τα ευρήματα στο σπίτι της (σφαίρες taser, μαχαίρια και μια σιδερογροθιά) είπε ότι οι σφαίρες εχουν ξεμείνει από υπηρεσιακά όπλα που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν ενω τα μαχαίρια και η σιδερογροθιά αποτελούν συλλογή. Το Κλοκ είναι υπηρεσιακό της όπλο, η καραμπίνα είναι με άδεια αλλά μη λειτουργική.

Στο τρίτο μέρος της έρευνας, μιλάει στον Αθήνα 9.84 ο Μάριος Αυγουστάτος, μέλος της κίνησης «Απελάστε τον ρατσισμό» για την κατάσταση στη Νίκαια και την ανεξέλεγκτη δράση της Χρυσλης Αυγής στην περιοχή

«Την Νίκαια, την είχαν επιλέξει σαν περιοχή, σαν κεντρικό σημείο ίσως και όλης της Ελλάδας. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα που ήταν μπλεγμένη όλη η τοπική της Νίκαιας. Φάνηκε από όλη τη δράση που είχανε και λίγο πριν τις εκλογές και μετά τη δολοφονία. Ουσιαστικά τα γραφεία χρησιμοποιούνταν σαν στρατηγικό κέντρο» σημειώνει ο κ. Αυγουστάτος. Όπως εξηγεί «είχαν ξεκινήσει σαν σύστημα μετά τις εκλογές ήταν κάθε Σάββατο να βγαίνουν στην περιοχή με μια μοτοπορεία. Για τις μοτοπορείες είχαν ακουστεί πολλά, ότι δίνανε ένα πενηντάρικο το κεφάλι σε όσους κατεβαίνανε. Πολλές φορές καταλήγανε σε πεσίματα και πολλές φορές με την κάλυψη της αστυνομίας. Συγκεκριμένα είχε γίνει το καλοκαίρι ένα πέσιμο το τζαμί, στην Παλιά Κοκκινιά, είχανε απειλήσει τους καταστηματάρχες στην πλατεία του Αγίου Νικολάου. Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας ήταν άμεση και μαζική. Το μεγαλύτερο αντιφασιστικό, τοπικό πράγμα που έχει γίνει, έχει γίνει στη Νίκαια τον Ιούλιο του 2012».

Στο πλαίσιο της έρευνας μίλησε στον Αθήνα 9.84 και ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, στέλεχος ΚΚΕ, πρόεδρος συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και ναυπηγικής βιομηχανίας Ελλάδος για την επίθεση εναντίον μελών του ΚΚΕ αλλά και για τα όσα προηγήθηκαν της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

«Είχαμε ακούσει και πιο παλιά απειλές ότι θα έρθει η Χ.Α εδώ πέρα, δε θα έχετε που να σταθείτε. Εμείς είχαμε βγάλει κάποια δελτία τύπου, προειδοποιούσαμε τον κόσμο. Σε βίντεο που φτιάξανε σε μια καντίνα όταν δεν υπήρχε κανένας μέσα στο λιμάνι, τον Αύγουστο, μιλάγανε για ένα σωματείο που όπως αποδείχτηκε τις επόμενες μέρες και λίγο πριν το χτύπημα σε εμάς αλλά και μετά, μια μέρα πριν ή την ίδια μέρα κιόλας με το χτύπημα στο Φύσσα, δεν επρόκειτο για σωματείο με την έννοια της συνδικαλιστικής οργάνωσης όπως ξέρουμε μέχρι σήμερα αλλά για ένα γραφείο ευρέσεως εργασίας, δουλεμπορικό» δηλώνει ο κ. Πουλικόγιαννης, ο οποίος περιγράφει και την επίθεση που δέχθηκαν από μέλη της Χρυσής στο Πέραμα.
Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος της έρευνας για τη Χρυσή Αυγή, παρουσιάζεται η επιρροή της Χρυσής Αυγής στα σχολεία της Αθήνας και η αντιμετώπιση από τους μαθητές πριν και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Στον Αθήνα 984 μίλησε ο Τάκης Γιαννόπουλος, μέλος της anti-nazi zone και εξήγησε για την προσπάθεια που έγινε στα σχολεία, ειδικά αυτά που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να ενημερωθούν οι μαθητές για τη διάση και τις τακτικές της Χρυσής Αυγής. Όπως εξήγησε, υπήρχε ένα κομμάτι των μαθητών που ήταν αδιάφορο, ένα άλλο που θεωρούσε τη Χρυσή Αυγή μόδα και ένα τρίτο που προσπαθούσε να βρει τρόπο οργάνωσης του αντιφασιστικού αγώνα. «Αυτό υπήρχε πολύ περισσότερο πριν τη δολοφονία του Φύσσα και σε μερικά σχολεία ήταν και πλειοψηφικά. Δηλαδή τα κομμάτια των μαθητών τα οποία ήταν φιλικά ή ουδέτερα ή ανεκτικά στη δράση των νεοναζί ήταν πολύ σημαντικά. Μετά τη δολοφονία, ένα κομμάτι των παιδιών που υποτίθεται ήταν ΧΑ με πιο χαλαρό τρόπο, παγώσαν. Προβληματίστηκαν. Έπαψαν να εκφράζονται τόσο ανοικτά υπέρ της ΧΑ και αυτό είναι ένα σημαντικό πράγμα, ανοίγει ένας δρόμος διαλόγου που πριν δεν τον είχαμε» σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Στον Αθήνα 9,84 μίλησε κι ένας μαθητής σχολείου που βρίσκεται στο 6 Δημοτικό Διαμέρισμα, ο οποίος περιέγραψε την «μόδα» της Χρυσής Αυγής στα σχολεία και πως αυτή ατόνησε μετά τη δολοφονία Φύσσα.

Επίσης στο πλαίσιο της έρευνας μίλησε ο Αχιλλέας Ρουσσιάκης,εκπαιδευτικός σε δημοτικό σχολείο της περιοχής του Αγ. Παντελεήμονα, ο οποίος περιέγραψε μία γειτονιά που αρχίζει σιγά σιγά να «ζωντανεύει» και ζήτησε και άλλες παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ο φόβος δεν έχει φύγει αυτή την στιγμή από τον Άγιο Παντελεήμονα. Αλλά υπάρχει μια αισιοδοξία» είπε στο σταθμό μας ο Γιόνους Μοχαμαντί, γιατρός και υπεύθυνος του Συμβουλίου Προσφύγων από το Αφγανιστάν.

Αντιθέτως, ο Χρήστος Ρουμπάνης, κάτοικος της περιοχής Αγ. Παντελεήμονα, μέλος της κίνησης κατοίκων του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος εκτιμά ότι το αρχικό μούδιασμα των μελών της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία Φύσσα φεύγει καθώς -όπως λέει- τις τελευταίες 20 με 25 μέρες τα πράγματα αλλάζουν πάλι και έχουν γίνει νέες καταγγελίες για περιστατικά βίας και απειλών.

Την κατάσταση που επικρατεί στην πλατεία Βικτωρίας , περιέγραψε η κάτοικος της περιοχής Μαρία Τοπαλιάν. «Αυτή την περίοδο, μετά από τις συλλήψεις, πραγματικά οι άνθρωποι έχουν ανασάνει. Δηλαδή για πρώτη φορά βλέπεις ότι τολμούν να μιλήσουν» δήλωσε στον Αθήνα 9.84.

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων